Vybrali slovenských kandidátov na Európsku filmovú cenu

Slovensko budú v súťaži reprezentovať hraný film Deti a dokument Tak ďaleko, tak blízko. Obe snímky nakrútil Jaro Vojtek.

11.06.2015 14:00
Režisér Jaro Vojtek, herečka Éva Bándor a... Foto:
Režisér Jaro Vojtek, herečka Éva Bandor a producent Mátyás Prikler s cenami, ktoré ich snímka Deti získala na festivale v Pekingu.
debata

Slovenským kandidátom na Európsku filmovú cenu 2015 v kategórii hraných filmov sa stala snímka Deti (2014). Z dokumentov sa bude o cenu za Slovensko uchádzať počin Tak ďaleko, tak blízko (2014). Oba filmy režíroval Jaro Vojtek.

Tituly vybrali členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), pričom v prípade hraného filmu sa kandidátom mohol stať verejne distribuovaný dlhometrážny film, ktorý mal premiéru po 1. júli 2014. Zároveň musel byť v súlade s Dohovorom o filmových koprodukciách, pričom SFTA vyberala iba také filmy, ktorých slovenský tvorivý podiel dosiahol podľa bodovania Dohovoru aspoň polovicu. V prípade dokumentárnej snímky musel mať navrhovaný film okrem spomínaných kritérií minimálne 70 minút.

Členovia SFTA národného kandidáta vyberali z piatich hraných filmov, ktorými boli snímky V tichu (réžia Zdeněk Jiráský), Deti (r. Jaro Vojtek), Láska na vlásku (r. Mariana Čengelová-Solčanská), Rukojemník (r. Juraj Nvota) a Sedem zhavranelých bratov (r. Alice Nellis). V hlasovaní o dokumentárnej snímke bojovali filmy 38 (réžia Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič), Comeback (r. Miro Remo), vlna vs. breh (r. Martin Štrba), Salto mortale (r. Anabela Žigová), Návrat do horiaceho domu (r. Anna Grusková), Tak ďaleko, tak blízko (r. Jaro Vojtek) a Milan Čorba (r. Martin Šulík). Do hlasovania sa zapojilo 76 zo 162 členov akadémie. Dvadsiate ôsme slávnostné odovzdávanie Európskej filmovej ceny sa uskutoční 12. decembra v Berlíne.

Snímka Deti je prvý hraný film tvorcu dokumentov Jara Vojteka a prináša štyri príbehy s rôznym pohľadom na vzťah rodičov a detí. Každú z poviedok, ktoré nesú názvy Syn, Maratón, Kanárik a Otec, tvorcovia nakrúcali v iné ročné obdobie. Snímka zobrazuje príbeh otca vyrovnávajúceho sa s nedostupným autistickým svetom svojho syna, mladého muža, ktorého trápi odlúčenie od rodiny, chlapca žijúceho s necitlivým otčimom a napokon zranenej ženy, ktorá sa stará o zomierajúce­ho otca.

Dokument Tak ďaleko, tak blízko vznikal sedem rokov a hovorí o životoch detí postihnutých autizmom a ich rodinách. Hlavnými hrdinami sú Silvia, Milan, Jakub a Andrej, z ktorých každý trpí inou formou autizmu a pochádza z iného rodinného zázemia. Film zachytáva ich dospievanie a vyrovnávanie sa s každodennou realitou v rodine a okolitom svete.

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Jaro Vojtek #Tak ďaleko #tak blízko