Na Christophera Lee si spomínajú Martin Scorsese aj Roger Moore

Anglický herec a spevák Christopher Lee skonal v nedeľu vo veku 93 rokov.

12.06.2015 18:00
Christopher Lee Foto: ,
Herec Sir Christopher Lee na archívnej snímke.
debata

„Christopher bol pre mňa po celý život nesmiernou inšpiráciou. Bol posledným svojho druhu – skutočná legenda, ktorú som mal to šťastie nazývať priateľom. Naďalej ma bude inšpirovať a som si istý, že aj množstvo nasledujúcich generácií,“ vyjadril sa režisér Tim Burton, ktorý s Leem spolupracoval na piatich filmoch – Ospalá diera (1999), Mŕtva nevesta Tima Burtona (2005), Charlie a továreň na čokoládu (2005), Alica v krajine zázrakov (2010) a Temné tiene (2012).

“Sir Christopher Lee bol môj priateľ. Myslím naňho každý deň a navždy budem. Obaja sme si želali, aby sme mohli viac spolupracovať, no bola radosť robiť spolu Huga (film Hugo a jeho veľký objav z roku 2011, pozn. red.). Len s ním byť, počúvať jeho príbehy v tom krásnom barytóne, príbehy z čias, keď bol vo vojne, o jeho práci v zlatých časoch Hammeru (filmová produkčná spoločnosť, pozn. red.), o všetkých tých úžasných filmoch, ktoré dnes považujeme za klasiku, o ôsmich desaťročiach vo filme…" uviedol v reakcii režisér Martin Scorsese.

“Christopher bol skvelý britský herec zo starej školy. Skutočné spojenie s filmovou minulosťou a pravý gentleman. Bude nám chýbať,” vyjadril sa George Lucas, ktorý s Leem spolupracoval na dvoch filmoch z prequelovej trilógie Star Wars (2002, 2005).

„Je hrozné, keď stratíte starého priateľa a Christopher Lee bol jedným z mojich najstarších,“ napísal na sociálnu a mikroblogovaciu sieť Twitter herec Roger Moore, ktorý si s ním zahral v bondovke Muž so zlatou zbraňou (1974) a poznal sa s ním od roku 1948.

„Christopher hovoril siedmimi jazykmi; bol v každom ohľade mužom tohto sveta; vzdelaný v umení, politike, literatúre, histórii a vede. Bol učenec, spevák, výnimočný rozprávač a, samozrejme, úžasný herec. … Mal som to šťastie, že som mohol s Chrisom pracovať na piatich filmoch a nikdy ma neprestalo fascinovať sledovať ho na pľaci. Pamätám si, ako mi na moje 40. narodeniny (on mal v tom čase 80), povedal ‚Si polovica muža, ktorým som ja‘. Byť polovicou muža, akým je Christopher Lee, je pritom viac, ako by som mohol kedy dúfať. Bol skutočným gentlemanom v časoch, ktoré si už gentlemanov nevážia. … Už nikdy nebude druhý Christopher Lee. Patrí mu výnimočné miesto vo filmových dejinách a srdciach fanúšikov po celom svete,“ napísal na sociálnu sieť Facebook Peter Jackson, pod ktorého režisérskou taktovkou Lee stvárnil čarodejníka Sarumana vo filmovej trilógii Pán prsteňov (2001, 2002, 2003) a dvoch častiach trilógie Hobit (2012, 2014).

Elijah Wood, ktorý v trilógii Pán prsteňov stvárnil hobita Froda, napísal: „Výnimočný muž a životný vzor Sir Christopher Lee. Bol si ikonou a vznešenou ľudskou bytosťou plnou príbehov. Budeš nám chýbať.“

„Mala som nesmierne potešenie dvakrát vo svojej kariére pracovať so Sirom Christopherom Leem, čo je podľa mňa obrovským dôkazom, akým úžasným hercom bol – že mal niekto od dvanástich rokov radosť, že s ním môže hrať vo filme. Nikdy nezabudnem na nič, čo ma naučil, na naše úžasné rozhovory a na to, že mi vždy pomohol držať hlavu hore. … Odpočívaj v pokoji, vždy mi bude cťou môcť povedať, že som mala možnosť poznať takú úžasnú dušu, navždy si ma zmenil,“ napísala v sérii niekoľkých tweetov 18-ročná herečka Chloë Grace Moretz.

„Opustil nás úžasný, trestuhodne nedoceňovaný Sir Christopher Lee. Titán filmu a obrovská súčasť mojej mladosti. Zbohom,“ vyjadril sa herec a scenárista Mark Gatiss.

„Smutný deň, keď svet prišiel o tohto úžasného herca a ľudskú bytosť,“ napísal kanadský hudobník Bryan Adams a pripojil vlastnú fotografiu zosnulého herca.

O svoj zármutok sa na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter podelili napríklad aj herci Dominic Monaghan, Josh Gad, Paddy Considine, scenárista Neil Gaiman, spisovateľ Stephen King, starosta Londýna Boris Johnson či britský premiér David Cameron.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Christopher Lee