William Friedkin: Superhrdinské filmy ničia kinematografiu

Slávne komiksové postavy zaplavili svetové kiná a stal sa z nich fenomén, ktorý láka do kín masy ľudí. Proti superhrdinským snímkam však ostro protestuje režisér slávnych filmov Exorcista či Francúzska spojka William Friedkin.

22.06.2015 08:45
Divácky úspech zaznamenala tento rok aj... Foto:
Divácky úspech zaznamenala tento rok aj superhrdinská snímka Avengers 2: Vek Ultrona.
debata

„Filmy mávali korene v závažných veciach. Boli o skutočných ľuďoch robiacich skutočné veci, ale dnes je kinematografia v Amerike o samých Batmanoch, Supermanoch, Iron Manoch a Avengeroch či Hrách o život – samých veciach, ktoré vôbec nemám záujem vidieť,“ uviedol v rozhovore pre AFP na adresu hollywoodskych komiksoviek americký režisér William Friedkin.

Režisér zároveň pripustil, že práve tento smer, keď sa štúdiá snažia zaujať čo najväčší okruh divákov, je dôvodom, prečo jeho vlastné filmy, ktoré zažívali vrchol popularity v 70. rokoch, vypadli z ohniska záujmu. Túto zmenu Friedkin prvýkrát zaznamenal v roku 1977, keď nakrútil film, ktorý považuje za svoj najlepší – Mzdu strachu. Rozpráva príbeh štyroch mužov prenášajúcich náklad nitroglycerínu v Južnej Amerike. Tento film však prešumel bez väčšieho záujmu a úplne ho prevalcoval filmový hit z rovnakého roka – Hviezdne vojny.

„Väčšina mojich filmov je o tenkej línii medzi dobrom a zlom, ktorá existuje v každom z nás. Verím, že v každom z nás je dobrá stránka a temná stránka. Neustále bojujeme, aby tá dobrá triumfovala nad tou zlou – ale niekedy sa to ľuďom nepodarí a prestanú ovládať sami seba,“ dodal režisér, ktorý momentálne vidí kvalitné spracovanie najmä v televíznych seriáloch, ako je Temný prípad či Domček z kariet. Sám chce na túto vlnu naskočiť a pripravuje scenár pre káblovú stanicu HBO o herečke Mae Westovej, ktorá patrila medzi americké sexsymboly a je považovaná za jednu z najväčších hviezd v dejinách Hollywoodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Superhrdinovia #Exorcista #William Friedkin