Nepoddajný živel Kaiser

Nerád poskytuje rozhovory, a to ani vtedy, ak mu to prikazuje zmluva k filmu.

16.05.2015 05:00
Oldřich Kaiser Foto:
Oldřich Kaiser vo filme "Obsluhoval jsem anglického krále".
debata

Nedávno priznal, že mu na názore ľudí nezáleží a vybral sa na koncertné turné s Dášou Vokatou. Titul nepoddajného rebela mu právom patrí. Oldřich Kaiser oslavuje šesťdesiatku.

Oldřich Kaiser vo filme  "Obsluhoval jsem...
Oldřich Kaiser na archívnej snímke.
+4Oldřich Kaiser (Sancho Panza) a Jiří Lábus (Don...

Oldřich Kaiser je nepochybne jeden z najvýraznejších talentov svojej generácie. Herec a komik, ktorý cez televízne obrazovky rozosmieval divákov vo dvojici s Jiřím Lábusom, sa v posledných rokoch objavil vo filmoch Obsluhoval som anglického kráľa (2006), Tmavomodrý svet (2001), Vendeta (2011) či Líbaš jako ďábel (2012). A presvedčil, že talentu mu s vekom neubúda.

Na kariéru herca ho predurčilo už štúdium na brnianskom konzervatóriu a neskôr aj na pražskej DAMU. Po skončení vysokej školy nastúpil do Divadla na Vinohradoch a neskôr sa stal členom aj Studia Ypsilon. Už ako 18-ročný sa dočkal svojho filmového debutu v snímke Láska (1973).

Postupne jeho popularita rástla a Kaiser bol obľúbenou osobnosťou československého televízneho sveta aj vďaka účinkovaniu v kultovom seriáli Nemocnica na okraji mesta či televíznemu programu Možno príde aj kúzelník, kde sa už objavil po boku Jiřího Lábusa a Jiřího Korna. Práve s Lábusom tvoril legendárnu komickú dvojicu. „Vtedy sme sa na štrnásť dní zavreli u dramaturga Františka Poláka a od rána do večera sme písali a vymýšľali. Čím viac sme scénky skúšali, tým viac sa vybrusovali. Len čo jeden Kúzelník skončil, pracovali sme na ďalšom. Dnes je v Českej televízii viac úradníkov ako kreatívnych ľudí,“ povedal v rozhovore pre portál filmovamista.cz Oldřich Kaiser. Svoje herecké umenie predvádzal od roku 1993 aj na doskách Českého národného divadla.

O vášnivom cestovateľovi Oldřichovi Kaiserovi hovoria kolegovia ako o hercovi, ktorý neprestáva ľudí baviť ani cez prestávku v divadle, vraj na to, aby sa v ňom spustil pud herca komika, mu dokonale stačí aj jediný divák. Svoj herecký talent však utápal v alkohole. Zo závislosti, ktorá bola štartérom množstva škandálov a viedla aj k rozvodu s herečkou Naďou Konvalinkovou, sa už viackrát liečil a v súčasnosti abstinuje.

Minulý rok nahral spolu s českou speváčkou Dášou Vokatou album s názvom Dva divoký koně, s ktorým absolvovali koncertnú šnúru v Česku, ale pár koncertov odohrali aj na Slovensku. Popri hudobných aktivitách prijal Kaiser ponuku načítať audio knihu pre deti o výrobe piva a jeho účinkoch. „Deti by mali vedieť, čo obsahuje pivo a čo sa stane, keď sa ho napijú. Že z neho človek môže byť veselý aj smutný, ale môže mu byť aj zle. Takže je to výchovné, dokonca aj pre mňa,“ uviedol Kaiser pre Děčínský deník. V súčasnosti sa venuje nakrúcaniu filmu Červený kapitán, ktorý sa dostane aj do slovenských kín na budúci rok.

Oldřich Kaiser (Sancho Panza) a Jiří Lábus (Don... Foto: SITA
Oldřich Kaiser , Jiří Lábus Oldřich Kaiser (Sancho Panza) a Jiří Lábus (Don Quijote) počas tlačovej besedy o predstavení Don Quijote.

3× Oldřich Kaiser

  • Počas nakrúcania filmu Tmavomodrý svet si kúpil počítačovú hru s leteckým simulátorom. S koženou prilbou si užíval jazdu na obľúbenom lietadle Supermarine Spitfire
  • Pri nakrúcaní trileru Vendeta nevyužil kaskadéra, pretože by mu neskôr dabing pádov a rôzne citoslovcia dali zabrať oveľa viac.
  • Je po ňom pomenovaný druh chrobáka – Cychrus kaiseri, ktorého objavil spolu s entomológom Vladimírom Benešom v Ázii v roku 2004.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #šesťdesiat #Oldřich Kaiser