Nezávislý film nepotrebuje umelý svet superhrdinov

Neznámy muž unesie mladú úradníčku Kris a nainfikuje ju čudne pôsobiacimi látkami. Po návrate do bežného života pozoruje, že citlivejšie vníma zvuky a farby. Keď stretne Jeffa, zistí, že aj on má podobnú skúsenosť. Spoločne sa vydávajú odhaliť tajomstvo svojich nevysvetliteľných stavov. Protichodná farba je jeden filmov, ktoré uvedie sekcia Focus: American Indies.

20.06.2015 09:00
Naomi Wattsová a Ben Stiller si zahrali vo... Foto:
Naomi Wattsová a Ben Stiller si zahrali vo filme Kým sme mladí.
debata

Nízkorozpočtový žánrový film, autorský film s amatérskymi, ale aj hollywoodskymi hercami či rôzne druhy experimentov – to všetko možno zhrnúť pod pojmom americký nezávislý film. „Do tejto skupiny možno zahrnúť v podstate čokoľvek, čo nie je v tvorbe ,závislé' od štúdií,“ uviedol Daniel Vadocký, ktorý sekciu zostavoval.

„Ročne sa v Amerike nakrútia desiatky zaujímavých nezávislých filmov. Medzi nimi sa nachádzajú klasické žánrové filmy od sci-fi cez komédiu až po horor, poetické minimalistické filmy a takisto filmy, ktoré nemožno nikam zaradiť. Každý jeden z nich je niečím unikátny,“ pokračoval. Výber šiestich filmoch nedokáže ukázať rozmanitosť americkej nezávislej tvorby, veľa však napovie.

Vtipnou novodobou rozprávkou o priateľstve, ambíciách, zlyhaniach a vykúpeniach, odohrávajúcou sa v rušných newyorských uliciach, je Frances Ha. Okrem nominácie na Zlatý glóbus získal film Noaha Baumbacha aj desiatku cien na svetových festivaloch. Do zábavného sociálneho portrétu Kým sme mladí, v ktorom sa stretávajú dve generácie, obsadil hollywoodske hviezdy Bena Stillera a Naomi Wattsovú. „Mnohí slávni herci veľmi radi hrajú v nezávislých filmoch. Môže to znieť zvláštne, ale je to pochopiteľné, pretože ich ,výstupy' nie sú zostrihané do dvoj-, trojsekundových záberov, takže majú možnosť naplno prezentovať celú škálu výrazov a umenie hrať,“ vysvetlil.

Súčasný stav spoločnosti reflektuje dráma Neovládla sa, Nasty Baby reprezentuje neamerických filmárov, ktorí sa v nezávislom filme aklimatizovali, emotívny príbeh Dočasný domov získal už viac ako 50 medzinárodných ocenení.

„Mladí diváci zistia, že v USA sa nakrúcajú aj nízkorozpočtové projekty, ktoré na to, aby zaujali, nepotrebujú budovať žiadny fantastický umelý svet superhrdinov. Nejde o žiadne experimentovanie. Sú to overené filmy, ktoré majú za sebou uvedenia na svetoznámych festivaloch a takmer všetky sa dočkali veľkého uznania kritiky. Mali by naplniť očakávania náročného diváka, ale aj takého, ktorý sa chce len dobre pobaviť,“ povedal Daniel Vadocký.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #art film fest #americký nezávislý film #Focus: American Indies #Protichodná farba