Cannes je opäť na nohách, víta filmové hviezdy

V juhofrancúzskom meste Cannes sa v stredu začal 68. ročník jedného z najprestížnejších filmových festivalov.

14.05.2015 08:33
Sara Forestier, Rod Paradot, režisérka... Foto: ,
Delegácia otváracieho filmu - novinky Le Tete Haute - zľava: herci Sara Forestier, Rod Paradot, režisérka Emmanuelle Bercot a herci Catherine Deneuve a Benoit Magimel.
debata

Oslavu kinematografie na Azúrovom pobreží otvorilo premietanie filmu Hlavou hore francúzskej filmárky Emmanuelle Bercotovej. Podujatie si tento rok pripomína 120. výročie vynájdenia kinematografu bratmi Lumiérovcami.

Hlavnej porote prvýkrát predsedajú dvaja porotcovia, legendy nezávislého amerického filmu, bratia Coennovci. Dopĺňajú ich osobnosti svetovej kinematografie – scenárista filmov o Hellboyovi a režisér Faunovho labyrintu Guillermo Del Torro, Almodóvarova múza, španielska herečka Rossy De Palma, francúzska herečka a režisérka Sophie Marceauová, americká herečka Sienna Millerová či hviezda oscarovej drámy Skrotená hora Jake Gyllenhaal.

Bratia Joel (vpravo) a Ethan Coenovci sú... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Joel (vpravo) a Ethan Coenovci Bratia Joel (vpravo) a Ethan Coenovci sú predsedami tohtoročnej hlavnej poroty na filmovom festivale v Cannes.

Na porotcovskú stoličku si tento rok sadne aj mladý kanadský režisér Xavier Dolan, ktorého film Mammi! získal minulý rok cenu poroty, a africká hudobníčka Rokia Traoré. Porote sekcie Iný pohľad, ktorá predstavuje diela neznámych režisérov, bude veliť francúzska herečka Isabella Rosselliniová.

Herečka Julianne Moore v kreácii Armani Privé.
Medzi pozvanými hosťami bola aj modelka Noemie...
+49Modelka Emma Miller.

Hviezdna dráha v hlavnej súťaži

Do hlavnej súťaže je zaradených 19 filmov. O Zlatú palmu zabojujú viaceré režisérske stálice festivalu. Výnimku tvorí maďarský filmár László Nemes, ktorý je jediným debutujúcim režisérom v súťaži. Dej historickej drámy Saulov syn zasadil do obdobia druhej svetovej vojny.

Medzi najočakávanejšími je aj film jedného z najosobitejších súčasných režisérov Paola Sorrentina, Youth (Mladosť). Talian sa v príbehu zameral na dvoch starnúcich priateľov, dirigenta a filmového režiséra. Tí sa pokúsia čo najlepšie využiť zvyšný čas, ktorý sa im obom neúprosne míňa. Sorrentino uchvátil canneskú porotu už v minulých rokoch filmami Božský a Tu to musí byť.

Ďalším držiteľom dvoch cien z Cannes je režisér Mateo Garrone. Režisér krutej drámy o neapolskom podsvetí Gommora najnovšie nakrútil výpravné fantasy Rozprávka rozprávok s hviezdami Salmou Hayekovou a Vincentom Casselom. Overeným režisérskym menom je aj Gus Van Sant. V jeho temnom príbehu s názvom Sea of trees (More stromov) sa predstaví Matthew McConaughey.

Režisér filmu Z hrdze a kosti či Prorok Francúz Jacqus Audiard zamieša karty filmom Dheppan a konkurovať mu budú skúsení filmári Tod Haynes, Jia Zhang-Ke a ďalší.

Tvárou festivalového plagátu je herečka Ingrid... Foto: Reuters, BENOIT TESSIER
FILMFESTIVAL-CANNES/ Tvárou festivalového plagátu je herečka Ingrid Bergmanová, ktorej sté výročie narodenia si pripomína nielen filmový svet.

Menej známe tváre

Čerstvý vietor v súťaži predstavuje kodanský režisér Joachim Trier. Celosvetový úspech získali už jeho krátke filmy a mimoriadne výrazný autorský rukopis sa odrazil aj v celovečerných snímkach Reprise a Oslo 31. augusta. Na festivale uvedú jeho film Louder than bomb (Hlasnejší ako bomba) o komplikovaných rodinných vzťahoch.

Režisér Michael Franco spôsobil na festivale rozruch už v roku 2012 s filmom Lucía a čo potom. Zvíťazil vtedy v kategórii Iný pohľad. Mexičanov najnovší film Chronic o zvláštnom vzťahu ošetrovateľa Davida a jeho pacientov zaradili tentoraz do hlavnej súťaže.

V absurdnom svete Guillauma Niclouxa Valley of Love spojí cesty bývalých manželov Gérarda (Gérard Depardieu) a Isabelle (Isabelle Huppertová) list od ich mŕtveho syna. Slovenskí diváci môžu poznať jeho svojskú komédiu Únos Michela Houellebecqa, objavila sa na minuloročnom IFF Bratislava.

Česko-slovenský pavilón

Slovensko bude mať aj tento rok na festivale spoločný prezentačný pavilón s Českou republikou. Pre tvorcov je to jedinečná príležitosť zviditeľniť sa. Premietnu tu filmy Koza Ivana Ostrochovského a Wilsonov režiséra Tomáša Mašína, nakrútený na motívy poviedky Michala Hvoreckého.

Aj na trhu dokumentárnych filmov máme zastúpenie. Prezentovať budú filmy Comeback, Tak ďaleko, tak blízko, vlna vs. breh a Gottland.

Cannes aj v kine Lumiére

Pri príležitosti prebiehajúceho 68. ročníka MFF Cannes sa bratislavské kino Lumiére rozhodlo usporiadať podujatie Cannes v Lumiéri. Uvedú všetky filmy, ktoré získali Zlatú palmu v rokoch 2008 až 2014. Program doplní 7 snímok ocenených na festivale v rôznych kategóriách v roku 2014. Objaví sa minuloročný víťaz hlavnej súťaže, turecký film Zimný spánok, kontroverzný Život Adéle, Dolanova dráma Mami!, Hanekeho Láska, ale aj prvý francúzsky film, ktorý v roku 2008 vyhral súťaž, Medzi stenami. Diváci majú jedinečnú možnosť vidieť to najlepšie z festivalu do 24. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otvorenie #MFF Cannes #68. ročník #Cannes 2015