Fest Anču ovládnu videohry

Videohry a animovaný film majú k sebe prekvapujúco blízko a festival Fest Anča tieto dva svety prepája podujatím Game Days, ktoré prebieha v piatok a v sobotu v žilinskej Novej Synagóge.

26.06.2015 13:30
Podujatie Game Days prebehne počas podujatie... Foto:
Podujatie Game Days prebehne počas podujatie Fest Anča v piatok 26. a v sobotu 27. júna.
debata

Festival chce predstaviť domácu i zahraničnú videohernú tvorbu a vytvoriť priestor na diskusiu. Návštevníci si môžu vyskúšať hry a dozvedieť sa viac o ich pozadí priamo od tvorcov.

Na Game Days prezentujú svoju tvorbu dvanásti vývojári a tvorcovia digitálnych hier zo Slovenska, z Poľska, Česka a Maďarska. Najvýznamnejším hosťom je Pavol Miechovský z 11bit Studios. V sobotu predstaví oceňovanú vojnovú hru z pohľadu civilistov This War of Mine. „V hre sa vôbec nestrieľa a dramaticky vychádza z ťažkých rozhodnutí, ktoré musí hráč urobiť,“ vysvetľuje riaditeľ Game Days Pavol Budaj.

Z veselšieho súdka je podľa neho oceňovaná mobilná hra Adventures of Poco Eco od maďarskej spoločnosti Possible Games. Tvorcovia ju odprezentujú už v piatok o 18.30 h. Kolektív českých umelcov Paperash využil ako základný stavebný kameň pre projekt Dark Train papier a úplne sa vzdal hovoreného slova. Predstavia ho v sobotu o 19.00 h.

„V rámci programu Industries sme rozbehli podujatie Jeden na jedného. Animátori a ľudia zo sveta videohier sa budú rozprávať o vzájomnej podpore a spolupráci,“ vysvetľuje programový riaditeľ festivalu Fest Anča Maroš Brojo.

Návštevníci si budú môcť vyskúšať okuliare virtuálnej reality, vďaka ktorým si „zalietajú“ a „prevezú“ sa v športiaku. V sobotu o 14.30 h premietnu dokument Game loading o nezávislých tvorcoch hier. Sobotňajší program Game days vyvrcholí herným kvízom Posledný level.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Fest Anča #Game days #Nová synagóga / kunsthalle #Pavol Budaj