Dvojka od septembra po novom. Čo ponúkne divákom?

Dôvodov pre zmeny vo vysielacej štruktúre Dvojky je viac, je to najmä šport, ale aj snaha ponúknuť náročné filmy a seriály v lepších vysielacích časoch.

30.06.2015 16:00
debata

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa snaží vyjsť v ústrety divákom a od jesene upraví vysielanie televíznej Dvojky.

Dokumentárne filmy, publicistiku a spravodajstvo ponúknu hlavne od pondelka do štvrtka, výber z najlepších európskych filmov, klubové filmové tituly zaradí Dvojka cez víkend. Spravodajstvo na Dvojke, relácia Správy a komentáre sa bude začínať neskôr, o 22:00, keď okrem spravodajskej televízie žiadna iná slovenská televízia komentované správy neprináša. Pridanou hodnotou má byť každodenný športovo-publicistický blok (GBS+), ktorý nahradí súčasné týždenné publicistické relácie Odpískané a Športové ozveny, avizuje RTVS.

Dôvodom pre zmeny v typovej vysielacej štruktúre Dvojky sú časté výpadky pôvodne naplánovaného programu pre aktuálne zaraďovanie športových prenosov. Súčasná situácia neumožňuje RTVS vytvorenie samostatného športového okruhu, preto sa športové podujatia vysielajú na Jednotke i Dvojke, najmä však na Dvojke, ktorá je zameraná na špecifické typy divákov a večer na náročného diváka. Ako pre médiá po rokovaní Rady RTVS doplnil programový riaditeľ verejnoprávnej televízie Tibora Búza, ide o prípravu na to, že šport v televíznom vysielaní “bude pribúdať a zatiaľ nemáme tretí okruh“. V tomto smere úpravy reagujú na to, “ako by sme mohli stavať filozofiu jednotlivých programových okruhov do budúcnosti“. Druhým dôvodom je podľa Búzu zavedenie pevných časových pásiem vysielania jednotlivých typov programov a tretím je lepšie zaradenie náročných filmov a seriálov do vysielania.

Výberová filmová a seriálová tvorba určená pre náročného diváka “je presunutá skôr do piatka a do víkendu, aby si diváci mohli počkať na svoj film aj po desiatej hodine“, často sú totiž tieto tituly prístupné od 18 rokov a preto sa nemôžu vysielať pred 22:00, zdôraznil Búza. Verí, že diváci si na zmeny avizované od jesene rýchlo zvyknú.

Od jesene budú neskoré večery na Dvojke patriť hudbe, publicistike o umení (Umenie), diskusii (Večera s Havranom), talkshow (Od veci), náročným pôvodným televíznym a filmovým dokumentom a Noci v archíve. Zmeny ponúkne Dvojka divákom aj počas dňa. Ráno sa začne reprízami spravodajstva, kontaktnej relácie z regionálnych štúdií a o 7:00 sa začne repríza Veľkého detského predstavenia, programu, ktorý každý večer nasleduje po Večerníčku. Rannou reprízou celého večerného vysielania pre deti chce RTVS garantovať, že ak deti prídu o svoje rozprávky pre športový prenos, môžu si ich pozrieť druhý deň ráno.

Vysielanie na Dvojke bude pokračovať Živou panorámou, reláciami o zvykoch a folklóre z archívu, reprízami dokumentov, národnostných magazínov a publicistických relácií. Premiérové programy Dvojka zaradí po 15:00 a pôjde najmä o dokumentárne filmy, národnostné magazíny a správy. Detský blok a hlavné večerné vysielanie na Dvojke oddelia Správy pre nepočujúcich. Filmový víkend otvorí v piatok v hlavnom večernom vysielacom čase televízny seriál z archívu Slovenskej televízie v novej zdigitalizovanej podobe, za ním pôjde publicistický dokument a film zo sekcie Európske kino. Sobotný večer a noc na Dvojke prinesie české a slovenské filmy, diskusiu, zahraničný seriál pre náročných divákov tipu Fargo či Borgiovci a nočný Filmový klub. Nedeľný večer otvorí duchovné Slovo a do programu sa dostane zahraničný seriál pre náročného diváka, ktorého chce Dvojka upútať aj následným Kinom na Dvojke a cyklom Divadlo nás baví.

debata chyba
Viac na túto tému: #zmeny #RTVS #program #Dvojka #štrukrúra