Keď nastúpil na pľac Chudík, všetko stíchlo

Herec Ladislav Chudík umrel 29. júna vo veku 91 rokov. Na veľké plátna kinosál sa však vráti už v marci 2016 ako jeden z hrdinov snímky Červený kapitán.

01.07.2015 12:00
Ladislav Chudík, Michal Kollár Foto:
Ladislav Chudík s režisérom Michalom Kollárom počas natáčania filmu Červený kapitán.
debata

Detektívny triler je adaptáciou rovnomenného slovenského bestselleru spisovateľa Dominika Dána a vzniká v česko-slovensko-poľskej koprodukcii. Dej filmu sa odohráva krátko pred rozdelením Československa, kedy detektív Richard Krauz dostane za úlohu odhaliť pozadie zvláštnej vraždy.

Režisérovi Michalovi Kollárovi sa splnil sen, keď Ladislav Chudík prijal jeho ponuku účinkovať vo filme ako farár Janetka. „Projekt pripravujem od roku 2009, teda už päť rokov. Ladislav Chudík bol jedným z prvých obsadených hercov. Hneď po prečítaní knižky mi bolo jasné, že takúto ikonickú postavu by mal hrať práve on.“ Kollár si vraj s Chudíkom dvoril už od marca 2014. Prebiehalo to najmä prostredníctvom jeho manželky pani Alenky. Obaja mali pochybnosti, či to vzhľadom na pokročilý vek predsa len nebude trúfalosť. „Napokon do toho šiel veľmi rád, ale varoval ma, že sa budem musieť prispôsobiť jeho potrebám, čo bolo pre mňa absolútne prirodzené. Nakoniec sa aj tak ukázalo, že jeho obavy boli neopodstatnené. Všetko prebehlo veľmi profesionálne. Asi sa opakujem, no Chudík pred kamerou skutočne omladol o dvadsať rokov. Začal vnímať, okamžite bol agilný, akoby sa z neho stal 60-ročný pán,“ priznáva režisér.

Chudík sa v detektívnom žánri objavil už v roku 1965 ako kapitán Jakubec v Lettrichovom filme Smrť prichádza v daždi a o dva roky neskôr si postavu zopakoval v jeho Volaní démonov. V Červenom kapitánovi sa úlohy vyšetrovateľa ujal mladší poľský kolega Maciej Stuhr (Eštébák, Dozvuky). „Chudíkova postava je nejednoznačná. Zdanlivo záporný charakter farára Janetku sa ukáže ako rozporuplný. Príbeh odhalí pozadie vysokej hry medzi bývalou ŠTB a cirkvou, do ktorej bol Janetka zapletený proti svojej vôli,“ vysvetľuje Kollár.

Kolegovia ho rešpektovali

Chudík sa objaví vo filme v scénach s mladšími hercami Mariánom Geišbergom a Maciejom Stuhrom. Natáčanie prebiehalo štyri a pol dňa. „Hneď v prvý deň ráno za mnou niektorí herci chodili s obavami, či to Chudík zvládne. No po pol dni natáčania sa to obrátilo. Na obed už vraveli: "Všetci sa budú pozerať na to, ako hrá Chudík, pri ňom budeme pôsobiť ako komparz,“ spomína na úsmevné momenty Kollár. Chudík je vďaka seriálu Nemocnica na okraji mesta fenoménom aj v Poľsku. „Aj Stuhr vedel, s kým má tú česť, čo bolo neuveriteľné,“ hovorí režisér.

Ladislav Chudík skončil s divadelným herectvom minulý rok, no nepriznal, že natáčanie filmu Červený kapitán by malo byť jeho poslednou hereckou vychádzkou na filmové plátno. „S jeho manželkou sme sa dohodli, že to nebudeme volať ,posledný film'. S humorom ho teda nazývali ",predposledným“ filmom.

Počas natáčania bola prítomná Chudíkova manželka Alenka a podľa Kollára na seba prevzala funkciu opatrovateľky. „Jej prítomnosť bola nutná kvôli Chudíkovmu psychickému komfortu. Išlo totiž o veľké natáčanie s početným štábom. Všetci sa však správali veľmi disciplinovane. Hercovi prejavili neuveriteľnú úctu. Keď nastúpil na pľac pán Chudík, všetko stíchlo.“ Podľa režiséra si ten moment veľmi užíval. „Svoje remeslo si vychutnal do samého konca.“

Do filmu vniesol vlastnú ikonickosť

„Legendy v jeho veku sa neobsadzujú kvôli samotnému hereckému výkonu, ale hlavne kvôli tomu, čo so svojou postavou do filmu prinášajú.“ Okrem herectva je to podľa Kollára aj história. „Chceli sme mať vo filme veľkú hereckú osobnosť práve preto, že keď sa do scény oproti nemu postavia mladší partneri, chémia medzi nimi začne fungovať sama od seba.“

Pre Kollára je Chudík jedným z posledných velikánov herectva, podobne ako Štefan Kvietik, ktorý svoju kariéru ukončil omnoho skôr. „Je to náš československý Michael Caine, Laurence Olivier alebo Christopher Lee. Popri mnohých iných ikonických úlohách, ktoré stelesnil, je pre mňa predovšetkým kapitánom Dabačom,“ uzatvára režisér.

Film Červený kapitán je v postprodukčnej fáze, prebieha strihanie materiálu. Okrem Macieja Stuhra sa po Chudíkovom boku predstavia Oldřich Kaiser, Martin Finger, Zuzana Kronerová, Marián Geišberg a ďalší.

Mária Kráľovičová a Ladislav Chudík v...
A.Miller: Po páde 1964: Mária Kráľovičová a...
+15Herec Ladislav Chudík na snímke z filmu Kapitán...
Posledná rozlúčka s hercom Ladislavom Chudíkom bude v piatok 3. júla o 12.00 h v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #nakrúcanie #Ladislav Chudík #Červený kapitán