Filmové premiéry: Rytmus sídliskový sen aj komédia Pride

Do kín mieri od štvrtka 13. augusta dokument Rytmus sídliskový sen, komédia Pride aj triler Darček.

20.08.2015 05:15
Dvadsaťminútovou ukážkou predstavia tvorcovia... Foto:
Dvadsaťminútovou ukážkou predstavili tvorcovia celovečerný hudobný dokument Rytmus sídliskový sen už na Art film feste v Trenčianskych Tepliciach.
debata (1)

Rytmus sídliskový sen

Film RYTMUS sídliskový sen vznikal 8 rokov a zblízka dokumentuje život jednej z najznámejších osobností česko-slovenskej hudobnej scény. Patrik „Rytmus" Vrbovský vyrastal v obyčajnej rodine na sídlisku v Piešťanoch a kvôli rómskemu pôvodu sa neraz stretol s predsudkami okolia. Dnes vydáva albumy v desaťtisícových nákladoch, bol porotca Superstar a jeho videá videlo na internete viac ako 200 miliónov užívateľov. Film ponúkne aj exkluzívne zábery z rodinných archívov videí a fotografií, podložené osobnými výpoveďami ľudí z Rytmusovho najbližšieho okolia.

Pride

Píše sa rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, prezývaná Železná lady. V období jej vlády v krajine vrcholí štrajk baníkov. Počas Pride v Londýne sa skupina aktivistov rozhodne pomôcť ich rodinám a usporiadajú pre nich zbierku. Odborový zväz baníkov sa však zdráha prijať ich pomoc. Dôvod je jednoduchý – neradi by čelili obvineniu, že otvorene sympatizujú s G&L hnutím. Avšak aktivisti toto rozhodnutie ignorujú a vydajú sa priamo do menšej dedinky vo Wallese, kde chcú zbierku odovzdať priamo ich rodinám. A tým začína mimoriadny príbeh dvoch odlišných komunít, ktorý nakoniec vyústi v prekvapujúce partnerstvo.

Herecké obsadenie

Darček

Simon (Jason Bateman) a Robyn (Rebecca Hall) sú mladý manželský pár, ktorého život sa odohráva presne podľa predstáv a plánov. A to až do dňa, keď náhodne stretnú Gorda (Joel Edgerton), Simonovho dávneho známeho zo strednej školy. Od tej chvíle sa ich budúcnosť začína pomaly ale isto rozbiehať po desivom a šialenom tobogane.

Po niekoľkých ďalších náhodných stretnutiach a nečakaných návštevách Simon a Robin začínajú byť z Gordovho správania a slov znepokojení. A navyše sa začnú objavovať záhadné dary, vďaka ktorým sa odkrývajú podivné tajomstvá z minulosti. A Robyn sa tak nielen dozvedá znepokojujúcu pravdu o tom, čo sa odohralo pred dvadsiatimi rokmi medzi Simonom a Gordym, ale predovšetkým stojí pred nečakanými otázkami. Ako dobre naozaj poznáme nám najbližších ľudí? Je dávna minulosť navždy už len minulosťou?

Herecké obsadenie

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pride #darček #filmové premiéry #Rytmus - sídliskový sen