Fest Anča opäť zmení Žilinu na čarovný svet

Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča odštartoval v stredu 24. júna v Žiline 8. ročníkom a po úvode zameranom na detského diváka sa naplno rozbehla oslava animovanej tvorby. Predstaví mladé talenty i renomovaných svetových tvorcov, okrem filmov a videohier je program plný hudby, výstav, prednášok a sprievodných akcií.

25.06.2015 11:50
Na Fest Anči predstavia profil manželov Pärnovcov. Foto:
Na Fest Anči predstavia profil manželov Pärnovcov.
debata

Žilina plná hviezd

Špeciálnou hviezdou festivalu je írsky režisér Tomm Moore, ktorý bude aj v porote. V piatok o 20. h na Stanici Žilina-Záriečie porozpráva o tom, ako vzniká celovečerný animovaný film. Ukáže zábery zo zákulisia natáčania aj výtvarné návrhy. V rámci sekcie celovečerných filmov si budú môcť návštevníci pozrieť jeho filmy Pieseň mora a Brendan a tajomstvo Kellesu, oba nominované na Oscara.

Český režisér Jiří Barta prinesie do Považskej galérie Stratený svet z „povaly“ a prostredníctvom náčrtov a rekvizít dovolí nahliadnuť do zákulisia vzniku animovaných diel. Umelcovu tvorbu priblížia premietaním krátkych filmov. Výber zahŕňa snímky Yuki Onna či kultový Zanikajúci svet rukavíc. „Je zaujímavé vidieť jeho filmy v konfrontácii s vystavenými dielami,“ upozorňuje programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo. Premietnu aj Bartov bábkový film Potkaniar, ktorý vznikol v roku 1985 a je jedným z najnáročnejších „animákov“ v histórii.

Hlavnou súťažnou sekciou festivalu je Anča Award a Anča Student Award. Medzinárodná súťaž krátkych filmov zahŕňa 33 filmov do 30 minút. O cenu sa v sekcii uchádza aj slovenský animák Nina od tvorivého dua Ové Pictures. Slovenskému filmu je venovaná samostatná súťaž. Do medzinárodnej súťaže animovaných videoklipov je zaradených 22 diel. Slovenskú tvorbu zastúpi klip Mariána Vredíka Dýchať sýru a duo Andrej Kolenčík a Peter Skala, ktorí vytvorili video ku skladbe No survi od kapely DVA. Oba videoklipy sú zaradené aj do slovenskej súťaže, kde sa pobijú s ďalšími 10 filmami. Detská porota vyberie z 15 diel ten najlepší animovaný film určený najmladšiemu divákovi.

Okrem súťažných sekcií ponúka program množstvo filmov zaradených do tematických okruhov. Piatková noc bude pikantná vďaka filmu Sexuálne rady, vnady. Lotyšská režisérka Signe Baumane rozdelila film na 15 prednášok o sexe a intímne témy odhaľuje zábavnou formou. V rámci sekcie dlhometrážnych filmov premietnu jej film Kamene vo vreckách, ktorý získal Cenu kritikov v Karlových Varoch. Baumane sa v príbehu vyrovnáva s rodinnou traumou.

Fanúšikov „seriálu“ Jakuba Kronera Lokal TV poteší celovečerná jazda na vlne ich obľúbeného sitkomu LokalFilmis. Diváci si okrem toho môžu pozrieť česko-slovenský film Malý pán a po premietaní o ňom diskutovať s tvorcami. Festival ako jeden z prvých uvedie český film Malá z rybárne režiséra Jana Beleja, určený dospelákom.

Zaostrené na Estónsko

Už v piatok prídu do Žiliny legendy animovaného filmu, manželia Pritt a Olga Parnovci, ktorí pôsobia v animačnom štúdiu Joonisfilm. V sobotu o 18.30 h na Stanici Žilina-Záriečie bude prebiehať masterclass, na ktorom Pritt Parn porozpráva o úlohe výtvarníka pri tvorbe animovaného filmu. S Olgou priblížia prípravu svojich filmov Život bez Gabrielly Ferri a Piloti, kde vymysleli špeciálnu animačnú techniku.

Katedra animácie Estónskej akadémie umenia, na ktorej manželia Parnovci vyučujú, sa zameriava na klasické a experimentálne animačné techniky. Diela jej študentov prinesie sekcia Animaster. Špeciálny výber je venovaný aj tvorbe študentov Animation Workshopu, ktorý je súčasťou dánskej VIA Univerity College.

Festival sa tento rok zameral na estónsky animovaný film. Má veľmi silnú tradíciu a predstavia ho v niekoľkých programových sekciách. Medzi hosťami je Mari-Liis Rebane, riaditeľka najväčšieho festivalu animovaných filmov v Estónsku Animated dream. Rebane sa podieľala na zostavovaní Estónskeho fokusu a táto sekcia je podľa nej prvým krokom, ako sa stať odborníkom na estónsku animáciu. Estónsky film charakterizuje karikatúra či autorsky vynachádzavé prístupy rozprávania bizarných príbehov.

Netradičným hosťom je podľa Broja brazílske vídžejské duo Vjsuave. Na festival prídu so špeciálnym projektom. „Budú jazdiť po meste na trojkolke s pripevneným projektorom, a keď sa im niekde zapáči, premietnu tam svoje hravé výjavy,“ vysvetľuje a dodáva, že umelcov budú môcť ľudia sprevádzať na bicykloch. Všetky hlavné koncerty bude vídžejovať francúzsky vizuálny umelec Desaxismundi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Stanica Žilina-Záriečie #Fest Anča #Tomm Moore #festival animovaného filmu #Jiří Barta #Maroš Brojo #Anča Student Award #Brendan a tajomstvo Kellesu