Salma Hayeková posadnutá materstvom

Snímka Rozprávka rozprávok (Tale of Tales) je celkom iná ako ostatné.

16.05.2015 09:00
Salma Hayek Foto:
Herečka Salma Hayek na zábere z filmu Tale of Tales.
debata

Medzinárodný festival v Cannes, v poradí už 68., v stredu slávnostne odštartoval. Za asistencie armády policajtov (nečudujem sa po teroristickom útoku na Charlie Hebdo), ale nebol to príjemný pocit predierať sa do festivalového paláca davmi zvedavcov a ešte väčším počtom strážcov zákona. Jedno sa však nezmenilo, ustavičné opakovanie slova „nemám“ starým i mladým na otázku, „nemáte pozvánku“? Komu sa pošťastí, netuším, ale mraky vytrvalcov sa nepreriedili.

Na gala predstavení dominovali tri hviezdy – Natalie Portmanová, Julianne Mooreová, Naomi Watsová a, samozrejme, reprezentatívna porota na čele s bratmi Coenovcami. „Nie sme filmoví kritici, našou ambíciou je sústrediť sa na to, aby sme našli najlepší film,“ povedal na tlačovej besede Joel Coen. Jasne sa vyjadril aj člen jeho poroty, enfant terrible kanadského filmu, talentovaný Xavier Dolan. „Nie som tu preto, aby som súdil a kategorizoval, ale vyjadril to, čo sa ma dotkne po ľudskej stránke. Som v Cannes, aby som vnímal filmy srdcom.“

Rozprávka rozprávok

Mimosúťažný úvodný film Hlavu hore francúzskej režisérky Emmanuelle Bercotovej sa nie náhodou porovnával s vlaňajšou Dolanovou snímkou Mama. Tematicky príbuzná téma nezvládnutého chlapca má veľa styčných bodov, ale Dolan bol odvážnejší aj invenčnejší. Prvá súťažná snímka Naša malá sestra Hirokatzu Kore – Eda, o spolupatričnosti rodiny a medziľudských vzťahoch všeobecne, veľa vody nenamútila.

O to zaujímavejší bol súťažný film talianskeho tvorcu Mattea Garroneho Rozprávka rozprávok (Tale of Tales) nakrútený v angličtine. V Taliansku populárny autor rozprávok Giambattista Basile žil v 17. storočí (1570 – 1632) a vraj jeho rozprávky významnou mierou inšpirovali aj bratov Grimmovcov, aj Charlesa Perraulta. Garrone sa sústredil na tri blízke kráľovstvá. V jednom rozohral veľmi sugestívne priam chorobnú túžbu kráľovnej po dieťati, v ktorej sa zaskvela vynikajúca Salma Hayeková, v druhom je hrdinom zhýralý kráľ, ktorý nenechá na pokoji žiadnu sukňu (Vincent Cassel) a v treťom je kráľ upútaný na zvláštne zviera, zabúdajúc na šťastie vlastnej dcéry.

Nechýbajú nádherné zámky, ešte krajšia exotická príroda, čudné bytosti a čarodejnice. Snímka je celkom iná ako ostatné. Okrem toho, že obdivujeme unikátne prírodné zábery, pozeráme sa na rozprávku, ktorá diváka úplne pohltí a núti uvažovať nad stáročia platnými životnými pravdami. Sú to sebectvo, neúcta k druhému, chorobné závislosti a v neposlednom rade konštatovanie, že nemôžeme žiť a konať beztrestne nielen v rozprávke, ale aj v živote.

Svedectvo Sonderkommanda

Nebýva zvykom, aby sa debutant dostal do hlavnej súťaže. Bývajú však aj výnimky. Tohto roku bol tým šťastlivcom maďarský režisér László Nemes s filmom Saulov syn. Nevidela som doteraz takto poňatý príbeh z koncentráku – expresívne, surovo a hranica medzi realitou a fikciou je ťažko postrehnuteľná. Hrdina, člen Sonderkommanda, vybratí väzni asistujú pri odchode do plynu a uprataní mŕtvol, sa musí rozhodnúť, čo je dôležitejšie – pochovať syna alebo zúčastniť sa na vzbure v lágri.

Snímka pripomínajúca kovbojku, presnejšie akčný film, je mimoriadne režijne inšpiratívna. Na otázku, prečo práve svedectvo Sonderkommanda, režisér povedal: „Filmami z koncentračných táborov som bol vždy frustrovaný. Bola to konštrukcia príbehov o tých, čo prežili, plná heroizmu a dávala skôr svedectvo, aspoň podľa mňa, o tajuplnej minulosti. Naopak, svedectvo Sonderkommanda je konkrétne a reálne.“

Rozruch však spôsobil mimosúťažný film Mad Max: Fury Road austrálskeho režiséra Georgea Millera v hlavnej úlohe s Tomom Hardym a Charlize Theronovou. Hrnuli sa naň, akoby išlo o život, pritom išlo len o svet, kde ľudia besnejú a hulákajú. Millerove snímky sú väčšinou temné, zároveň humorné, ale vždy upútajú. Niekto vtipne poznamenal, že to celé presvetlil slnkom Namíbie, kde sa film nakrúcal. Tom Hardy na margo svojej úlohy vyhlásil: „Nie som nijaký superhrdina. Úloha vyžaduje veľa fyzickej zdatnosti a koncentrácie medzi dvoma explóziami. Na to som sa musel sústrediť počas šiestich mesiacov nakrúcania.“ V slovenských kinách mal premiéru vo štvrtok, takže milovníci adrenalínu sa majú na čo tešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes 2015 #Rozprávka rozprávok