Prvý vážny kandidát na Zlatú palmu? Mladosť Paola Sorrentina

V súvislosti s Cannes sa teraz veľa diskutovalo o vysokých podpätkoch a ženách, ktoré vraj nepustili na slávnostné premietania, pretože ich nemali.

22.05.2015 14:00
Madalina Ghenea, Alex MacQueen, Paul Dano,... Foto: ,
Zľava: Madalina Ghenea, Alex MacQueen, Paul Dano, Rachel Weisz, režisér Paolo Sorrentino a herci Harvey Keitel, Michael Caine a Jane Fonda predstavili v Cannes film Youth (Mladosť).
debata

Udalostí na festivale je viac ako dosť. Tlač sa však v Cannes delí na tých, čo chodia do kina a lovcov senzácií pre bulvár. Neraz sa pýtam, a to sa kedy stalo? Isté je, že čo vedia jedni, nevedia druhí. S hercami, ktorí hrajú v súťažných filmoch, sa stretneme na tlačových besedách, ale o tých, čo pobehujú mimo hlavného diania, sa dozvieme len v tlači.

Na premietaní filmu na počesť Ingrid Bergmanovej nemohla chýbať jej dcéra Isabella Rosselliniová, ktorá sa vyjadrovala o matke s láskou a úctou. Vidieť film o takej veľkej herečke bolo o to zaujímavejšie, že sa na jej krásny úsmev denne pozeráme na veľkom festivalovom plagáte.

Michael Caine má stále 38

Veľmi vysoko cenený film Nanniho Morettiho Moja matka zatienila snímka Paola Sorrentina Mladosť (Youth). Jeho Veľká nádhera pri uvedení v Cannes obišla bez ceny, čo jej však vynahradil Oscar za najlepší zahraničný film. Veľká nádhera ma nezaujala, bola chladná a nudná. O to viac emócií srší z Mladosti. Snímka okamžite emocionálne zaujme, chytí do osídiel a nepustí. Od Sorrentina som to nečakala. Je to skutočne, po mnohých dobrých a horších filmoch, prvý vážny kandidát na Zlatú palmu.

Fred (Michael Caine) a Mick (Harvey Keitel) roky trávia prázdniny v krásnom hoteli pod Alpami. Fred, skladateľ a dirigent, je už v penzii a Mick dokončuje scenár na svojom rozlúčkovom filme s kariérou režiséra a chce doň obsadiť svoju obľúbenú herečku Brendu Morelovú (Jane Fondová). Mladšiu generáciu zastupuje dcéra Freda, Lena ( Rachel Weissová), ktorú manžel práve opustil, lebo si našiel mladšiu ženu, ktorá je lepšia v posteli, a mladý talentovaný herec Jimmy (Paul Dano).

Zľava: Herci Josh Brolin, Emily Blunt a Benicio... Foto: SITA/AP, Lionel Cironneau
Josh Brolin, Emily Blunt a Benicio del Toro Zľava: Herci Josh Brolin, Emily Blunt a Benicio del Toro priniesli do Cannes film Sicario.

Snímka je poskladaná zo starostí a radostí ľudí, ktoré sa každému denne prihodia. Tvorca sa na svojich hrdinov díva láskavo a s porozumením. Neodsudzuje, konštatuje a robí to navyše s humorom, ktorý aj tragické momenty odľahčí. Nečudo, že tlačová beseda k filmu bola hádam jedna z najživších. Perlil najmä 82-ročný Michael Caine, ale aj ostatní. "Starý? Zostarol som v 38 rokoch. Odvtedy mám stále 38, s výnimkou, keď ma požiadajú, aby som išiel hore schodmi.“ "Je to moje telo, iné nemám,“ odvrkol s úsmevom na otázku či sa necítil nepríjemne, že musel byť nahý.

Paolo Sorrentino si myslí: "Je to téma, ktorá ma fascinovala, lebo hovorí, že budúcnosť nám dáva voľnosť. Je to optimistický film.“ Možno má pravdu, lebo divák vycíti, že každý si svoju životnú cestu určuje sám. A tiež upozorní: dávajte si pozor, ako vykročíte, aby vaša životná bilancia bol radostná a nie smutná.

Sonda do tajomstiev ľudskej povahy

Príjemným prekvapením bol aj kanadský film Sicario (po španielsky nájomný vrah) Denisa Villeneuvea, v ktorom si hlavné úlohy zahrali Emily Bluntová, Benicio Del Toro a Josh Brolin. Príbeh akčného trileru sa odohráva na mexicko-americkej hranici, kde vládne teror, drogy, imigrácia, korupcia, kriminalita. Poradiť si s týmito horormi, ktoré sa tam denne odohrávajú, poveria vládneho agenta (Josh Brolin), agentku FBI Kate (Emily Bluntová) a Alejandra (Benicio Del Toro), ktorý hrá na všetky strany a trpia mu to. Akcia sa totiž neodohráva podľa pravidiel, poradiť si s bosmi drogových kartelov sa zrejme ani inak nedá. Len Kate je z toho zdesená, lebo právo je pre ňu posvätné.

Nečudo, že v takom bezchybne realizovanom akčnom filme, kde tvorca graduje napätie, ale vždy v pravú chvíľu utne, bolo stretnutie s tlačou živé a podnetné. Na autogramy stáli v dlhom rade tentoraz ctihodní novinári, najmä novinárky, a najväčšia pozornosť sa ušla Joshovi Brolinovi, ktorý o svojej postave povedal: "Tento film sonduje tajomstvá ľudskej povahy. Je to silný príbeh, ktorý vás núti pochopiť, čo musíte urobiť, aby to dávalo zmysel. Je to emocionálne puzzle, ktoré vám vyrazí dych.“ Denis Villeneuve si zasa myslí, že "Sicario prináša pohľad na nepovolenú tajnú operáciu na mexické kartely. Ale zároveň je to aj film o Amerike a o jej spôsoboch vychádzajúcich z idealizmu, ktoré tvrdo narazia na realitu, keď musia čeliť problémom v iných krajinách“.
Herečka Madalina Diana Ghenea si tiež zahrala v...
Herečka Jane Fonda takto chytila za zadok...
+3Herečka Rachel Weisz prichádza na uvedenie...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mladosť #Cannes 2015 #MFF festival Cannes