Čínsky režisér popiera, že okopíroval americký film Autá

Značné sklamanie zažívajú mnohí čínski diváci, ktorí sa vydajú do kina na nový animovaný film z domácej produkcie, ktorého názov v preklade znamená Autoboti. Podľa kritických názorov, ktoré sa objavili na internete, ide o obyčajnú - a navyše veľmi zlú - kópiu snímky Autá amerického štúdia Pixar, napísal spravodajský server CNN.

08.07.2015 09:56
Snímka z filmu Autá (2006) z dielne Pixaru. Foto:
Snímka z filmu Autá (2006) z dielne Pixaru.
debata

Režisér Autobotov aj produkčnú spoločnosť však podobné obvinenia odmietajú a tvrdia, že „nezávisle vytvorili originálny film“. „Viem, že existuje film Autá, ale nikdy som ho nevidel. Nepoznám ani mená hrdinov v ňom,“ uviedol CuO Ťien-Žung, režisér filmu a výkonný šéf produkčnej spoločnosti, v reakcii vyžiadanej od CNN.

Rozčarovaní a naštvaní diváci snímky, ktorá mala v čínskych kinách premiéru 4. júla, ale majú iný názor – podľa nich ide o „bezectnú kópiu“ úspešného amerického filmu Autá. Ten sa v kinách objavil v roku 2006 a o päť rokov neskôr sa dočkal pokračovania.

„Veľa nič netušiacich divákov berie svoje deti do kina v domnení, že idú na ‚Autá‘,“ posťažoval si jeden z užívateľov na čínskom sociálnom serveri Douban, kde možno komentovať a hodnotiť filmy. Autoboti majú priemernú známku 2,1 na päťbodovej škále, kde päť je najlepšie hodnotenie. „Animácia je tak mizerná, že sa nevyrovná ani priemerným domácim komiksom – a je ešte horšia, než na už aj tak dosť nekvalitnom plagáte,“ dodal ďalší.

Hovorca štúdia Disney, ktoré Pixar vlastní, uviedol: „Zdieľame rovnakú obavu ako mnoho užívateľov internetu a filmových divákov v Číne, ale zatiaľ to nebudeme ďalej komentovať.“ CuO dodal, že autá v jeho filme napodobňujú hračky – a má na ne autorské práva.

„Nie sú snáď autá, ktoré vidíte na ulici, podobné? Alebo keď bude niekto vyzerať rovnako ako vy, porušuje tým azda zákon?“ uviedol CuO, podľa ktorého je hlavná dejová linka Autobotov úplne odlišná než u Áut. „Naším cieľom je naučiť deti premýšľať a vymýšľať nové veci,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Čína #animovaný film #Pixar