To najlepšie z Týždňa slovenského filmu

Filmy, po ktorých bol počas prehliadky Týždeň slovenského filmu a jej sprievodného podujatia Divácke a festivalové hity 2008 - 2013 najväčší dopyt, sa vrátia do bratislavského kina Lumiére v rámci podujatia Týždeň slovenského filmu - ozveny, a to už tento piatok. Diváci si ich môžu pozrieť počas celého predlženého víkendu od 8. do 10. mája za symbolické euro.

08.05.2015 09:02
Oskar Rozsa, Bratislava, 9.6.2011 Foto:
Záber zo snímky Hrana – 4 filmy o Markovi Brezovskom.
debata

V programe Ozvien uvedú dokument Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom režiséra Patrika Lančariča aj hraný film Rukojemník Juraja Nvotu. Premietania oboch filmov boli počas Týždňa slovenského filmu vypredané a záujem divákov presiahol kapacitu kinosál. To je hlavným dôvodom, prečo sa organizátori rozhodli pre Ozveny. Repertoár doplnia filmy Comeback Mira Rema, Fair Play Andrey Sedláčkovej, dokument Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa a danubeStory autorskej dvojice Jana Čavojská a Vladimír Kampf.

Týždeň slovenského filmu presiahol očakávania organizátorov. „Predstavenia mali nadpriemernú návštevnosť a veľký záujem bol o diskusie s prítomnými tvorcami. Veríme, že sa odštartovala nová tradícia, ktorú treba rozvíjať a kultivovať,“ hovorí riaditeľ SFTA Marek Leščák. Podujatie malo osobitý význam aj pre tvorcov. "Odborná verejnosť zvlášť ocenila tri hodnotiace diskusie minuloročnej produkcie.

Ukázalo sa, že z nášho audiovizuálneho priestoru sa vytratila komunikácia medzi filmármi a filmovými teoretikmi i medzi tvorcami navzájom a že v posledných desaťročiach sa nazhromaždilo množstvo tém, o ktorých je potrebné hovoriť," uzatvára Leščák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #týždeň slovenského filmu #Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom