Druhá séria Marca Pola sa bude nakrúcať aj na Slovensku

Stáročia sa ozývajú hlasy, že taliansky cestovateľ Marco Polo v Ázii nikdy nebol. A že spomienky z dobrodružných ciest do Mongolska a Číny, ktoré na sklonku 13. storočia diktoval v janovskom väzení, sú len jeho fantáziou. Cestopis známy pod názvom Milión je napriek tomu najcennejším zdrojom informácii o vtedajšej Ázii, vychádzali z neho stredovekí kartografovia a inšpiroval aj Krištofa Kolumba. A životné osudy mladého Benátčana sú pre filmárov vďačnou témou.

15.07.2015 07:01
Lorenzo RichelmyMarco Polo Foto:
Lorenzo Richelmy v úlohe Marca Pola.
debata

Minulý rok dostali podobu desaťdielneho televízneho historického seriálu Marco Polo. Ústredný hrdina v podaní talianskeho herca Lorenza Richelmyho sa ocitá na dvore Kublajchána. Zakladateľ dynastie Yuan ho zasväcuje do tajov mongolských tradícií. Pozorovateľské schopnosti mladého cestovateľa obdivuje samotný chán. Ten ho poveruje dôležitými úlohami, pri ktorých ide Marcovi neraz o život. Medzičasom sa taliansky dobrodruh zblíži s dcérou veliteľa Zlatej hordy Khutulun.

Už počas vysielania seriálu mali kritici viac výhrad ako slov pochvaly. Napriek ich negatívnym vyjadreniam sa producenti rozhodli pokračovať nakrúcaním ďalších desiatich epizód. Ožijú v nej ďalšie skutočné a vyfabulované dobrodružstvo Marca Pola, ktorých autorom bude znovu americký scenárista John Fusco. Produkciu zabezpečuje tristočlenný medzinárodný štáb na čele s režisérom Seanom Cameronom Guestom.

Časť z novej série by mala vznikať aj na Slovensku. S nakrúcaním by sa malo začať v auguste a štáb by mal pracovať vo Vysokých Tatrách a v Malej Fatre. „Celkový rozpočet filmovej produkcie druhej série je približne 60 miliónov eur, z čoho na Slovensku by sa mali preinvestovať viac ako dva milióny,“ uviedol hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

Americká spoločnosť The Weinstein Company sa rozhodla využiť finančný stimul a získať dotáciu vo výške 20 percent z prostriedkov, ktoré budú spojené s oprávnenými výdavkami uskutočnenými na Slovensku. Okrem iného stojí The Weinstein Company aj za filmami Kráľova reč, The Artist či najnovšie Dáma v zlatom. Je prvou zahraničnou spoločnosťou, ktorej žiadosť zaregistroval Audiovizuálny fond.

„Podpora veľkých filmových produkcií je zameraná najmä na realizáciu hraných, dokumentárnych alebo animovaných audiovizuálnych diel určených pre kinodistribúciu alebo televízne vysielanie. Jej cieľom je podpora investícií do filmového priemyslu na Slovensku a tiež podpora vzniku nových pracovných príležitostí u nás,“ dodal hovorca ministerstva kultúry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Marco polo #John Fusco #Weinstein Company