V hollywoodskych filmoch je čoraz menej žien

Sharon Stone, Meryl Streep, Susan Sarandon či Nicole Kidman patria k silnej generácii herečiek, ktoré boli vo filmoch "ťahákmi" pre divákov. V hollywoodskych snímkach sa objavuje čoraz menej ženských hrdiniek. Nová štúdia dokazuje dominanciu mužov vo filmovom priemysle.

09.08.2015 11:30
Angelina Jolie Foto: ,
Angelina Jolie je pozitívnym príkladom v Hollywoode. Je žiadanou herečkou a realizuje sa aj ako režisérka.
debata

Tím univerzity v južnej Kalifornii podrobil výskumu 700 najúspešnejších filmov za posledných sedem rokov. Kým v roku 2007 stvárnili herečky 29,9 percenta hovoriacich úloh v stovke najlepších filmov, minulý rok sa toto číslo znížilo na 28,1 percenta. „Skúmali sme tento trend postupom času a je jasné, že v tomto smere neprišiel žiaden pokrok ani pred kamerou, ani za kamerou,“ uviedol autor štúdie profesor Stacy L. Smith.

Štúdia tiež ukázala, že len v 21 filmoch sa objavila žena v hlavnej úlohe a z toho až 26,4 percenta herečiek sa stretlo s požiadavkou, aby sa vo filme ukázali nahé. U hercov v hlavnej úlohe táto požiadavka zaznela len v 9,1 percenta prípadoch. Vekovú diskrimináciu herečiek, na ktorú upozorňujú aj Meryl Streep či Helen Mirren, dokazuje tiež fakt, že hlavnú úlohu v hollywoodskom filme nestvárnila žiadna herečka staršia ako 45 rokov.

„Je to výsmech a vždy to tak bolo. Všetci pozeráme Jamesa Bonda, ako je stále viac a viac starecký a jeho dievča stále mladšie a mladšie. Je to mrzuté,“ vyjadrila sa pre Guardian Helen Mirren, držiteľka Oscara za stvárnenie hlavnej úlohy v britsko-francúzskom filme Kráľovná (2006). S nepriaznivou situáciou sa stretávajú aj ženy režisérky. V roku 2007 vznikli len tri zo stovky najlepších filmov v réžii žien.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #ženy #filmy #muži v presile