Z Eddieho Redmayna je žena, z Johnnyho Deppa mafiánsky bos

Príbeh lásky, ktorá prekoná aj neprekonateľné prekážky. Tak by sa dal zhrnúť obsah snímky The Danish Girl (Dánske dievča), ktorá spolu s dvoma ďalšími filmami, nakrútenými podľa skutočných udalostí, rezonovala na filmovom festivale v Benátkach.

07.09.2015 14:02
Eddie Redmayne, Alica Vikanderová, The Danish Girl Foto:
Alicia Vikanderová a Eddie Redmayne zaujali výkonmi v životopisnej snímke The Danish Girl.
debata (1)

Režisér The Danish Girl Tom Hooper vo festivalovom katalógu prezradil, že o účasti na festivale v Benátkach sníval už od svojich tínedžerských čias, keď začal nakrúcať neozvučené filmy na svoju mechanickú 16 mm kameru. Sen sa mu splnil, dostal sa dokonca medzi 21 filmov, ktoré sa uchádzajú o Zlatého leva.

Jeho očakávaná snímka, ktorá by mala do slovenských kín prísť vo februári, rozpráva príbeh dánskeho maliara Einara Wegenera (Eddie Redmayne) a jeho ženy Gerdy (Alicia Vikanderová), ktorá je takisto maliarka. Keď jej jedného dňa nepríde modelka na maľovanie, požiada svojho manžela, či by jej v preoblečení za ženu nemohol pózovať on, aby mohla dokončiť obraz. Tak sa začína Wegenerova cesta, ktorá sa končí jednou z prvých operácií na zmenu pohlavia a jeho premenou na Lily Elbe.

Príbeh lásky a odvahy

„Stretol som sa s mnohými ľuďmi z transkomunity, s mužmi aj so ženami. Snažil som sa stretnúť s ľuďmi rôznych generácií, pretože príbeh sa odohráva v čase (1926 – 1931), keď neexistoval takýto precedens,“ povedal Redmayne, ktorého uchvátila veľkorysosť týchto ľudí. „Napríklad jedna osobitná dvojica z Los Angeles, žena menom Cadence a jej partnerka Trista; boli spolu, keď ešte žila ako muž a sú spolu stále. Dovolili mi pýtať sa na čokoľvek,“ citoval Redmayna magazín Variety. Keď čítal scenár, bol rovnako ako režisér dojatý týmto príbehom lásky a tiež odvahy, ktorú Lily Elbe v sebe musela nájsť, aby žila svoj život autenticky.

Recenzenti sa zhodujú, že Redmaynovi sa za jeho výkon takmer isto ujde oscarová nominácia a rovnako pozitívne hodnotia aj Aliciu Vikanderovú. Rozpačitejšie sú už hodnotenia samotného filmu. „Nakrútené s dobrým úmyslom a uhladene, Dánske dievča je neotrasiteľne mainstreamová melodráma, ktorá v rámci svojej témy naozaj neponúka nové perspektívy a v roku Caitlyn Jennerovej (bývalý atlét, olympijský víťaz a hviezda reality show Bruce Jenner, ktorý tento rok podstúpil operatívnu zmenu pohlavia – pozn. red. ) je to téma, pri ktorej sú mainstreamoví diváci pripravení na surovejší pohľad na vec,“ píše britský denník Guardian. Iné médiá, naopak, vítajú voľbu témy, ktorú si Tom Hooper, oscarový režisér Kráľovej reči, vybral a k filmu sú zhovievavejší.

Na opačných stranách zákona

Režisér Scott Cooper, ktorého debut Crazy Heart (2009) vyniesol Jeffovi Bridgesovi prvého Oscara, prišiel do Benátok predstaviť iný životopisný príbeh. Jeho nesúťažná snímka Black Mass: Špinavá dohoda je rozprávaním o dvoch mužoch, ktorí stoja na opačnej strane zákona. Píšu sa 70. roky a bostonský agent FBI John Connoly (Joel Edgerton) presvedčí írskeho mafiána Jamesa „Whiteya“ Bulgera (Johnny Depp), aby spolupracoval s FBI a pomohol jej zbaviť sa ich spoločného nepriateľa – konkurenčnej talianskej mafie, ktorá v Bostone úraduje. Bulgera a jeho gang si na oplátku za informácie, ktoré im o konkurencii poskytuje, FBI veľmi nevšíma. Veci sa však vymknú spod kontroly…

V snímke účinkuje aj Benedict Cumberbatch, ktorý stvárnil Bulgerovho brata – rešpektovaného politika. „Myslím si, že k nemu musíte pristupovať ako k ľudskej bytosti. Nie je to tak, že niekto ráno vstane a oholí sa alebo si umyje zuby, pozrie sa do zrkadla a pomyslí si, ,Ja som zlo' alebo ,Dnes spravím niečo zlé',“ povedal o prístupe k svojej úlohe Depp. „Rozmýšľam v kontexte jeho biznisu. Násilie bolo nielen, povedzme, súčasťou jeho práce, ale bol to aj jazyk, ktorému jeho spolupracovníci alebo, naopak, protivníci rozumeli.“

Podľa Deppa bol Bulger takisto veľmi hrdým írskym prisťahovalcom, ktorému záležalo na jeho okolí. „Pomohol by malej starej dáme priniesť domov nákup z potravín a o niekoľko minút neskôr by niekomu vrazil,“ dodal Depp, na ktorého príchod na benátske Lido podľa agentúry Reuters čakali od šiestej rána stovky fanúšičiek. Mafiánovi, ktorého stvárnil, sa až do roku 2011 darilo unikať spravodlivosti a roky bol na zozname FBI desiatich najhľadanejších zločincov hneď druhým za Usámom bin Ládinom.

Óda na špičkovú žurnalistiku

Aj ďalší film, ktorý v Benátkach vzbudil počas víkendu pozornosť, sa odohráva v Bostone a nakrútili ho podľa skutočných udalostí. Snímka Spotlight, v ktorej účinkujú Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdamsová, Stanley Tucci či Liev Schreiber zaznamenáva ročné pátranie tímu novinárov z Boston Globe, ktorého výsledkom je odhalenie ako najvyšší predstavitelia katolíckej cirkvi v Bostone desaťročia ututlávali zneužívanie detí kňazmi. Za odhalenie pedofilného škandálu získal Boston Globe v roku 2003 Pulitzerovu cenu. „Spotlight je ódou na druh špičkovej investigatívnej žurnalistiky, ktorá dnes, najmä na lokálnej úrovni v Spojených štátoch amerických, mimoriadne chýba,“ povedal režisér snímky Thomas McCarthy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Johnny Depp #Eddie Redmayne #Medzinárodný filmový festival v Benátkach #The Danish Girl #Tom Hooper