Keď je v scenári napísané, že horí dom, tak ho musíte zapáliť

V seriáli Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazrieme do zákulisia sveta umenia a kultúry a priblížime, ako sa napríklad robia titulky k filmom, pripravuje festival, divadelná hra či ako vzniká socha. V dnešnej časti prinášame pohľad ako sa robí televízny seriál v produkcii HBO.

17.06.2015 09:01
Režisér Vladimír Michálek ()vľavo) a kameraman... Foto:
Režisér Vladimír Michálek (vľavo) a kameraman Martin Štrba (vpravo) sú zohratá dvojica. Najnovšie spolupracujú na seriáli Mamon z produkcie HBO Europe.
debata

Produkcia HBO Europe po trojdielnej dráme Hořící keř, psychologickom seriáli Terapie či dramédii Až po uši pokračuje v pôvodnej česko-slovenskej hranej tvorbe, tentoraz krimitrilerom s pracovným názvom Mamon. Šesťdielny film vzniká na motívy originálneho nórskeho seriálu Mammon. Momentálne prebieha natáčanie v Prahe a v Budapešti.

„Naša verzia je v mnohom iná. Mal som zakázané pozrieť sa na originál,“ priznáva scenárista Štefan Titka. „Postavili sme vlastný príbeh, pretože do kontextu nórskej verzie niektoré česko-slovenské reálie nezapadajú. Chceli sme postihnúť našu súčasnosť tým, že sa pozrieme do nedávnej minulosti, na postkomunistickú traumu. Typy postáv sme zachovali, ale hlavný hrdina je oproti originálu vážnejší a aktívnejší,“ približuje projekt Titka.

„Pri prerábkach je najväčšou nástrahou poznať originál a držať sa ho. Scenárista sa tej predstavy ťažko zbavuje, preto sme zvolili inú metódu. Titka pracoval na základe motívov a nebol zviazaný originálom,“ vysvetľuje producent Vratislav Šlajer z produkčnej spoločnosti Bionaut, ktorú si HBO na realizáciu projektu najalo. 

Dopyt po kvalitnom žánri

S námetom prišla producentka českého HBO Tereza Polachová, ktorá má na starosti originálnu tvorbu. Na originálnom seriáli Mammon ich zaujalo zobrazenie korupčnej kauzy. „Podobnej téme sa tu už filmári venovali, my sme ju však chceli podať zrozumiteľne, s ľahkosťou a vyhnúť sa paranoidne depresívnym náladám,“ hovorí Šlajer. Originál pracuje s prvkami trileru a práve vďaka optike žánru sa mu podarilo veľmi presne a zrozumiteľne pomenovať aktuálne dianie v Nórsku.

Česká verzia vychádza zo stredoeurópskeho kontextu a reakcie dramaturgov z európskej centrály boli podľa tvorcov pozitívne. „Aj svetový divák sa dozvie o dianí u nás, o našej mentalite. Nechceme urobiť niečo, čomu by sme rozumeli iba my,“ hovorí producent a dopĺňa, že medzinárodnú zrozumiteľnosť zabezpečuje práve žáner.

HBO nie je televíziou predávajúcou reklamu, čo v praxi podľa Šlajera znamená, že rozpočet sa nemusí vojsť do príjmov z reklamných blokov. Nepracuje ani ako verejnoprávna televízia, ktorá má 365 dní naplniť nejakým programom. „HBO sa sústredí na kvalitu a náš seriál je primárne o príbehu.“ Aby sa mohol divák naplno odovzdať deju, spoločnosť sa snaží obsadiť menej známych hercov, ktorí nebudú spájaní s predošlými úlohami.

