Štiavnicou sa preženú filmové 4 živly

Filmový seminár 4 živly sa už sedemnásty rok koná v komornej atmosfére Banskej Štiavnice a ponúka príležitosť vidieť bežne nedostupné filmy, stretnúť sa so zaujímavými tvorcami a ponoriť sa do kinematografie o čosi hlbšie.

27.07.2015 16:00
debata

Témou tohtoročného letného seminára, ktorý bude od 5. do 9. augusta, sú zmysly.

Svoj oceňovaný film Taxidermia uvedie v Banskej... Foto: FOTO: TAXIDERMIA.HU
Taxidermia Svoj oceňovaný film Taxidermia uvedie v Banskej Štiavnici jeho režisér György Pálfi osobne.

Koľko ľudí, toľko chutí

Filmový program predstaví široký záber hraných, dokumentárnych i animovaných filmov, festivalové hity, kultové aj experimentálnejšie snímky v dotyku s témou. Okrem celovečerných snímok ponúkne aj dva komentované bloky krátkych filmov.

Maroš Brojo, programový riaditeľ festivalu animovaných filmov Fest Anča, prevedie výberom „zmyslových“ animákov. Filmová teoretička Petra Hanáková porozpráva o krátkych filmoch počas projekcie výberu Zmysly.sk.

Erotická dráma Adriana Lynea 9 a 1/2 týždňa, spojenie Burtona a Deppa vo fantázii Charlie a továreň na čokoládu, temný triler Dotyk medúzy, Lynchov kultový Modrý zamat, Coppolov mysteriózny Rozhovor, nemecký expresionizmus vo Wieneho horore Orlakove ruky… To je len malá ukážka chutí a vôní tohtoročných 4 živlov.

Okrem overených klasík sú v programe aj novšie snímky ako obľúbená „whiskey“ komédia Anjelský podiel či drsná ukrajinská dráma Kmeň.

Živly ani tento rok nezabudli na deti. Čaká ich animovaný výlet do sveta keltských mýtov v Piesni mora, Škatuliaci alebo muzikál Čarodejník z krajiny Oz. Deti sa môžu zapojiť aj do workshopu a zahrať sa na majstrov zvuku. Pod vedením lektorov si vyrobia hudobné nástroje a ozvučia krátky animovaný film o výnimočnej Zebre, ktorú neposlúchajú pruhy.

Exkluzívne premiéry a znovuzrodenie Vlastu Buriana

Úspešný slovenský film Koza, ktorý sa dostane do distribúcie na jeseň, príde uviesť režisér Ivan Ostrochovský so scenáristom Marekom Leščákom. Slovenskú premiéru bude mať aj unikátny český hororový dokument Nenásytná Tiffany. V neopakovateľnej atmosfére štiavnického Starého zámku s originálnym hudobným sprievodom orchestra Neuvěřitelno premietnu digitalizovanú verziu českého filmu Milenky starého kriminálnika. Ožije tak dielo režiséra Svatopluka Innemanna z 20. rokov minulého storočia, v hlavných úlohách s nenapodobiteľným Vlastom Burianom a medzinárodnou hviezdou Anny Ondrákovou. „Milenky starého kriminálnika je avantgardný film využívajúci inovatívne postupy. Na druhej strane je crazy komédiou, preto by mohol zaujať aj súčasného diváka,“ hovorí Eva Križková z distribučnej spoločnosti Filmtopia.

V Štiavnici s režisérom Györgyom Pálfim

Seminár 4 živly filmové umenie nielen prezentuje, ale svojim návštevníkom ponúka aj priestor na stretnutie s odborníkmi. Pre širokú verejnosť sú pripravené štyri masterclassy s umelcami z rôznych odvetví.

Bizarná poetika a experimentátorstvo charakterizujú tvorbu režiséra a pedagóga Györgyho Pálfiho. Maďarský filmár do Štiavnice zavíta spolu s manželkou, scenáristkou Zsófiou Ruttkayovou. Návštevníkom sa predstaví počas sobotného masterclassu a okrem toho uvedie svoj oceňovaný film Taxidermia.

Zvukár a pedagóg VŠMU Dušan Kozák priblíži svoju tvorbu a pokúsi sa odhaliť zvukovú povahu filmu. Skladateľ Marek Piaček sa zameria na filmovú hudbu a mexická architektka a svetelná dizajnérka Laura Murguía Sánchezová povedie štvrtkový workshop projektu Neviditeľná Štiavnica, Najnovšie médiá. Sánchezová priblíži prepájanie rôznych spôsobov umeleckého vyjadrenia, ktoré využíva vo svojich projektoch a v roku svetla sa zameria práve naň.

Hudobná nádielka

V stredu sa v Kafé bare u Archanjelov predvedie multižánrový Juraj Griglák, vo štvrtok zaznie filmová hudba v podaní Cool Band Tria. Ďalšie dni sa predstaví Jana Andevska, reggae a slovenský folklór pomiešajú Podtatranci N30 Akustika a posledný deň tu "zaklincuje” dídžej RoZOberto. V Art Café zahrajú Saténové ruky a tanečný parket rozprúdia dídžeji Magálová, SA-MU-RAI a Electric Selector.

Vo štvrtok sa bude na futbalovom štadióne premietať, a nielen to. Sledovanie filmu Cudzí obed si môžu návštevníci spríjemniť večerným piknikom. Ale pozor, deky a dobroty si treba priniesť.

Akreditácia na letný seminár 4 živly sa uzatvára 31. júla. Akreditačný formulár a kompletný program seminára je dostupný na stránke www.4zivly.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #4 Živly