Zomrel Christopher Lee - herecký chameleón s prenikavým pohľadom

Obávaný Dracula, bystrý Sherlock Holmes, čarodejník Saruman z trilógie Pán prsteňov, mušketier Comte de Rochefort, ale aj Scaramanga z bondovky Muž so zlatou zbraňou či bojovník Dooku vo Hviezdnych vojnách. Kultové postavy, ktoré si pamätáme v podaní Brita Christophera Leeho. Herec zomrel už v nedeľu 7. júna ako 93-ročný, vdova po ňom to však svetu oznámila až vo štvrtok. V histórii kinematografie bude navždy zapísaný ako legendárny upír Dracula v rovnomennom filme Terencea Fishera, vďaka ktorému sa v roku 1958 preslávil.

11.06.2015 13:53 , aktualizované: 17:46
Christopher Lee Locarno Foto: ,
Christopher Lee s cenou za celoživotné dielo, ktorú mu udelili v roku 2013 v Locarne.
debata (7)

„Zo začiatku som bol hrozný herec. Trvalo mi desať rokov, kým som sa uchytil. Bol som príliš vysoký na to, aby som sa stal filmovou hviezdou. Nemohol som byť na plátne blízko slávnych britských hercov, pretože boli všetci nižší ako ja,“ spomínal na začiatky herec, ktorý počas takmer 70-ročnej kariéry účinkoval vo viac ako 250 filmoch a televíznych inscenáciách a spolupracoval s takými legendami Hollywoodu ako Gary Cooper, Spencer Tracy, Robert Mitchum či Clark Gable.

Stvárnil široké spektrum charakterov, a aj keď sa vďaka neodmysliteľnému hustému obočiu a nadpriemernej výške, vďaka ktorej dominoval obrazu, perfektne hodil do úloh záporných hrdinov, rozhodne nezostal len pri hororovom žánri. Práve naopak, paleta filmov, v ktorých účinkoval, je pestrá. Lee bol dokonalým hereckým chameleónom a pri každej z postáv si dokázal zachovať osobitú charizmu. Vďaka tomu bol na plátne okamžite rozpoznateľný. Leeho špecifikom bol neodmysliteľné prenikavý pohľad. Dokázal vyvolať strach a zároveň vzbudiť dôveru, záležalo len na povahe postavy, ktorej svoje oči prepožičal.

Dal zbohom hororu

Po monštre vo Frankensteinovi, Múmii a ďalších prevažne záporných rolách sa Lee rozhodol vymaniť zo škatuliek a zmeniť vzduch. Odišiel do Hollywoodu. Od roku 1975 odmietal účinkovať v hororoch, pretože sa neobjavila ponuka so skutočne desivým príbehom. Lee považoval za kvalitný horor Polanského film Rosemary má dieťatko. Skutočný strach v hercovi vyvolávala nadprirodzená atmosféra.

Lee sa v roku 2008 zúčastnil na filmovom festivale v Karlových Varoch a v rozhovore pre český portál novinky.cz priznal, že jeho odchod z Británie do Hollywoodu v roku 1976 mal prostý dôvod. Chcel zmeniť imidž. „Roky predtým som hrával v hororoch. A odrazu som sa mohol objaviť vo vtedy najdôležitejšej televíznej show Saturday Night Live. Pomohlo mi to, ľudia mohli vidieť, že viem byť vtipný. Krátko nato ma Spielberg obsadil do svojho filmu 1941.“

Lee sa objavil v mnohých hollywoodskych filmoch, spolupracoval s viacerými hviezdnymi režisérmi. Perfektne sa hodil Timovi Burtonovi, ktorý ho obsadil do mysteriózneho hororu Ospalá diera a poslúžil mu aj pri filmových temnotách ako Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet Street či Charlie a továreň na čokoládu. Naposledy Christopher Lee spolupracoval s Burtonom v roku 2010 na filme Alica v krajine zázrakov.

Takmer sa mu splnil sen

Christopher Lee sa stal súčasťou legendárnej trilógie Pán prsteňov, ktorej literárnu predlohu veľmi obľuboval. „Sú to tie najlepšie knihy, aké som v živote čítal,“ priznal sa herec, keď bol hosťom relácie Na plovárně u českého moderátora Marka Ebena. Lee s nadšením opísal stretnutie so spisovateľom Tolkienom, s ktorým sa síce „len pozdravil“, no tento zážitok sa stal pre herca pamätným.

Čarodejníka Sarumana si zahral vo filmoch Spoločenstvo prsteňa, Dve veže a Návrat kráľa. Režisér Peter Jackson dal Leemu počas kastingu čítať scénu, v ktorej stvárnil Gandalfa. Herec sa netajil tým, že práve po tejto role túži a splnil by sa mu dávny sen. Na Gandalfa bol však podľa vlastných slov príliš starý, a tak napokon vo filme účinkoval ako čarodejník Saruman, ktorý spieva vo veži, zatiaľ čo o 17 rokov mladší predstaviteľ Gandalfa Iann McKellan lezie na horu.

Christopher Lee bol počas 2. svetovej vojny členom špeciálnych jednotiek, na toto obdobie v rozhovoroch nerád spomínal. Herec sa pýšil bizarným zápisom do Guinnessovej knihy rekordov. Na plátne sa celkovo 18-krát objavil v šermiarskom súboji, zakaždým ako niekto iný. Pretože stelesňoval „záporákov“, všetky súboje prehral a vždy si odniesol poranenie. Pri natáčaní Troch mušketierov sa podľa vlastných slov trochu bál. Bojové scény sa realizovali s ostrými mečmi a herec Oliver Reed, ktorý hral vo filme Athosa, podľa Leeho zabúdal na to, že ide „len o film“.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Christopher Lee #Pán prsteňov #Dracula