Recenzia: Novej marvelovke dominuje rodina

Scotta Langa (Paul Rudd) práve prepustili z väzenia, kde sedel za lúpež, a netuší, že je súčasťou plánu doktora Hanka Pyma (Michael Douglas).

18.07.2015 16:00
Paul Rudd Foto:
Pod oblekom mravčieho muža sa skrýva herec Paul Rudd.
debata

Mladík je podľa neho vhodným adeptom na prekazenie pekelných zámerov Yellowjacketa (Corey Stoll). Zlodejíček nemá na výber, preto sa dá „obliecť“ do úlohy mravčieho muža a ako Ant-Man prevezme zodpovednosť za svet.

„Poďme ukázať všetkým tým skeptikom, čo Ant-Man dokáže,“ povedal si režisér filmu Peyton Reed, keď videl miniatúrneho hrdinu na plagáte propagujúcom komiks. Chcel ho „zrovnoprávniť“ s ostatnými superhrdinami a zároveň priniesť do žánru marveloviek niečo nové. A to je jeden z dôvodov, prečo v akčnom príbehu vyzdvihli spielbergovsky jednoduchú rodinnú linku. Zaostrili na vzťah otca a dcéry, ktorý je duálny (Scott a Cassie, doktor Hank a Hope). Obaja muži sa chcú vrátiť do života svojich dcér ako hrdinovia.

Vzťah doktora a jeho dcéry Hope (Evangeline Lilly) je rozvíjaný na pozadí Scottovho výcviku, učia ho ovládať superschopnosti. Divák je uspokojovaný hneď dvakrát. Scott úspešne zbiera sily, buduje mravčiu armádu a zbližuje sa i rodina. Príbeh však zadŕha vždy, keď prídu do styku s antagonistom. Vzájomné väzby sú nejasné, Yellowjacket nevzbudzuje rešpekt ani hrôzu, je skôr karikatúrou. Charaktery postáv a motívy ich konania sú obetované akcii. Tá je tiež samoúčelná a pôsobí ako „príčesok“.

Režisér sa sám baví na bizarnej sile svojho zmenšeného hrdinu. Je síce malý, no zároveň silný a rýchly ako vystrelený náboj. Ant-Man je akčnou komédiou a ostrý humor mu dáva sviežu šťavu. Príbeh je vypočítaný s matematickou presnosťou, režisér presne vedel, že vo filme chce mať akciu, humor a city, no potkol sa na motiváciách postáv. Pôsobia umelo a film je konštrukciou.

Ant-Man stojí na vtipných zvratoch a vynaliezavosti hrdinov. Z úzkych sa dostávajú zvyčajne bizarným spôsobom. Režisér Reed je fanúšikom marweloviek a živo s nimi komunikuje. Na konci naznačí, ako by sa mohla „kariéra“ mravčieho muža vyvinúť ďalej.

Hrozba a zlo sú banálne. Logika príbehu sa mrví ako suchá bábovka. Čo tam po tom. Diváka drží humor, atraktívna premena Scotta na superhrdinu Ant-Mana i efektné boje. Napätie a citový nátlak síce vťahujú do deja, no dramaticky je príbeh navlečený na schému. Tá je už otrepanou pesničkou. Ant-Man má ťažkopádny nástup a aj keď sa rozbehne, v zásade nevyvracia tvrdenie, že tvorcovia už po miliónty raz močia to isté vrecúško hollywoodskeho čaju. Aj keď nie je namieste čakať prekvapenia od „žánrovky“, divák si zaslúži logicky prepracovaný príbeh.

Vyzdvihnúť možno humor, ktorý je hiphopovo drsný, no i tu sa objavuje klišé – vedľajšie postavy sú americkí prisťahovalci. Divák sa smeje už v momente, keď otvoria ústa. Smiech tak pravidelne predbieha vtipy. Tie sa miestami skutočne podarilo inteligentne dotiahnuť a humor ozvláštňuje momenty, kde by sme to čakali najmenej. Vydarený je i súboj zmenšených hrdinov v detskej izbe.

Ant-Man je štandardnou zábavou, postavy samy nevedia, prečo konajú tak, ako konajú, a všetkým vrátane divákov je to napokon jedno. Vyvolať smiech je veľká vec, no je otázne, či to filmu stačí.

Hodnotenie Pravdy

  • 3 hviezdičky z 5
  • Ant-Man / USA, 2015/ réžia: Peyton Reed/ hrajú: Paul Rudd, Michael Douglas, Evangeline Lilly a. i./ premiéra: 16. júla

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Ant-Man