Geislerová zverejnila denníky vo filme, fejtóny vydá knižne

Herečka si kedysi písala aj súkromné denníky. Tie viedla aj každému z jej troch detí - Brunovi Fideliovi, Stele Ginger a Maxovi.

16.07.2015 12:00
Laureátka ceny Hercova misia Anna Geislerová. Foto: ,
Laureátka ceny Hercova misia Anna Geislerová.
debata

Česká herečka Aňa Geislerová vydá knižne zápisky, ktoré tri roky vychádzali v módnom magazíne Elle. „Všetko to sú také všeobecné témy zo života a dosť aj autentické veci. Takže to je taký verejný denník, z ktorého by som teraz chcela urobiť knižku. Nie sú tam konkrétne zážitky, údaje a mená. Ale skrátka, kto ma pozná, vie, že sú to dosť otvorené a úprimné veci. Ja to nedokážem veľmi filtrovať,“ uviedla Geislerová pre portál iDNES.cz.

Tridsaťdeväťročná rodáčka z Prahy si kedysi písala aj súkromné denníky. Tie viedla aj každému z jej troch detí – Brunovi Fideliovi, Stele Ginger a Maxovi. Písať ich začala už v čase, keď ich nosila pod srdcom. „Píšem preto, že to chcem deťom a ich prípadným budúcim psychoanalytikom uľahčiť. Budem mať alibi, alebo aspoň záznam, ako som to ich detstvo videla ja,“ vyjadrila sa v minulosti herečka pre portál Dáma.cz.

Najobľúbenejšou knihou Geislerovej je dielo Jules a Jim (1953), ktoré napísal Francúz Henri-Pierre Roché. „Roky ju poznám a mám ju rada. Ona to nie je kniha, ktorá by rozdávala múdra. Napísal ju chlap, ktorý mal už skoro 80 rokov a bola to jeho prvá a zrejme i posledná kniha. Asi iba spísal niečo, čo žil, zažil alebo prežil a je to z toho cítiť. Je to autentický, zvláštny príbeh o dvoch priateľoch a jednej žene. Tá knižka ma okúzlila. Ona je skôr nebezpečná na čítanie, pretože je to taká sugescia, že chcete prežívať tie veci, ktoré sú zároveň dramatické a sebadeštruktívne. Ale človek v dospievaní má takéto sklony, tak ja som si ju vždycky užívala ako takú predstavu, ako prehýriť svoj život,“ vysvetlila pre iDNES.cz držiteľka piatich Českých levov.

debata chyba
Viac na túto tému: #denník #Aňa Geislerová #fejtón