Charizmatický sexsymbol Sean Connery

Bond. James Bond. Legendárny predstaviteľ superagenta 007, herec Sean Connery oslávi 25. augusta neuveriteľných 85 rokov.

22.08.2015 09:00
Sean Connery Foto: ,
Herec Sean Connery.
debata (1)

Hrdinu kultovej série na motívy kníh Iana Fleminga, ktorého netreba nikomu zvlášť predstavovať, stvárnilo viacero hereckých hviezd, prvenstvo však patrí rodenému Edinburčanovi.

Mladý švihák so zmyselným pohľadom v roku 1962 upútal anglického režiséra Terencea Younga. Conneryho obsadil do filmu Dr. No, a tak odštartovalo celosvetové "bondovské” šialenstvo. Ďalšie časti série vznikali ako na bežiacom páse. Connery ako sexi agent žiaril v snímkach Srdečné pozdravy z Ruska, Goldfinger, Thunderball, až do roku 1967, keď sa predstavil vo filme Žiješ len dvakrát. 

Sean Connery si ako James Bond užil šteklivé... Foto: SITA/AP, VIVIEN
Sean Connery Sean Connery si ako James Bond užil šteklivé scény s krásnymi herečkami.

Bondovky však rozhodne nepredstavovali hercov kariérny vrchol. V momente, kde by iní končili, Connery svoj úspech začínal. Ponuku zahrať si v šiestom pokračovaní dobrodružstiev neohroziteľného agenta odmietol a vrhol sa do neprebádaných vôd. V roku 1968 mu vo westerne Shalako podľahla aj plavovlasá kráska Brigitte Bardotová. 

Netrvalo dlho a herec sa opäť nechal zlákať svojou osudovou rolou. "Pretrepať, nemiešať,” vypýtal si ikonickú vodku s martiny v roku 1971, keď sa vrátil ako agent vo filme Diamanty sú večné. So sériou sa definitívne rozlúčil filmom Nikdy nehovor nikdy v roku 1983.

Sean Connery ako legendárny James Bond. Foto: SITA/AP
Bond at 50-Franchise Sean Connery Sean Connery ako legendárny James Bond.

Charizmatický Škót prepožičal Bondovi neodmysliteľný sexepíl. Agent sa stal fenoménom povojnovej Ameriky a vyvolal vlnu nadšenia. Muži túžili byť ním a ženy s ním. Connery zostal nad vecou, v rozhovore pre Playboy v roku 1965 na otázku, či využíva svoje alterego pri získavaní žien, odpovedá s humorom: "Keby som vytiahol Bondove manévre na ženy, pravdepodobne by zavolali políciu alebo utiekli.”

Vo filme Meno ruže. Foto: Twentieth Century Fox Film Corporation
meno ruze Sean Connery Vo filme Meno ruže.

Nechýbalo veľa a Connery by sa vybral úplne iným smerom. Keď sa rozhodoval, či bude profesionálnym futbalistom, alebo umelcom, ozval sa v ňom pragmatik. Povedal si, že ako herec bude môcť pracovať do vysokého veku, vyzliekol si futbalový dres a postavil sa pred kameru.

Zlom v hercovej kariére znamenala spolupráca s legendou gangsterského žánru, režisérom Brianom de Palmom. V krimitrileri Nepodplatiteľní stvárnil po boku hollywoodskych hviezd Kevina Kostnera a Roberta de Nira drsňáka Jima Maloneho. V roku 1988 ho odmenili ako najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe hneď dvakrát, Oscarom aj Zlatým glóbusom.

S Catherine Zeta-Jones vo filme Pasca (1999). Foto: 20th Century Fox
sean connery 4 Pasca Catherine Zeta-Jones S Catherine Zeta-Jones vo filme Pasca (1999).

Sean Connery mal prísnu škótsku výchovu, od trinástich rokov pracoval a rodičom prispieval na nájomné. "V rodine sme preferovali jednoduché pravidlo, na posteľ, do ktorej si líhaš, musíš zarobiť,” priznal herec. Connery zostal skromný aj napriek závratným hollywoodskym honorárom, no jeho vášňou je cestovanie. Svetobežník sa však stále vracia do rodnej krajiny. 

3 krát Sean Connery

Časopis People ho v roku 1999 označil za najsexi muža 20. storočia.

Skôr ako sa stal hercom, vystriedal rad zamestnaní. Podľa neho mu najhoršie sadla profesia leštiča rakiev.

Tvrdí, že nie je snob, no niektoré Bondove záľuby ako golf či poker si jednoducho zamiloval.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #James Bond #Sean Connery #Dr. No