Filmová oslava v Piešťanoch je v plnom prúde

Vrcholom prvého dňa piešťanského filmového festivalu Cinematik bol jednoznačne dokument Wima Wendersa a Juliana Ribeira Salgado o sociálnom fotografovi a neúnavnom cestovateľovi Sebastiaovi Salgadovi.

14.09.2015 12:00
Čistič Foto:
Nový slovenský film Čistič prišli na Cinematik uviesť aj jeho režisér Peter Bebjak a scenárista Peter Gašparík.
debata

Sebastiao Salgado fotoaparátom mapuje výkyvy našich novodobých dejín, vo filme rozpráva príbehy svojich fotografií. Salgadove obrázky vypovedajú desivú pravdu o ľudskej krutosti a diváka poznačia silným humanizmom. Wendersov dokument nie je len portrétom významnej osobnosti, vďaka Salgadovmu dielu sa na seba môžeme pozrieť z odstupu. Ukazuje fatálne zmeny sveta, ktorého sme všetci súčasťou.

Čistič ide správnou cestou

Piešťanský Dom Umenia sa pýši najväčšou kinosálou na Slovensku a počas piatkovej predpremiéry nového slovenského filmu Čistič sa priestor slušne zaplnil. Film sprevádzal zástup tvorcov, okrem režiséra Petra Bebjaka, scenáristu Petra Gašparíka a kameramana Martina Žiarana prišiel aj autor hudby, strihači a predstavitelia hlavných postáv Noel Csucsor, Rebeka Poláková a Kamil Kollárik.

Mladík Tomáš je zaseknutý v cykle strohých dní. Okrem práce v pohrebníckom ústave, kde vykonáva funkciu čističa po zosnulých, napĺňa svoju túžbu byť nepozorovanou súčasťou cudzích svetov. Vkráda sa do príbytkov klientov a zapletie sa s Kristínou, ktorá to nemá v živote o nič ľahšie ako on. Film prekvapí silným ľúbostným motívom a rafinovanou tajomnosťou.

Prvotným impulzom pre príbeh o mužovi poznačenom tragickou udalosťou v rodine bola historka z režisérovho susedstva. Ustavičné hádky manželského páru jedného dňa ustali. Ženu odviezli do márnice, muža zavreli do väzenia a od toho sa tvorcovia odpichli. "Rozvíjali sme ďalšie témy ako voyeurstvo. Mal som kamaráta, ktorý rád chodieval po spojených balkónoch na internátoch na Mlynoch a špehoval ľudí. Bavilo ho odhŕňať im závesy, posúvať a vyberať veci,” vysvetľuje Bebjak a dopĺňa, že príbeh skladali ako mozaiku. "S filmom som spokojný, mám ho rád, čo sa mi stáva málokedy,” priznáva režisér. Tvorcovia prezradili, že film Čistič bude mať medzinárodnú premiéru na áčkovom zahraničnom festivale. Do našich kín príde 15. októbra.

Pozrite sa Očami fotografky

Utorkovou udalosťou bude slovenská premiéra filmu Očami fotografky filmára Mateja Mináča o jeho matke, fotografke Zuzane Mináčovej. Za povestným úsmevom útlej ženy sa skrýva trpké tajomstvo. Pred synom odhaľuje svoj život poznačený hrôzami druhej svetovej vojny na pozadí príbehu lásky, ktorú zažila ako trinásťročná. Fotografka s humorom líči zásadné momenty našej nedávnej histórie.

Film Očami fotografky premietnu v utorok o 19. h počas záverečného ceremoniálu festivalu za osobnej účasti režiséra a protagonistky Zuzany Mináčovej.

Cinematik stále trvá a rozhodne má čo ponúknuť. Dnes premietnu oscarový dokument Citizenfour Laury Poitrasovej. Prináša výpoveď bývalého analytika americkej Národnej bezpečnostnej agentúry Edwarda Snowdena a odkrýva otázky práva na slobodu a súkromie. V súťažnej sekcii je aj najnovší film rakúskeho experimentátora Ulricha Seidla. Snímka V pivnici zoznámi divákov s bizarným súkromným vesmírom svojbytných Seidlových postavičiek už dnes večer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cinematik #Piešťany #Sebastiao Salgado