Romantický hrdina Hugh Grant

Nenapraviteľný zvodca v Denníku Bridget Jonesovej, rojko so srdcom na dlani vo filme Notting Hill či zamilovaný britský predseda vlády v Láske nebeskej. To sú úlohy, v ktorých sa preslávil britský herec Hugh Grant.

12.09.2015 09:00
Hugh Grant Foto: ,
Hugh Grant svoj šarm nestratil ani vekom.
debata

Popularita Hugha Granta rástla vďaka komediálnemu talentu aj atraktívnemu vzhľadu, navyše s iskrou zlého chlapca. Hugh Grant 9. septembra oslávil 55 rokov, ale stále ho obsadzujú do rolí romantických hrdinov a umiestňuje sa v rebríčkoch najpríťažlivejších mužov sveta. „Neviem, prečo som skončil pri toľkých úlohách v romantických komédiách. Nikdy to nebol žáner, po ktorom by som siahol ako návštevník kina,“ povedal pre Salon.com.

S Renée Zellweger vo filme Denník Bridget... Foto: UNIVERSAL PICTURES
dennik Renée Zellweger, Hugh Grant S Renée Zellweger vo filme Denník Bridget Jonesovej.

Keď študoval na prestížnej Oxfordskej univerzite literatúru, prišla jeho prvá filmová úloha v snímke Privileged (1982). Mal 22 rokov a vtedy ešte nebolo jasné, že sa vyberie na hereckú dráhu. Dostal ponuku spraviť si doktorandúru ako historik umenia na Londýnskej univerzite. Tú však odmietol a začal sa viac venovať herectvu. Prišli úlohy vo filmoch Maurice (1987), The Dawning (1988), kde sa objavil po boku Anthonyho Hopkinsa, či snímka Romana Polanského Horký mesiac (1992).

Hugh Grant a Andie MacDowell v snímke Štyri... Foto: GRAMERCY PICTURES
Hugh Grant, Andie MacDowell Hugh Grant a Andie MacDowell v snímke Štyri svadby a jeden pohreb.

Úspešnú šnurú Grantových romantických komédií naštartovalo až účinkovanie vo filme Štyri svadby a jeden pohreb (1992). Producent najskôr nebol Hughom Grantom nadšený. Zdal sa mu pre úlohu príliš „nafúkaný“. „Myslím, že chceli niekoho menej výrazného a mysleli si, že som príliš ‚nafúkaný‘ a nóbl. Ale nakoniec som úlohu dostal. Myslím si, že nemohli nájsť nikoho ďalšieho,“ uviedol s humorom Hugh Grant pre Digitalspy. O správnosti tohto kroku tvorcov presvedčili aj ocenenia British Academy Film Awards, Zlatý Glóbus či MTV Movie Awards, ktoré si šarmantný herec za stvárnenie svojej úlohy odniesol.

Herec Hugh Grant pri golfe. Foto: SITA/AP, Alexander F. Yuan
Rok 2010: Herec Hugh Grant pri golfe. Herec Hugh Grant pri golfe.

Popularita Hughovi Grantovi narástla najmä u ženského publika aj vďaka filmom Notting Hill (1999), Denník Bridget Jonesovej (2001), Hudba a text (2007) či Láska s výstrahou (2002).

S herečkou Juliou Roberts vo filme Notting Hill. Foto: PolyGram Filmed Entertainment
notting Hugh Grant, Julia Roberts S herečkou Juliou Roberts vo filme Notting Hill.

Netají sa tým, že romantické komédie nie sú jeho obľúbeným filmovým žánrom s výnimkou filmu The Rewrite (2014). „Všetko som odmietal, pretože som sa cítil príliš starý – na romantické komédie a na šoubiznis všeobecne. Občas ma však presvedčia,“ uviedol Hugh Grant. Svoj všestranný herecký talent ukázal vo filme súrodencov Wachovských Atlas mrakov (2012), kde v dokonalom maskovaní stvárnil až sedem postáv.

Henry Cavill, Elizabeth Debicki, Alicia... Foto: WARNER BROS.
uncle Henry Cavill, Elizabeth Debicki, Alicia Vikander, Jared Harris a Hugh Grant vo filme Krycie meno U.N.C.L.E.

Diváci ho mohli vidieť nedávno aj v slovenských kinách v novej snímke režiséra Guya Ritchieho Krycie meno U.N.C.L.E. Fanúšikovia filmov zo života starej dievky Bridget Jonesovej sa môžu tešiť na Hugha Granta v treťom pokračovaní filmu, ktoré by sa malo dostať do kín na budúci rok.

3× Hugh Grant

Kriket, futbal, ale aj tenis patria k jeho obľúbeným športom, predovšetkým je však vášnivým golfistom.

Jeho sexepílu pridáva aj fakt, že hovorí plynule po francúzsky.

Má tri deti s tromi ženami. Prvú dcéru mu porodila recepčná z čínskej reštaurácie v roku 2011 a dostala meno Xiao Xi, čo znamená šťastné prekvapenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #55. narodeniny #Hugh Grant #romantický hrdina