Viva Musica! predstaví klasiku inak

Vypredaný koncert za takmer dve hodiny či obrovský záujem o vystúpenie amerického klaviristu Philipa Glassa sú pozitívnymi znakmi pre organizátorov festivalu klasickej hudby Viva Musica!, ktorý tento rok prešiel viacerými zmenami. Osem koncertov sa bude konať v Bratislave postupne počas celého leta. Po prvý raz aj v priestoroch Slovenskej filharmónie a v spolupráci so Slovenským národným divadlom.

17.06.2015 07:02
Viva Musica, Adriana Kučerová, Pavol Bršlík Foto:
Adriana Kučerová a Pavol Bršlík budú opernou augustovou bodkou za festivalom Viva Musica!
debata

Megalomanský žúr

Veľký symfonický orchester, šiesti renomovaní dirigenti, hudobní virtuózi ako Jozef Lupták, Marián Lapšanský, Janoska Ensemble a operné hviezdy Adriana Kučerová, Simona Houda-Šaturová, Ľubica Vargicová, Otakar Klein či Dalibor Jenis, ale aj skupina Fragile sa postarajú o výnimočný zážitok počas otváracieho koncertu Viva Konzerva!, ktorý budú môcť sledovať v priamom prenose 26. júna aj diváci RTVS na Dvojke.

Noblesa a pompéznosť opery, aj s dominantnými kulisami a kostýmami, sa prenesie 28. júna z komfortných priestorov Slovenského národného divadla na Hlavné námestie, kde bude mať premiéru opera Kráľ Teodor v Benátkach. „Je to unikát aj v rámci európskeho kontextu,“ vraví o výnimočnosti udalosti Matej Drlička, riaditeľ festivalu Viva Musica! Rozhodnutie organizátorov roztrúsiť koncerty počas celého leta prinieslo festivalu aj nové priestorové možnosti, a tak sa bude festival po prvý raz konať aj v Redute, kde vystúpi svetová hviezda Philip Glass.

„Keď sme spustili informáciu, že príde Philip Glass, s veľkým napätím sme očakávali, ako zareaguje slovenské publikum, lebo sme nevedeli odhadnúť, nakoľko je toto meno známe. Koncert sa vypredal za jeden a pol dňa,“ spomína Drlička. Koncert Philipa Glassa bude prierezom jeho tvorby klavírnych etúd. Spolu s Glassom sa predstaví aj japonská klaviristka Maki Namekawa a ruský klavirista Anton Batagov.

Klasika v klube

Jedenásty ročník Viva Musica! sa vráti do priestorov, kde prebiehali jeho prvé ročníky – na nádvorie Starej radnice. Už 10. júla tam odohrá Violin Recital huslista Dalibor Karvay spolu s klaviristom Danielom Buranovským a predstavuje návrat k open¤air komorným koncertom.

Organizátori sa rozhodli tento rok aj trochu experimentovať s dramaturgiou festivalu. Nechali sa inšpirovať projektom Yellow Lounge vydavateľstva Deutsche Grammophon, ktorý prináša s veľkým úspechom do známych nočných klubov po celom svete hviezdy klasickej hudby. Hudobník Miki Skuta sa so svojím projektom The Future Symphony Orchestra, v ktorom si vytvára pomocou digitálnej techniky hodnoverné zvuky a spája ich do kompletného digitálneho symfonického orchestra, predstaví 24. júla v bratislavskom klube, orientovanom skôr na elektronickú hudbu, Nu Spirit.

Určitú dávku guráže si vyžadoval tiež projekt Fragile Queen Symphony, ktorý vznikol špeciálne pre festival Viva Musica! S nápadom oživiť najznámejšie hity rockovej skupiny Queen prišiel práve Matej Drlička a o ich symfonickú úpravu a predvedenie sa postarala skupina Fragile. Koncert sa mal pôvodne konať v Starej tržnici, no keď sa vstupenky vypredali len za dve hodiny, organizátori sa rozhodli premiestniť ho do Aegon arény.

Osem koncertov má mimoriadne pestrú dramaturgiu a Viva Musica! tak prinesie flamenco v sprievode symfonického orchestra v podaní španielskeho gitaristu a skladateľa Carlosa Piñanu, árie z tvorby Mozarta a Myslivečka znejúce hlasom sopranistky Simony Houda-Šaturovej, vášeň, temperament a hudobné majstrovstvo nebude chýbať ani pri vystúpení bratov Jánoškovcov a zamilované duetá z talianskych opier odspievajú Adriana Kučerová a Pavol Bršlík v záverečnom opernom gala Viva Opera!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Adriana Kučerová #Matej Drlička #Viva Musica! #Viva Konzerva! #Jánoška Ensemble