S kým žije Boh v Bruseli? Aj to prezradí Projekt 100

Príbeh bývalého olympijského boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa musí vrátiť do ringu, aby zvrátil partnerkino rozhodnutie nechať si vziať dieťa, ktoré spolu čakajú, otvorí v stredu 9. septembra 21. ročník najväčšej slovenskej putovnej filmovej prehliadky Projekt 100.

09.09.2015 16:34
projekt 100 aferim Foto:
Snímka Aferim! je rumunským národným kandidátom na Oscara. Zaoberá sa aj problematikou rómskeho otroctva.
debata

Počas nasledujúcich desiatich týždňov prinesie každý štvrtok premiéru jedného výnimočného filmu. Okrem festivalových hitov z Berlína či Cannes a ďalších noviniek nebudú chýbať ani archívne klasiky.

Fenomén rómskeho otroctva

Radu Jude je oceňovaný rumunský filmár. Svoju pozíciu potvrdil, keď začiatkom roka na festivale v Berlíne získal so svojím tretím celovečerným filmom Aferim! Strieborného medveďa za réžiu. „Radu Jude nakrútil film, ktorý na historickom pozadí rozvíja tému prenasledovania, zajatia a eskortovania utečenca. Tento čiernobiely film je však predovšetkým príbehom o hrdosti, ktorá plynulo prechádza do pokory a zbabelosti. A o biede tých ponížených, ktorí už pod sebou nikoho nemajú,“ napísal Miroslav Marcelli v špeciálnom vydaní Film.sk venovanom Projektu 100 o snímke, ktorá sa odohráva v 19. storočí a rozpráva aj o fenoméne rómskeho otroctva. Do slovenských kín vstúpi 17. septembra.

Cenu FIPRESCI z festivalu v San Sebastiane má film Fénix nemeckého režiséra Christiana Petzolda. Rozpráva príbeh Nelly, ktorá prežila Osvienčim, musela však absolvovať operáciu tváre. Napriek varovaniam priateľky sa vydáva hľadať svojho manžela, ktorý si myslí, že zahynula v tábore, ako aj celá jej rodina. Keď sa stretnú, považuje ju iba za niekoho, kto sa na jeho ženu podobá. Kvôli dedičstvu jej rodiny navrhne Nelly, aby vzala na seba identitu jeho ženy – teda samej seba. Nelly s tým súhlasí – chce zistiť, či ju manžel zradil… Film sa k Projektu 100 pripojí 1. októbra.

Režiséra Paola Sorrentina poznajú diváci vďaka oceňovanej snímke Božský či oscarovej Veľkej nádhere. Svoj najnovší film Mladosť nakrútil v angličtine. Michael Caine a Harvey Keitel v ňom stvárnili starých priateľov – skladateľa Freda a režiséra Micka, ktorí sú spolu v luxusnom kúpeľnom hoteli. Kým Mick pracuje na svojom poslednom veľkom filme, do ktorého chce obsadiť svoju obľúbenú herečku (Jane Fondová), Fred, ktorý si kúpele užíva pod dozorom svojej dcéry (Rachel Weiszová), neuvažuje nad tým, že by opäť začal skladať hudbu. Ale je niekto, kto ho chce znova počuť tvoriť… Mladosť, ktorá na festivale v Karlových Varoch získala cenu divákov, má premiéru 15. októbra.

O týždeň neskôr predstaví Projekt 100 divákom novú snímku španielskeho režiséra Julia Medema Ma ma. Jej hrdinkou je Magda, ktorá je matkou a musí sa vyrovnať s tragédiou. Hoci ide o intímnu drámu, má v sebe podľa distribútora prvky komédie. Podľa Medema, tvorcu filmov ako Kravy, Milenci z polárneho kruhu či Sex a Lucia, je jeho novinka drámou, ktorá má v sebe veľa svetla a lásky. V hlavnej úlohe sa predstaví Penélope Cruzová.

Žena, ktorá zachráni svet

Boh existuje a žije v Bruseli so svojou ženou a desaťročnou dcérou, ktorá sa jedného dňa rozhodne, že každému človeku oznámi dátum jeho smrti. Tak znie premisa filmu belgického režiséra Jaca Van Dormaela Zbrusu nový zákon, ktorý mal premiéru na tohtoročnom festivale v Cannes a do slovenských kín príde 12. novembra.

