Nezmieriteľný Clint Eastwood

Americký herec, režisér, producent a hudobný skladateľ Clint Eastwood, legendárny hrdina No name z dolárovej trilógie od mága spagetti westernov Sergia Leoneho, v nedeľu 31. mája oslávi 85 rokov.

30.05.2015 08:57
Clint Eastwood Foto: ,
Herec a režisér Clint Eastwood.
debata

Eastwood sa počas svojej kariéry podieľal na vzniku viac ako 50 filmov. Mimoriadne plodný herec sa v roku 1971 rozhodol svoje bohaté skúsenosti uplatniť ako režisér. Okrem toho, že pravidelne režíruje sám seba, s dôverou sa mu zverili herecké hviezdy ako Kevin Costner vo filme Dokonalý svet, Sean Penn v mystickom trilleri Tajomná rieka či Matt Damon ako hlavný hrdina športovej drámy Invictus.

Clint Eastwood vo filme Drsný Harry (1971). Foto: SITA/AP
National Film Registry Clint Eastwood vo filme Drsný Harry (1971).

Eastwood neskrýva svoju vášeň pre bizarné „skutočné príbehy“, ktorým dominujú silné a odhodlané osobnosti. Do jedného z nich zlákal Angelinu Jolie, aby stvárnila Cristine Collinsovú v historickej dráme Výmena z roku 2008.

Clint Eastwood so svojou exmanželkou Dinou... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
People-Clint Eastwood Clint Eastwood so svojou exmanželkou Dinou Marie Eastwoodovou na premiére filmu Život po živote (Hereafter).

Eastwood režisér má na zozname spolupracovníkov aj Gena Heckmana a Morgana Freemana. Obaja si pod jeho velením a po jeho boku zahrali v drsnom westerne Nezmieriteľní z roku 1992. Film je podľa kritikov esenciálne „eastwoodovskou“ ukážkou ikonickosti a získal Oscara za najlepší film i réžiu. Eastwoodovi sa rovnaké nominácie podarilo premeniť opäť v roku 2004 s filmom Milion Dollar Baby. Stvárnil tu nekompromisného, no citlivého boxerského kouča po boku Hillary Swangovou. V Madisonských mostoch znežnel ako milenec krásnej Meryl Streepovej.

Clint Eastwood a Justin Timberlake v scéne z... Foto: SITA/AP, Keith Bernstein
Clint eastwood, Justin Timberlake, Clint Eastwood a Justin Timberlake v scéne z filmu Späť v hre (2012).

Jeho filmy charakterizuje silná hrdinská téma, často osamelý a zlomený hrdina. Z rovnakej kategórie je aj emóciami nabitý príbeh filmu Gran Torino z roku 2008. Eastwood sa tu predstavil ako vlastenecký vojenský veterán, ktorého zatrpknutú nedôveru voči ľuďom prelomí nezvyčajné priateľstvo s chlapcom zo susedstva.

Zľava James Garner, Tommy Lee Jones, Donald... Foto: SITA/AP, Anonymous
Jame Garner Obit Zľava James Garner, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland a Clint Eastwood pózovali pri natáčaní filmu Vesmírni kovboji (2000).

Eastwood núti hrdinov klesnúť na dno svojich síl a vydolovať zo seba posledné zbytky odvahy. Útok na diváka začal žánrom, v ktorom sa cítil najpohodlnejšie, westernom, no postupne sa vypracoval k námetom, ktoré mu štyrikrát vyniesli uznanie americkej kritiky a mnoho iných ocenení.

S hercom Leonardom DiCapriom pri natáčaní filmu... Foto: SITA/AP, Keith Bernstein
Leonardo DiCaprio Clint Eastwood S hercom Leonardom DiCapriom pri natáčaní filmu J. Edgar.

Pred tým, ako sa stal hollywoodskym hrdinom, si rodák zo San Francisca prešiel sériou bizarných zamestnaní, od drevorubača, osobného strážcu či plaveckého inštruktora, až sa napokon dostal do filmového štúdia Univerzal. Po bojoch s gigantickým pavúkom v horore Tarantula a početných menej významných rolách bol obsadený do filmu Pre hrsť dolárov Sergia Leoneho a pokračoval vo filmoch Pre niekoľko dolárov navyše či Dobrý, zlý, škaredý.

Na režisérskej stoličke s producentom Frankiem... Foto: SITA/AP, Keith Bernstein
Film-Clint Eastwood Na režisérskej stoličke s producentom Frankiem Vallim pri natáčaní životopisného muzikálu Jersey Boys (2014).

Eastwoodov povestný výraz je ošľahaný silným slnkom prérie, za jeho pohľadom možno hľadať všetko a zároveň nenachádzať nič. Aj keď sa jeho herecké úlohy za neuveriteľnú 63-ročnú kariéru menili, zostal tajomnou westernovou ikonou Bez mena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #režisér #Clint Eastwood #filmový hrdina