Kino inak predstaví Ženy filmu

Stereotypné vykresľovanie žien ako bezbranných sexuálnych objektov vo filmoch je realitou tak vo svete, ako aj na Slovensku. Kino inak, ktoré funguje v rámci A4 - priestoru súčasnej kultúry v Bratislave, by chcelo poukázať na nedostatočné zastúpenie žien v kinematografii, a tiež na deficit plnohodnotných ženský postáv. V rámci júnového programu Ženy filmu uvedie sedem snímok v hlavnej úlohe so ženskými postavami, ktoré režírovali rovnako ženy.

07.06.2015 11:59
Režisérka Agnès Varda vo filme Pláže Agnès.... Foto:
Režisérka Agnès Varda vo filme Pláže Agnès.
debata

Pozoruhodné životné príbehy žien z rôznych krajín sveta prinesie takmer tri týždne trvajúci program, ktorý odštartuje v nedeľu 7. júna esejistickým filmom siedmich iránskych režisérok s názvom Povolanie: dokumentaristka. Snímka ponúka rôzne odpovede na to, čo znamená byť ženou a zároveň nezávislou filmárkou v dnešnom Iráne.

Diváci budú mať možnosť vidieť tiež film Mlieko strachu od peruánskej režisérky Claudie Llosa, ktorý zvíťazil na Berlinale v roku 2009 a zároveň bol historicky prvým peruánskym filmom premietaným v hlavnej súťaži, brazílsky dokument so snovou atmosférou Elena od režisérky Petry Costa či hraný film Hannah Arendt režisérskej legendy Margarethe von Trotta.

Rakúska režisérka Anja Salomonowitz vyrozpráva príbeh piatich žien, ktoré sa stali obeťami obchodovania s bielym mäsom, a diváci budú mať možnosť bližšie spoznať, prostredníctvom autobiografického filmu s názvom Pláže Agnès, uznávanú režisérku a jednu z najznámejších filmárok vôbec Francúzku Agnès Varda. „Ani vo svojich 80 rokoch sa nebojí experimentovať a využívať rôznorodé filmárske postupy. Jej pláže sú preto sviežou esejou o živote neobyčajnej ženy,“ uvádzajú organizátori.

Záverečným filmom, ktorý Kino inak uvedie 24. júna, bude Señora de španielskej režisérky Patricie Ferreira. Vstupy na filmy Mlieko strachu, Hannah Arendt, Pláže Agnès a Señora de sú zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Agnes Varda #A4 – priestor súčasnej kultúry #Ženy filmu #Mlieko strachu #Margarethe von Trotta #Hannah Arendt #Patricie Ferreira #Kino inak