Otváraním Rytmusovho príbehu otváral aj svoj

Vidieť obľúbenú animovanú postavičku Rytmausa aj populárneho rapera Rytmusa mohli návštevníci Art Film Festu. Celovečerný animovaný film Lokalfilmis Jakuba Kronera, ktorý za otvárací víkend pritiahol do kín 27¤300 divákov, sa premietal v sekcii Slovenská sezóna.

24.06.2015 13:45
Raper Patrik Rytmus Vrbovský a režisér a... Foto:
Raper Patrik Rytmus Vrbovský a režisér a producent Miro Drobný na prezentácii ukážok z dokumentu Rytmus Sídliskový sen.
debata

Rovnako ako krátke ukážky z celovečerného dokumentárneho filmu Rytmus Sídliskový sen. Prítomnosť Patrika Vrbovského na verejnej prezentácii zatiaľ nedokončenej snímky zmagnetizovala publikum, v ktorom prevládali tínedžerky, a mobilmi zaznamenávali každý pohyb svojho "hrdinu“.
"Keď som s projektom v roku 2007 začínal, Rytmus ešte nebol slávny, hoci v hiphopovej komunite bol najpredávanejší raper. Mojou motiváciou nebola jeho budúca sláva, ale zdalo sa mi zaujímavé sledovať, kam sa ten chalan dostane,“ povedal režisér a producent Miro Drobný.

"Po Momentkách a Hrane je Rytmus Sídliskový sen tretím slovenským celovečerným hudobným dokumentom. Ale kým filmy o Dežovi Ursinym a Markovi Brezovskom vznikli až po ich smrti, hrdina filmu Rytmus Sídliskový sen, ktorý bude mať v kinách premiéru 20. augusta, žije,“ povedal zostavovateľ sekcie Slovenská sezóna Miro Ulman.

Ostré e-maily a esemesky, hádky, dlhšie aj kratšie prestávky v nakrúcaní, zmeny v koncepcii projektu – aj to spôsobilo, že celovečerný dokument vznikal osem rokov. Hoci vo filme nechýbajú pesničky, nepozýva diváka do zákulisia koncertov. Vstupuje do najsúkromnejšieho sveta svojho hrdinu.

"Krok za krokom som získaval dôveru Patrikovej rodiny. Po troch, štyroch rokoch ma pustila do svojej obývačky,“ pokračoval režisér. Jeho ambíciou však bolo odkryť "tajomstvá“, zatvorené za dverami raperovej detskej izby.

Nikam nejdem! Vyhlásil Rytmus, keď mal v roku 2009 s celým filmovým štábom odletieť do Indie. Všetko bolo vybavené, letenky, víza, ubytovanie pre sedemčlenný štáb… "Veľakrát sme doslova vyhodili peniaze, ktoré už nikto nikde neuvidí. Dva-tri razy sme rušili nakrúcanie, pretože pozvaní ľudia jednoducho neprišli. Po hádke s Patrikom som dokonca rušil natáčanie na mieste, kde nás čakal dvadsaťpäť členný štáb aj s helikoptérou a kaskadérmi,“ vyťahoval neveselé spomienky režisér. Projekt však nevzdával. Z nekonečného nakrúcania urobil výhodu – rozhodol sa pre časozberný dokument.

Drobný sa podpísal pod animovaný seriál ovce.sk či cestopis Andrea za hranicou, ale prácu filmového režiséra a producenta nepovažuje za číslo jeden vo svojom živote. Venuje sa najmä projektom pre deti a mládež.

"Zaujímala ma univerzálnosť príbehu. Veľa rodín má podobné osudy: dvaja otcovia, jeden vlastný, jeden nevlastný, súrodenci, ktorým tiež človek dáva rôzne prívlastky, lebo nikto nie je pravý… Ja som to prežíval vo svojej rodine, Patrik vo svojej. Obaja sme narodení v znamení Kozorožca, takže otváraním jeho príbehu som možno otváral aj príbeh seba samého a nakrúcanie bolo možno aj psychologickou sebaočistou,“ dodal Miro Drobný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #art film fest #trenčianske teplice #Rytmus #Lokalfilmis #Jakub Kroner #Patrik Vrbovský #Miro Drobný