Modrí anjeli odleteli do sveta

Volanie sveta za horami a sľuby mladíka, otvárajúce cestu do "raja“, privedú Mariu do maléru. Intímny príbeh sedemnásťročnej tínedžerky, pochádzajúcej z kmeňa kaqchikelských Mayov – guatemalskú drámu Sopka Ixcanul ocenil Art Film Fest dvoma soškami Modrých anjelov: za najlepší film a najlepší ženský herecký výkon.

26.06.2015 21:00
Dráma Sopka Ixcanul si odniesla z Art Film... Foto:
Dráma Sopka Ixcanul si odniesla z Art Film Festu dvoch Modrých anjelov.
debata

"Krehký vzťah medzi matkou a dcérou je skúšaný krutou sociálnou realitou. Režisér Jayro Bustamante sa vyhol etnologickým klišé, exotike a sentimentálnosti,“ zdôvodnila porota, ktorá ocenila aj esteticky bohatý prístup k domorodej komunite a prírode.

Predstaviteľka filmovej mamy Maria Telón, ktorá sa v Guatemale živí pouličným divadlom, zaujala porotu tým, že "drží napätie od začiatku až do konca a nekonvenčný materinský cit stvárnila s nehou a citom“.

Šach ako cestu zo sociálneho dna ponúka deťom zdravotne postihnutý hrdina drsného aj zábavného novozélandského filmu Čierny kôň (ovenčeného desiatimi národnými filmovými cenami). Zdanlivo donquijotský boj s nedôverou potenciálnych kriminálnikov aj prekážkami, ktoré mu nastavuje vlastný hendikep, vyniesol Jamesovi Napierovi Robertsonovi Modrého anjela za najlepšiu réžiu.

"Úspešne vedie tím profesionálnych aj neprofesionálnych hercov a zručne dáva každej z excentrických postáv osobný a zároveň mnohostranný rozmer,“ ocenila porota. Mladík, pašujúci zbrane pre drogový kartel, netuší, že po ňom ide agent zvláštnej americkej policajnej jednotky. V mexickom filme 600 míľ, v ktorom režisér Gabriel Ripstein rozkrútil špirálu násilia, stvárnil ľahkomyseľného tínedžera Krystian Ferrer. Postava mu vyniesla Modrého anjela. "Hrá citlivého mladíka, ktorý musí predstierať, že je drsný, prekonávajúc tak konvenčnú žánrovú schému,“ vyzdvihla porota.

Oceňovaním najlepších filmov v medzinárodných súťažiach hraných aj krátkych filmov sa v piatok večer skončil 23. ročník Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Plné kinosály napovedali, že festivalový program oslovil tisícky nielen mladých divákov.

Výsledky 23. ročníka Art Film Festu

Modrý anjel za najlepší film: Sopka Ixcanul, réžia: Jayro Bustamante

Modrý anjel za najlepšiu réžiu: James Napier za film Čierny kôň

Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon: Mária Telón vo filme Sopka Ixcanul

Modrý anjel za najlepší mužský herecký výkon: Krystian Ferrer vo filme 600 míľ

Cena primátora Trenčianskych Teplíc: Sivas, réžia Kann Müjdeci

Cena primátora Trenčína: Sangailino leto, réžia: Alante Kavaite

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #600 m #art film fest #Modrý anjel #Sopka Ixcanul #Sivas #James Napier #Čierny kôň #Krystian Ferrer #Kann Müjdeciíľ