Torontský filmový festival otvorí aj zatvorí film Jeana-Marca Valého

Medzinárodný filmový festival v kanadskom Toronte je jedným z najvýznamnejších podujatí prezentujúcich súčasnú kinematografiu. Prináša vyše 400 snímok z celého sveta. Štyridsiaty ročník sa začne už 10. septembra.

24.08.2015 09:01
toronto festival Ridleyho Scotta Marťan v... Foto:
Torontské publikum uvidí očakávaný film režiséra Ridleyho Scotta Marťan v hlavnej úlohe s Mattom Damonom.
debata

Premiéroví Ridley Scott aj Michael Moore

Festival otvorí tragikomédia Kanaďana Jeana-Marca Valého (Klub poslednej nádeje) Demolition. V hlavných úlohách sa predstavia herecké hviezdy Jake Gyllenhaal, Naomi Wattsová a Chris Cooper. Režiséra oslovil scenár Bryana Sipea, ktorý ležal v zásuvke od roku 2007. Demolition je príbehom mladého muža vyrovnávajúceho sa so stratou manželky. Podľa Valého je Sipeov príbeh o silnej téme, hrdina znovuobjavuje lásku a životnú silu. Film Demolition festival 20. septembra aj slávnostne uzavrie.

Torontská prehliadka prinesie v exkluzívnej premiére očakávaný film Ridleyho Scotta Marťan. Rodený Brit siahol po sci-fi novele Andyho Weira. V hlavnej úlohe dobrodružného trileru, odohrávajúceho sa vo vesmíre, sa predstaví Matt Damon. Ide o príbeh astronauta, ktorý sa nedopatrením ocitá sám na nehostinnej planéte. Tu zvádza boj o život a pokúša sa o návrat.

Po šiestich rokoch sa na scénu vracia dokumentarista Michael Moore. Jeho novinku Where to invade next? prvýkrát uvidí práve torontské publikum. Dokument o Pentagone môže byť zatiaľ najkontroverznejším filmom osobitého režiséra s vyhranenými politickými názormi.

Festival, prirodzene, siahol po víťazovi tohtoročnej canneskej Zlatej palmy, sociálnej dráme Jacqua Audiarda Dheepand o francúzskych prisťahovalcoch aj po filme Clauda Leloucha One plus one s hviezdami Jeanom Dujardinom a Christopherom Lambertom. Premietnu aj nemeckú drámu Colonia od Floriana Gallenbergera s Emmou Watsonovou a Danielom Bruhlom. Na pozadí politického prevratu v Čile v sedemdesiatych rokoch sa odvíja príbeh silnej ženy, usilujúcej sa o záchranu svojho manžela.

Do Toronta poletí Koza

Slovenskú kinematografiu zastúpi na festivale úspešný hraný debut Ivana Ostrochovského Koza. Film o vyslúžilom rómskom boxerovi Petrovi Balážovi, alias Kozovi, zaradili do sekcie spolu s ďalšími 55 snímkami z celého sveta. Film sa tak stal súčasťou fokusu mapujúceho súčasnú kinematografiu.

„Pre film je dôležité objavovať sa v nových teritóriách a sme radi, že na torontský festival pôjdeme spolu s Petrom a Koza precestuje zase kus sveta. Považujeme to za veľký úspech, ale nie sme prvým ani posledným slovenským filmom, ktorý na festival vybrali,“ konštatuje Ostrochovský.

Film mal slovenskú predpremiéru na tohtoročných 4 Živloch. „Trochu som sa bál, pretože slovenský film je paradoxne najhoršie prijímaný na Slovensku. Divák chápe nuansy a kontext postáv ináč. Môžu mu prekážať veci, ktoré zahraničný divák nevníma ako chybu. Aj napriek tomu mám pocit, že ľuďom sa film páčil a reagujú naň dobre,“ priznal filmár.

Úspech na zahraničných festivaloch tvorcom potvrdil, že ich príbeh funguje. „Nechceli sme priniesť príbeh chudobného slovenského Róma, ale ukázať plnohodnotného človeka s problémami, ktorým bude rozumieť každý.“ Podľa Ostrochovského festivalové úspechy pomáhajú nadväzovať vzťahy s koproducentmi a môžu znamenať cestu aj pre nový pripravovaný projekt. Radi by film Koza dostali do americkej distribúcie.

Osobnosti svetového filmu Agniezka Hollandová, Claire Denisová a Jia Zhang-ke zostavili sekciu Platform. Vybrali dvanásť filmov od silných režisérov s vyhraneným názorom. Sekcia má pri príležitosti jubilea pripomenúť hlavnú myšlienku festivalu zameraného na prezentáciu filmu ako progresívneho umeleckého druhu. Aj keď je festival nesúťažnou prehliadkou, zostavovatelia sekcie vyberú jeden víťazný film. Súťažiť bude napríklad roadmovie Hľadá sa Grace Sue Brooksovej, He Pingsov najnovší film Zasľúbená zem o migrácii Číňanov do veľkých miest či snímka francúzskej režisérky Fabiane Berthaudovej Nebo v hlavných úlohách s Diane Krugerovou a Lenou Dunhamovou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toronto #filmový festival #film