Art Film Fest ocení Annu Geislerovú

Osobnosťami, ktoré si na 23. ročníku Art Film Festu prevezmú ocenenia budú Anna Geislerová, Juraj Kukura a kameraman Ján Ďuriš. Festival sa v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne začne už o 10 dní, v piatok 19. júna a potrvá do 26. júna.

09.06.2015 11:30
Anna Geislerová Foto:
Herečka Anna Geislerová si v Trenčianskych Tepliciach prevezme cenu Hercova misia.
debata

„Keď sa pred desiatimi rokmi objavil na plátnach našich kín film Bohdana Slámu Štěstí, bola to jedna z filmových udalostí roka. Obyčajný príbeh, výborný scenár, skvelé herecké výkony trojice hlavných hrdinov. Možno najťažšiu úlohu brilantne stvárnila práve Aňa Geislerová,“ povedal viceprezident festivalu Peter Hledík. „Ane Geislerovej sa podarilo to podstatné, získať si diváka aby s ňou žil jej príbeh, aby prežíval jej bezradnosť, neschopnosť urobiť niečo dobre. Tak citlivo a presne vystihnúť hranicu medzi neurózou a symptómami vážneho psychického ochorenia dokáže iba máloktorá herečka. Geislerová to dokázala a právom si počas svojej hereckej kariéry priniesla domov už 5 Českých levov. Jeden z nich bol práve za rolu Dáši v horkej komédii Štěstí. Aj preto jej meno medzi laureátov Hercovej Misie právom patrí,“ dodal Hledík.

Anna Geislerová príde do Teplíc pripevniť tabuľku so svojím menom na Most slávy v úvode festivalu, rovnako ako dvorný kameraman Juraja Jakubiska Ján Ďuriš, ktorého počas otváracieho ceremoniálu ocenia Zlatou kamerou. Juraj Kukura zavíta na festival v jeho závere.

Art Film Fest prichystal pre návštevníkov 23. ročníka 125 snímok, z ktorých bude 84 dlhometrážnych a 41 krátkych a stredometrážnych. Program je rozdelený do 13 sekcií vrátane pôct oceneným osobnostiam. Už tradične nebudú chýbať snímky ocenené na festivaloch v Cannes, Berlíne, Sundance či Benátkach a ani domáce novinky. Do festivalového diania sa vrátia obľúbené premietania pod holým nebom v Kinematografe v Trenčíne.

O hlavné ceny Art Film Festu, Modrých anjelov, sa bude uchádzať 11 filmov Medzinárodnej súťaže hraných filmov a 36 filmov v Súťaži krátkych filmov. Art Film Fest tento rok zaznamenal rekordný záujem filmárov – do súťaží sa prihlásilo až 148 hraných a 477 krátkych snímok.

debata chyba
Viac na túto tému: #art film fest #Anna Geislerová #Zlatá kamera #Juraj Kukura #Hercova misia #Ján Ďuriš