Filmová škola ukáže aj Greenawayovho Ejzenštejna

Takmer dvesto celovečerných filmov z celého sveta, ale tiež krátko- a stredometrážne snímky ponúka 41. ročník Letnej filmovej školy v Uherskom Hradišti, ktorá sa začala počas víkendu a potrvá do 1. augusta.

27.07.2015 12:00
Sergej Ejzenštejn Foto:
Hore sovietsky filmár Sergej Ejzenštejn, dole fínsky herec Elmer Bäck, ktorý ho stvárnil v novinke Petra Greenawaya.
debata

Hlavným hosťom LFŠ je tento rok fínsky režisér Mika Kaurismäki, ktorý si na otvorení podujatia prevzal Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov. Festivalová retrospektíva jeho diela sa zameriava najmä na jeho tragikomické snímky z 80. rokov plné bizarných situácií a čierneho humoru, ktoré definovali novodobý fínsky film. Premietať sa bude napríklad jeho hraný debut Klamár (1981), v ktorom hlavnú úlohu patologického klamára stvárnil režisérov mladší a dnes asi známejší brat Aki.

Alfred Hitchcock aj Karel Zeman

Fínskej kinematografii sú venované aj ďalšie podkategórie sekcie Fokus, ktoré predstavia fínske nemé filmy, fínske odpovede na tradičné hollywoodske žánre ako melodráma, muzikál či sci-fi, prierez vojnovými filmami, súčasné diela aj profil režiséra Mikka Niskanena.

Ďalšie sekcie sa venujú napríklad storočniciam Orsona Wellesa a Technicoloru, talianskym politickým filmom, nespoľahlivému filmovému rozprávaniu, tvorbe českých filmárov v britskom exile či 95. výročiu narodenia Rudolfa Hrušínskeho. V Hradišti tiež premietnu kolekciu nemých filmov Alfreda Hitchcocka, ktoré bude sprevádzať živá hudba.

Letná filmová škola ponúkne aj niekoľko premiér. Uvedú tu napríklad digitálne zreštaurovanú prvú verneovskú adaptáciu Karla Zemana Vynález zkázy (1958), ktorý sa predal do 72 krajín sveta. Premiéru tu bude mať tiež dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman režiséra Tomáša Hodana, ktorý odhaľuje zdroje Zemanovej inšpirácie, ale tiež svetový ohlas jedného z najúspešnejších a najinšpiratív­nejších českých filmárov.

Takisto v premiére premietnu na filmovej škole najnovší film Petra Greenawaya Ejzenštejn v Guanajuate, ktorý ponúka netradičný pohľad na jedného z najslávnejších sovietskych filmových režisérov – Sergeja M. Ejzenštejna. „Zameriava sa na ,desať dní, ktoré ním otriasli' počas pobytu v Mexiku 1931, kde práve Ejzenštejn nakrúcal film Nech žije Mexiko! Greenaway svoj záujem zameral na ľúbostnú aféru, ktorú filmár prežil so svojím sprievodcom, učiteľom komparatívnej religionistiky. Pre tridsaťtriročného Ejzenštejna znamenal tento vzťah stratu panictva, ktorú zachytáva neobvykle explicitná scéna v polovici filmu, ktorého témou sú dve existenciálne konštanty: Erós a Thanatos,“ uvádzajú organizátori prehliadky o snímke, ktorá mala vznikať aj v ruskej koprodukcii. Ruskej strane sa však nepáčilo, že Greenaway venuje príliš veľa priestoru režisérovej sexuálnej orientácii. Greenaway však trval na tom, že práve homosexuálna téma je pre film o Ejzenštejnovi, ktorého stvárnil fínsky herec Elmer Bäck, dôležitá.

A v predpremiére festival uvedie aj celovečerný hraný debut slovenského režiséra Ivana Ostrochovského Koza o osudoch bývalého boxera a olympijského reprezentanta.

Makhmalbaf prišiel s Prezidentom

Viaceré slovenské snímky (Comeback, vlna vs. breh, Deti, Rukojemník, Sedím na konári a je mi dobre) uvedie tradičná sekcia Vyšehradský horizont. Na LFŠ si pripomenú aj 105. výročie narodenia Paľa Bielika a uvedú jeho snímky Štyridsaťštyri (1957) a Majster kat (1966). Takisto tradíciou je Slovenský deň, ktorý bude na festivale v utorok.

Okrem Miku Kaurismäkiho privíta LFŠ aj viacero ďalších hostí. Napríklad jedného z najuznávanejších iránskych režisérov Mohsena Makhmalbafa. V Hradišti premietnu okrem jeho starších snímok aj novinku Prezident. V nej sa diktátor spolu so svojím malým vnukom pokúša opustiť krajinu, ktorú zničila jeho tyrania. Hoci téma je vážna, snímke nechýba čierny humor. Príde aj ruský dokumentarista Vitalij Manskij, britský filmár Peter Strickland (Katalin Varga, Motýle) či jeden zo zásadných tvorcov takzvanej Berlínskej školy, režisér a publicista Christoph Hochhäusler.

Nebudú však chýbať ani domáci filmári. Juraj Herz príde dnes na LFŠ predstaviť svoju oficiálnu biografiu s názvom Autopsia (pitva režiséra). Hosťom podujatia bude aj dokumentaristka Helena Třeštíková a zaspomínať na svojho otca príde dcéra Karla Zemana Ludmila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmy #program #Letná filmová škola v Uherskom Hradišti