Slovenská Koza mieri na festival do Toronta

Hraný debut režiséra Ivana Ostrochovského Koza, ktorý je príbehom bývalého olympijského boxera Petra Baláža prezývaného Koza, uvedú na festivale v Toronte. Snímka, ktorá sa do slovenských kín dostane 10. septembra, mala premiéru na festivale v Berlíne a uviedli ju aj na ďalších prehliadkach. Ceny získala už v Lisabone, Wiesbadene, Pule či na festivale v brazílskom meste Curitiba. V Toronte film premietnu v sekcii Súčasná svetová kinematografia.

19.08.2015 17:30
Koza Foto:
Film Koza režiséra Ivana Ostrochovského uvedú na festivale v Toronte.
debata

V Toronte film premietnu v sekcii Súčasná svetová kinematografia medzi šesťdesiatimi snímkami z celého sveta. Festival v Toronte patrí k najdôležitejším filmovým udalostiam vo svete. Jeho jubilejný 40. ročník sa bude konať od 10. do 20. septembra.

„V snímke Koza sa bývalý olympijský boxer po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu. Aby zarobil a aby zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa. So svojim ‚manažérom‘ Zvonkom sa vydávajú na ‚turné‘, v ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť,“ uvádzajú tvorcovia.

"S Kozom sa poznáme asi 10 rokov. Obaja pochádzame z rovnakého mesta na severe Slovenska, ale každý akoby z inej planéty. Koza mal totiž smolu, že na rozdiel odo mňa vyrastal v rómskom gete. Pred štyrmi rokmi mi zavolal a prosil o pomoc. Bol si nútený požičať peniaze na potrat pre svoju družku. S Marekom Leščákom sme Kozovi vyplatili veci zo záložne a začali sme písať scenár,“ opísal vznik snímky Ivan Ostrochovský. Okrem Petra Baláža, ktorý bol slovenským reprezentantom na olympiáde v Atlante v roku 1996, vystupuje vo filme aj ďalší olympionik – Ján Franek, ktorý získal bronz v Moskve v roku 1980 a dnes žije ako bezdomovec.

debata chyba
Viac na túto tému: #koza #Ivan Ostrochovský #Toronto Film Festival