Producent Marek Urban v Cannes

Koproducent filmov Koza, Rukojemník či Muzika Marek Urban zastupuje Slovensko na filmovom festivale v Cannes. Urban bol vybraný do projektu Producers on the Move, ktorý už po 15. raz spojí najlepších európskych producentov.

12.05.2015 16:00
Rukojemník, film Foto:
Marek Urban produkoval aj film Rukojemník.
debata

Od roku 2007 je Slovensko súčasťou organizácie European Film Promotion (EFP), ktorá workshop organizuje. V minulých rokoch sa ho za Slovensko zúčastnili napríklad Mátyás Prikler, Marko Škop či Mira Fornay. Zatiaľ čo po minulé roky bola účasť tvorcov členských štátov EFP automatická, tento rok sa organizátori rozhodli sprísniť podmienky a obmedzili počet účastníkov na 20. Pri výbere sa zamerali na doterajšie pôsobenie uchádzačov. Dôraz kládli na koprodukciu, presah do zahraničia a prezentáciu filmov na festivaloch.

„Vďaka projektu môžem rozšíriť svoje portfólio kontaktov na mladých a perspektívnych producentov z celej Európy, čo je výborný základ, najmä v prípade, ak sa nechcete sústrediť výhradne na produkciu z lokálnych zdrojov,“ vysvetľuje Marek Urban a dodáva, že projekt ponúkne sériu formálnych a neformálnych stretnutí obohatených o prípadové štúdie už realizovaných projektov. Urban uprednostňuje osobnejšie „one to one“ stretnutia, ktoré ponúkajú spätnú väzbu i možnosť získať potenciálnych partnerov.

Urban spolu s režisérom a producentom Ivanom Ostrochovským založil v roku 2004 produkčnú spoločnosť Sentimentalfilm. Produkoval film Nesvadbovo, ktorý mal v roku 2011 premiéru na berlínskom festivale v sekcii Fórum a česká dokumentaristka Erika Hníková zaň získala cenu čitateľov denníka Tagesspiegel. Spolu s ďalšími festivalovými oceneniami a distribúciou v mnohých štátoch sa Nesvadbovo radí medzi najúspešnejšie české filmy. Sentimentalfilm stojí aj za produkciou debutu režiséra Ivana Ostrochovského Koza. Film po prestížnej berlínskej premiére zaznamenáva úspechy po celom svete a premietať sa bude aj v Cannes v rámci trhových projekcií v Česko-slovenskom pavilóne.

Marek Urban sa podieľa aj na produkcii filmu Vychladnutie (anglický názov Out) absolventa pražskej FAMU Gyorgya Kristófa. Pripravovaný film bol vybraný medzi 15 najsľubnejších svetových filmových projektov ďalšieho canneského podujatia Cinéfondation – L’Atelier, zameraného na podporu mladých filmárov.

„Projekt Vychladnutie je na konci vývoja, v predprodukčnej fáze. Naším cieľom je uzavrieť koprodukčnú štruktúru, teda naplniť finančný plán, aby sme mohli spustiť výrobu filmu. Vrcholia castingy, herecké skúšky a technické obhliadky, od ktorých závisí plán výroby. Natáčať by sa malo v štyroch krajinách. Do L’atelieru prichádzame, na rozdiel od iných projektov, s pomerne solídnou koprodukčnou štruktúrou, no radi by sme ho ponúkli niekoľkým vybraným producentom. L’Ateier dáva filmu kredit už vo fáze vývoja, a to najmä preto, že projekty sa neprihlasujú priamo, ale vyberajú ich kurátori,“ uzatvára producent Marek Urban.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #producent #Marek Urban