O mesiac príde do kín film Koza

Slovensko-česká snímka Koza (2015), ktorá mala premiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, sa 10. septembra dostane do slovenských kín, a to ako otvárací film putovnej prehliadky Projekt 100.

10.08.2015 18:48
Koza, film Foto:
Slovenský film Koza začiatkom apríla videli aj návštevníci filmového festivalu v Hong Kongu.
debata (6)

Hraný debut režiséra Ivana Ostrochovského s podtitulom Cesta bývalého olympijského boxera za jeho poslednou prehrou má za sebou už účasť na sedemnástich zahraničných festivaloch a na konte jedenásť medzinárodných ocenení. Na spomínanom Berlinale okrem toho získal nomináciu na Cenu pre najlepší hraný debut.

Film Koza zobrazuje príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu. So svojím manažérom Zvonkom sa vydávajú na turné, na ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. V úlohe Kozovho trénera sa predstavil bronzový medailista z olympijských hier v Moskve Ján Franek. Scenár filmu napísal režisér Ostrochovský spolu s Marekom Leščákom. Snímka je inšpirovaná skutočnými udalosťami z Balážovho života, nejde však o dokument.

"S Kozom sa poznáme asi desať rokov. Obaja pochádzame zo Žiliny, ale každý akoby z inej planéty. Koza mal totiž smolu, že na rozdiel odo mňa vyrastal v rómskom gete. Jeho rodičia ho opustili a nechali na výchovu babičke. Keďže Kozov otec tiež boxoval, malý chlapec ho chcel očariť a stal sa boxerom, vo viere, že si ho rodičia vezmú späť. Čo si na ňom vážim, je fakt, že napriek prostrediu, v ktorom vyrastal, sa dokázal vypracovať na olympionika,” uviedol Ostrochovský.

"Pred štyrmi rokmi mi zavolal a prosil o pomoc. Bol si nútený požičať peniaze od úžerníka, aby mohol zaplatiť interrupciu, pre ktorú sa rozhodli so svojou družkou. Aby splatil dlh, musel sa ísť nechať niekoľkokrát zbiť do ringu. S Marekom Leščákom sme Kozovi pomohli zaplatiť veci zo záložne a niekoľkomesačný dlh na nájomnom a začali sme písať scenár,“ opísal vznik snímky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Projekt 100 #koza #Ivan Ostrochovský #mieri do kín