„Film nie je o náboženstve. Je to komédia. Spravili sme ho na základe úvahy čo keby…? Čo keby Boh existoval a žil v Bruseli? Čo keby to bol grázel? A čo keby jeho jediným synom nebol Ježiš? Čo keby mal manželku, zmenila by nejako svet, v ktorom žijeme? Bolo dôležité, aby sme si povedali, že na rozdiel od Biblie a náboženstva, dáme ženám väčšie slovo. Majú právo vyjadriť sa a vytvárať. Sú tam dve nové svätice a jedna ďalšia žena, ktorá rozpráva veľmi málo, ale zachráni svet,“ povedal v rozhovore pre portál Cineuropa Van Dormael. Zaujal už svojím debutom Toto hrdina (1991) či snímkami Ôsmy deň (1996) alebo Pán Nikto (2009), ktorá mu získala cenu divákov na Európskych filmových cenách.

Takisto na tohtoročnom festivale v Cannes mala premiéru snímka Love kontroverzného režiséra Gaspara Noého, ktorý je podpísaný aj pod filmami Zvrátený (2002) či Vojdi do prázdna (2009). Teraz nakrútil erotickú melodrámu o ľúbostnom trojuholníku plnú explicitných záberov. „Na rozdiel od Hanekeho Lásky nezachytáva Noé morálnu podobu tohto citu, ale emocionálno-fyzickú, spätú s telesnosťou, erotickou fascináciou. Hrdinov na sklonku života vystriedali mladí ľudia, ktorí sa chcú tešiť zo života – spoločne. To najlepšie je totiž sex s tým, koho milujeme,“ píše o snímke Daniel Kováčik v špeciálnom čísle Film.sk venovanom Projektu 100, ktorý snímku uvádza od 5. novembra.

Klasiky z archívu

Klub bitkárov

David Fincher nakrútil Klub bitkárov podľa kultového románu Chucka Palahniuka v roku 1999. Film sa stal bibliou rebélie. Brad Pitt, Edward Norton a Helena Bonham-Carterová sa bijú za úplnosť svojich dní. Filozofovanie a smútok nad vyprahnutosťou postmoderného sveta nadobudli vo Fincherovom predvedení sexi tvar a Klub bitkárov nestráca aktuálnosť ani dnes. Film je povinnou jazdou každého cinefila. Premiéra 24. septembra.

Okno do dvora

Jeden z najlepších mysterióznych filmov všetkých čias, Okno do dvora z dielne velikána filmového napätia Alfreda Hitchcocka vychádza z novely Cornella Woolricha Musela to byť vražda a niekoľkých reálnych kriminálnych prípadov. Temný príbeh o mužovi, ktorý si voľné chvíle kráti špehovaním susedov a postupne odhaľuje vraždu, je minimalistický, plný nečakaných rozuzlení a rafinovaných odbočiek, ktoré gradujú dej. Hitchcock bol detailista a neznesiteľný puntičkár. Uchvátila ho herečka Grace Kellyová a jej krása vo filme dominuje. Premiéra 8. októbra.

Východ slnka

Otec hororu a popredný predstaviteľ nemeckého kammerspiel filmu Friedrich Wilhelm Murnau známy predovšetkým vďaka Upírovi Nosferatu, nezaostával ani v iných žánroch. Jeho romantická dráma Východ slnka z roku 1927 je považovaná za jedno z vrcholných diel hollywoodskej nemej éry. Murnau rozpráva príbeh o znovuzrodení čistej lásky. V prepracovaných expozíciách uplatnil rafinovanú hru so svetlom a zo svojich postáv vydoloval širokú škálu emócií. Hviezda filmu Janet Gaynorová sa stala v roku 1929 historicky prvou herečkou ocenenou Oscarom. Premiéra 29. októbra.

Premiéry Projektu 100
10. septembra: Koza, r. Ivan Ostrochovský, Slovensko / Česká republika, 2015, 75'
17. septembra: Aferim!, r. Radu Jude, Rum. / Bulharsko / ČR / Franc. , 2015, 108'
24. septembra: Klub bitkárov, r. David Fincher, USA / Nemecko, 1999, 139'
1. októbra: Fénix, r. Christian Petzold, Nemecko, 2014, 98'
8. októbra: Okno do dvora, r. Alfred Hitchcock, USA , 1954, 112'
15. októbra: Mladosť, r. Paolo Sorrentino, IT / FR / Švajč. / VB, 2015, 118'
22. októbra: Ma ma, r. Julio Medem, Španielsko, 2015, 111'
29. októbra: Východ slnka, r. Friedrich W. Murnau, USA, 1927, 94'
5. novembra: LOVE, r. Gaspar Noé, Francúzsko / Belgicko, 2015, 130'
12. novembra: Zbrusu Nový zákon, r. Jaco Van Dormael, Lux. / FR / Belgicko , 2015, 113'

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Projekt 100 #koza #kiná #Ivan Ostrochovský #filmy #Paolo Sorrentino