Terminátor v kinách s Cameronovým požehnaním

Fanúšikovia pôvodného filmu o robotickom stroji s ľudskou tvárou sa dočkali ďalšieho pokračovania s názvom Terminátor Genisys. Po niekoľkých nevydarených pokusoch nadviazať na úspech prvých dvoch Cameronových dielov sa tentoraz môžu podľa všetkého tešiť na kvalitnú poctu klasike s prekvapujúcimi zvratmi a silným hereckým obsadením. Príbeh s ikonickým predstaviteľom Arnoldom Schwarzeneggerom v hlavnej úlohe živo nadväzuje na prvý film Jamesa Camerona Terminátor z roku 1984.

10.07.2015 16:00
Arnold Schwarzenegger Foto:
Arnold Schwarzenegger v akčnej snímke Terminator Genisys.
debata

Odvážny krok

Pustiť sa do projektu bola vzhľadom na pomerne veľkú základňu odporcov „nepravých Terminátorov“ obrovská odvaha Alana Taylora (Hra o tróny, Thor: Temný svet). Skúseného režiséra desila predstava, že vstupuje do Cameronovho tieňa. Po ohlásení nakrúcania filmu sa na internete stretol s výsmechom zo strany skalných fanúšikov. Môžu byť pokojní, do kín sa totiž dostal plnokrvný Terminátor a súhlasí s ním aj samotný James Cameron.

Terminátor je jedným zo symbolov akčného žánru 80. rokov. Schwarzenegger sa vďaka filmu stal kultovým hrdinom a definoval obraz nepremožiteľného zabijaka. Túžili sa s ním stotožniť smrteľníci po celom svete. Režisér James Cameron po prepadáku Piraňa 2 zaútočil Terminátorom na Hollywood a dokázal mu, že je v plnej zbroji a na správnej adrese. V roku 1991 sa jeho hrdina vrátil vo filme Deň zúčtovania.

Okrem Cameronových prvých dvoch častí bolo niekoľko pokusov o oživenie tohto kultu. Film Terminátor 3: Vzbura strojov z roku 2003 so Schwarzeneggerom nakrútil Jonathan Mostow. Aj napriek pomerne pozitívnej kritike sa mu nepodarilo doplniť Cameronove predchádzajúce snímky.

Tentoraz tvorcovia pristupovali k „predchodcom“ s rešpektom, ale bez ostychu a zaváhania rozbehli príbeh smerom, ktorý je po vôli aj „otcovi“ Terminátora. Cameron dal filmu Terminátor Genisys „požehnanie“ a označil ho za pokračovateľa prvých dvoch snímok. Cameron ocenil prekvapujúci príbehový zvrat, ktorý vychádza z premeny jedného z hlavných hrdinov a zaručene „zabije“ všetky divákove očakávania. „Celé je to postavené na otáčaní a vyvracaní predpokladov,“ vyjadril sa počas rozhovoru pre portál Yahoo. Podľa Jamesa Camerona sa film stal klasikou žánru najmä preto, že divák si obľúbil jeho charaktery.

V Taylorovom filme podľa Camerona Schwarzenegger herecky posunul svoju postavu omnoho ďalej ako v predchádzajúcich snímkach. Úlohu Connorovej matky Sáry zveril Taylor hviezde seriálu Hra o tróny Emilii Clarkeovej. „Nevinná“ servírka v príbehu výrazne zamieša karty.

Paralela s klasikou

Terminátora vyšlú do minulosti, aby zamedzil konfliktom v prítomnosti a zmenil budúcnosť. Jeho úloha je jasná – zabiť matku najväčšieho odporcu Skynetu Johna Connora skôr, ako ho počne. Východisková situácia príbehu je rovnaká ako v Cameronovom filme Terminátor z roku 1984.

„Vo filme som videl mnoho známych vecí. Bolo cítiť veľký rešpekt k prvým dvom dielom, ale náhle sa to absolútne zvrhlo. Pustil som sa na cestu spolu s filmom, chytil ma. Beriem to ako znovuzrodenie,“ vyjadril sa James Cameron po tom, čo videl film Alana Taylora v rozhovore pre Yahoo.

Režisér sa dištancuje od všetkých doterajších pokusov nadviazať na jeho snímky, pretože nevyužili svoj potenciál. Okrem spomínaného Mostowho filmu z roku 2003 to boli filmy menej známych tvorcov, ktorých inšpiroval príbeh robotického hrdinu. Už v roku 1990 nakrútil Bruno Mattei akúsi céčkovú verziu Terminátor 2 s podtitulom Shocking Dark. V roku 2009 to bol režisér McG a jeho Terminator Salvation s Christianom Baleom. Herec po Cameronovej kritike filmu napokon priznal, že snímka nefunguje tak, ako má.

„Vo filme sú naliehavé otázky, no príbeh na ne neodpovedá. Kto poslal Guardiana späť? Stále to nevieme. Zostáva mnoho neprebádaných vecí…,“ záhadne naznačil režisér Alan Taylor v rozhovore pre portál theverge.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #James Cameron #Arnold Schwarzenegger #filmová novinka #Terminator Genisys