Televízne tipy Pravdy: film Leviatan aj Sedemdesiat smiechov Karla Šípa

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov na najbližšie dni (4. 6. - 11.6.). Vybrala ich pre vás redaktorka Magazínu Pravdy, Katarína Sedláková.

05.06.2015 10:23
Leviatan, film Foto:
Film Leviatan už získal viacero medzinárodných ocenení.
debata

Piatok 5.6.

Rasputin: šialený mních, ČT2, 10.30

Ďalšou zaujímavou historickou postavou je Grigorij Rasputin, ktorý mal povesť diabolského mnícha, hlásajúceho síce slovo Božie, no dopúšťajúceho sa všemožných výčinov. Petrohradčania v roku 1916 tvrdili, že zhypnotizoval samotného cára a zviedol cárovnú. Aká je pravda? Podľa autorov amerického dokumentu to bol nesporne muž s mimoriadnou osobnou príťažlivosťou obdarený liečiteľskými schopnosťami, no hlboko narušený. Na stránke filmových fanúšikov csfd.cz dokument získal dobré hodnotenie 74 %.

Piatkový televízny program

Sobota 6.6.

Václav Vorlíček, kráľ komédií a rozprávok, ČT1, 16.40

A opäť zaujímavá postava, tentoraz žijúca. Režisér Václav Vorlíček práve oslavuje 85 rokov a Zdeněk Zelenka o ňom už pred desiatimi rokmi natočil tento výborný dokument, v ktorom vystupujú nielen herci z Vorlíčkových filmov ako Jiřina Bohdalová, Jiří Lábus, Jan Kraus, Petra Černocká či Jan Hrušínský, ale aj trikár B. Masník či skladateľ Karel Svoboda.

Pripomenú sa Vorlíčkove nesmrteľné filmy Kdo chce zabít Jessii, Pane, vy jste vdova!, Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Což takhle dát si špenát, Tři oříšky pro Popelku, Dívka na koštěti, televízne seriály Arabela, Létající Čestmír, Křeček v noční košili? a mnohé ďalšie.

Leviatan, Cinemax, 20.00

Ruský režisér Andrej Zvjagincev vlani nakrútil pozoruhodnú drámu pomenovanú podľa biblickej príšery Leviatan. Ide v nej o Kolju, ktorý v ruskom prístavnom mestečku vlastní autoopravovňu. Skorumpovaný starosta sa ho rozhodne pripraviť o všetko, čo má – slušný biznis, dom a pozemok. Najskôr sa snaží Kolju podplatiť, keď ale nepochodí, nasadí vyšší kaliber. Oscara síce nezískal, no fanúšikov dostal. O Leviatanovi hovoria ako o výnimočnom filme.

Anjeli strážni Štefana Kocána, Dvojka, 21.05

Mnohé operné hviezdy majú pozoruhodné príbehy. Platí to aj o Slovákovi Štefanovi Kocánovi, ktorý žiari v Metropolitnej o­pere.

Sedemdesiat smiechov Karla Šípa, ČT1, 21.30

Ďalším jubilujúcim je čerstvý sedemdesiatnik Karel Šíp. Pozrime si jeho narodeninovú zábavnú reláciu.

Králičia nora, ČT2, 23.25

Po smiechu je tu jeden americký film, ktorého pozeranie bolí. Nicol Kidmanová v ňom hrá matku, čo prišla o dieťa. Smutné, ale výborné. Nicolinho partnera hrá Aaron Eckhart.

Kompletný sobotný televízny program

Nedeľa 7.6.

Muži, ženy a deti, HBO, 13.00

Na margo tohto filmu Jasona Reitmana ktosi napísal: „Dosť dobré, mal som neodbytný pocit, že sa smejem často sám sebe, ale neprekážalo mi to. Herci výborní, vrátane Adama Sandlera. Jennifer Garnerovej uberá body jej rola matky, ktorú by som najradšej niečím praštil.“ A iný film o dnešných stredoškolákoch a ich rodičoch videl takto: „Miestami také nechutné (nevera, sexuálny imidž) a trefné (stalking, pokrytectvo rodičov), že sa v tom hneď poznáte. Inštitúcia rodiny je definitívne mŕtva, pretože v niečom tak prehnitom a dlhodobo nefungujúcom už nikto normálny aj tak nemá potrebu pokračovať.“ Naozaj?

Nedeľný televízny program

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #muži #ženy #televízny program #Leviatan #Králičia nora #Karel Šíp #Václav Vorlíček