Režisér Vladimír Michálek vysvetľuje, že Mamon bude šesťhodinovým filmom. Veľkú zásluhu pripisuje scenáristom, ktorí dokázali udržať príbeh bez toho, aby vznikol priestor na „vatu“. Scenár je kľúčový, od neho závisí realizácia aj výsledok. Podľa Michálka sa zlý scenár nedá oklamať. „V HBO sú skvelí odborníci, dramaturgovia, ktorí vedia, čo príbeh potrebuje. Keď sa niečo musí odohrať, zákonite to bude niečo stáť.“ Realita mimo produkcie HBO je podľa režiséra v zásade iná. „Producent povie: to je pekné, čo je tam napísané, ale peniaze vám na to nedám. Nech si to postavy povedia v dialógu.“

Iný kraj, iný prístup

Scenár sa tvorcovia snažili spoločne s dramaturgmi posunúť k čo najlepšiemu výsledku. „Pre mňa to bola skvelá skúsenosť. Scenárista má občas pocit, že feedback, ktorý dostáva, nie je dobrý, ale tu som ten pocit nemal,“ približuje Titka. V Čechách je síce dopyt po žánrových filmoch, no ich realizácia je podľa Šlajera veľmi ťažká. „Grantové komisie nekladú dôraz na žánrovosť a televízie uprednostňujú sociálne témy. "Toto je vlastne po prvý raz, čo sa točí triler so všetkým, čo k tomu patrí.“ Na tvorbe seriálu sa podieľa profesionálny štáb na čele s režisérom Vladimírom Michálkom, ktorý má s obdobným žánrom skúsenosti.

Profesionálne podmienky a dostatok financií dovoľujú filmárom držať sa svojho remesla a byť precízni bez vynútených kompromisov. „Pri písaní som sa nemusel kontrolovať, môžeme robiť triler naplno, čo je v tomto prostredí a kontexte stále niečo nové,“ s potešením konštatuje Titka.  „Pre mňa je ohromným zážitkom, keď napíšem do obrazu ,je noc a prší‘ a potom vidím na natáčaní hasičské vozidlá, ako rozprašujú vodu. Vtedy scenárista pocíti silu svojho slova.“

Ťahajú za jeden povraz

Podľa Michálka je filmárčina prostá. Režisér scenár buď spracuje, alebo nie. „Keď je napísané, že horí dom, tak ho musíte zapáliť. Neviem, či je to luxus, ale my náš scenár môžeme natočiť tak, ako je napísaný. Nemusíme sa snažiť hľadať okľuky, môžeme to ukázať v plnej kráse. Film je predovšetkým o obraze, nestačí v dialógu povedať, čo sa stalo, treba to ukázať,“ vysvetľuje Michálek.

Hlavným kameramanom projektu je Martin Štrba. Vizuálny koncept určuje podľa Michálka žáner. „Sme zohratí skoro ako delfíny. Prečítame si scenár a natočíme to tak, ako to je. Správne. Znie to jednoducho, ale literatúra určuje atmosféru. Samozrejme, aj osobný vkus a v tom sa zhodujeme,“ opisuje symbiózu, ktorá medzi priateľmi počas 20-ročnej spolupráce vznikla.

Podmienky vyplývajú podľa Šlajera z toho, že spoločnosť HBO sa pre projekt a realizačný tím rozhodla sama. „Predpokladajú, že dokážeme obsiahnuť všetky úrovne filmovej výroby a dôverujú nám. Vzťah je založený na vzájomnom rešpekte a diskusii, čo nie je pravidlom v českých a slovenských televíziách. Tam sú producenti často na druhej strane, akoby sme vyrábali niečo, čo televízia sama nechce. V HBO je to ináč, tu to funguje vzájomne. Všetci ten seriál chceme vytvoriť,“ uzatvára producent.

„Dnes ste na natáčaní videli možno 30 sekúnd reálneho filmového deja a takto je robených celých šesť hodín,“ približuje náročný proces Michálek, no profesionálne podmienky dávajú tvorcom nádej, že vynaložené úsilie prinesie kvalitný výsledok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #natáčanie #HBO #Ako sa robí #Mamon #6 častí