Zomrel legendárny herec Omar Sharif. Podľahol infarktu

V Káhire vo veku 83 rokov zomrel slávny egyptský herec Omar Sharif. Podľa správ televíznej stanice SkyNews bol príčinou smrti infarkt.

10.07.2015 16:18
Omar Sharif Foto: ,
Egyptský herec Omar Sharif pózuje na fotografii z roku 2011 v Káhire.
debata (7)

Ako uviedol Sharifov agent Steve Kenis pre BBC, Sharif „utrpel v piatok na obed infarkt v nemocnici v Káhire“, ktorému podľahol. Začiatkom tohto roka bola hercovi diagnostikovaná Alzheimerova choroba a jeho stav sa v posledných mesiacoch zhoršil. Legendárny hrdina filmov ako Lawrence z Arábie či Doktor Živago navštívil v minulosti aj Slovensko, keď sem pricestoval na pozvanie organizátorov Art Film Festu a prevzal si cenu Hercova misia.

Egyptský herec Omar Sharif pózuje na fotografii...
Omar Sharif počas rozhovoru pre agentúru AP.
+6Britská princezná Margaret (vpravo) sa rozpráva...

Omar Sharif sa narodil ako Michel Demitri Chalhoub v Alexandrii 10. apríla 1932 a s filmom prišiel do kontaktu ešte počas štúdia na vysokej škole. Napriek tomu však doštudoval matematiku a fyziku na univerzite v Káhire a päť rokov pracoval so svojím otcom v rámci jeho firmy s dovozom vzácneho dreva. Až potom začal študovať na prestížnej škole Royal Academy of Dramatic Art v Londýne.

Jeho hviezdna kariéra odštartovala v egyptských snímkach a čoskoro sa z neho stala národná hviezda. Prvým anglickým filmom, ktorý nakrútil, bol v roku 1962 slávny Lawrence z Arábie – za výkon v ňom získal nomináciu na Oscara aj na Zlatý glóbus. Sošku glóbusu získal o tri roky neskôr – za rolu v ďalšom legendárnom filme – Doktorovi Živagovi. Medzitým si zahral v snímkach ako Džingischán, Žltý Rolls-Royce či muzikáli Funny Girl.

Jeho démonickosť mu prihrala aj úlohy záporných hrdinov. Azda najslávnejším je John Colorado vo westernovom filme Mackennovo zlato.

V osemdesiatych rokoch sa začal viac objavovať na televíznej obrazovke a účinkoval v mnohých televíznych filmoch či dokonca miniseriáloch – napríklad Peter Veľký. Aj vďaka jeho charizmatickému vzhľadu a sile osobnosti ho často obsadzovali do úloh veľkých postáv z histórie. Posledným projektom, v ktorom sa objavil, bola v roku 2013 dráma Rock the Kasbah – francúzsko-marocká snímka, ktorú uviedli na festivale v Toronte.

Sharifov syn Tarek El-Sharif – jediné dieťa, ktoré pochádzalo z jeho dlhoročného manželstva s egyptskou herečkou Faten Hamama – informoval ešte v máji, že Sharifov stav s Alzheimerovou chorobou sa zhoršil a prestala mu slúžiť pamäť. Nepamätal si vraj už poriadne svoje postavy a mýlil si filmy či zabudol, kde ich nakrúcal. V šľapajach Omara Sharifa kráčal jeho vnuka Omar Jr. ktorý sa tiež stal hercom.

Výber z filmografie:

1962 – Lawrence z Arábie
1964 – Pád Rímskej ríše
1965 – Doktor Živago
1968 – Funny Girl
1968 – Meyerling
1969 – Mackennovo zlato
1969 – Che!
1974 – Ohrozenie Britannicu
1976 – Ružový panter opäť zasahuje
1980 – Nebeský pes
1983 – Ayoub
1988 – Volanie raja
1992 – Zákon púšte
1999 – Vikingovia
2003 – Môj učiteľ Ibrahim
2013 – Rock the kasbah

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #Legenda #Omar Sharif