Ostrieľaný zabávač Karel Šíp

Populárny moderátor Karel Šíp oslávil 1.¤júna sedemdesiatku. Svojím humorom, bezprostrednosťou a pohotovými reakciami triafa do čierneho - už takmer štyri desaťročia je hviezdou českého televízneho neba.

06.06.2015 09:01
<AF> Karel Šíp sa na obrazovkách uviedol v 70.... Foto:
Karel Šíp sa na obrazovkách uviedol v 70. rokoch s Jaroslavom Uhlířom. Desať rokov vedie vlastnú talkshow.
debata (1)

Karel Šíp o svojich kvalitách presvedčil už v roku 1978 počas účinkovania v hudobnej relácii Hitšaráda. Uvádzal ju spolu s hudobným skladateľom Jaroslavom Uhlířom a aj keď je podľa neho ťažiskom humoru dialóg, ich cesty sa rozišli. Šíp sa okrem iného objavil v populárnej relácii Možno príde aj kúzelník a v rokoch 2012 až 2014 uvádzal slávnostné odovzdávanie cien Týždenníka televízie TýTý.

Predtým, ako sa dopracoval k vlastnej, mimoriadne obľúbenej talkshow Všechnopárty, zabŕdol do rôznych umeleckých sfér. Od hudby cez účinkovanie vo filmoch až po tvorbu textov piesní. Pre svoju bývalú manželku speváčku Marcelu Holanovú napísal hit Čau, lásko. Spieva ju so Šípovým blízkym priateľom a dlhoročným spolupracovníkom Karlom Gottom. Je aj autorom textu známej Gottovej piesne Když muž se ženou snídá, ku ktorej zložil hudbu Pavol Habera. Šípa „spievali“ aj Hana Zagorová, Iveta Bartošová, Martin Maxa, Daniel Hůlka a ďalší.

Spolu s Jaroslavom Uhlířom a Janom Johnom založil v roku 1971 hudobnú skupinu Faraon. Šíp sa práve tu po prvý raz realizoval ako textár. Hit austrálskej kapely The Mixtures pretextoval do češtiny a vznikol obľúbený song Šlapací kolo. Neutrálnosť zabezpečila piesni oficiálne vydanie a singel sa stal okamžite hitom československých hitparád. So skladbou je späté nedorozumenie, autorstvo textu si mnohí spájali s lídrom a spevákom kapely Olympic Petrom Jandom, ktorého hlas má podobné zafarbenie ako hlas Jana Johna.

Krátko po úspechu Šlapacieho kola sa do kapely dostal hudobník Jiří Schelinger a prevzal mikrofón po Janovi Johnovi. Karla Šípa v roku 1973 odvialo ďalej. Omnoho viac ako búšiť do basgitary ho bavilo vymýšľať vtipné scénky a zabávať. Ak si nechceme zabezpečiť cestu „dole“, nemali by sme sa podľa Šípa brať príliš vážne.

Zabávač sa narodil do umeleckej rodiny. Jeho muzikálne vlohy rozvíjal otec Karel Hugo Feuerfeil a on tiež zoznámil syna s prostredím ostravského divadla. Od otca si Karel vypožičal umelecké meno Šíp. Po malých rolách v divadle a stredoškolskom štúdiu filmovej produkcie v Čimeliciach sa zamestnal v televízii a v tomto prostredí pôsobí takmer nepretržite dodnes.

Povolanie zabávač je v skutočnosti tvrdou drinou. Karel Šíp dokázal svoju profesionalitu aj v momente, keď mu umreli rodičia, a svoj smútok musel pred divákmi skrývať za úsmev. Do svojej talkshow Všechnopárty si pozýva osobnosti z rôznych oblastí už od roku 2005.

3 krát Karel Šíp:

Do svojej talkshow si zo zásady nepozýva politikov.

Humor je podľa neho zakódovaný v človeku a v zásade počas života zostáva rovnaký.

Podľa jeho vlastných slov je mizerný basgitarista a kapelu Faraon založil, aby mal kde realizovať svoje texty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zabávač #sedemdesiatka #Karel Šíp #hviezda televíznej obrazovky