Vo veku 91 rokov zomrel herec a spevák Theodore Bikel

Rodák z Viedne skonal prirodzenou smrťou v losangeleskom UCLA Medical Centre.

22.07.2015 09:06
Theodore Bikel Foto: ,
Theodore Bikel na archívnej snímke.
debata

Vo veku 91 rokov zomrel v utorok rakúsko-americký herec a spevák Theodore Bikel. Skonal prirodzenou smrťou v losangeleskom UCLA Medical Centre. Informoval o tom jeho agent Robert Malcolm. Narodil sa 2. mája 1924 vo Viedni a na konte mal nomináciu na Oscara a dve na divadelné ceny Tony. Bol známy svojou vášňou pre folkovú hudbu a politickú angažovanosť, napísala v tejto súvislosti agentúra AP.

Bikel sa preslávil všestranným hereckým talentom, vďaka ktorému dokázal stvárniť širokú škálu rozmanitých charakterov od škótskeho policajta, cez kapitána ruskej ponorky, židovského utečenca, holandského námorného kapitána až po bývalého amerického ministra zahraničných vecí Henryho Kissingera. Spieval v 21 jazykoch. Vystupoval tiež ako hosťujúca hviezda v množstve televíznych šou a seriálov, nahrával audioknihy, spolupracoval na operných inscenáciách a vydal vyše 20 hudobných albumov.

V roku 1959 si vyslúžil nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe za stvárnenie šerifa Maxa Mullera v dráme Útek v reťaziach (1958) o dvojici väzňov na úteku. V tom istom roku zažiaril ako kapitán Georg von Trapp v broadwayskej muzikálovej produkcii The Sound of Music, za ktorú získal nomináciu na cenu Tony. Na prestížne divadelné ocenenie ho pritom nominovali už aj v roku 1958 za účinkovanie v predstavení The Rope Dancers. Od roku 1969 stvárňoval na Broadwayi Tovjeho v muzikáli Fidlikant na streche.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Theodore Bikel