Českú republiku bude na Oscaroch reprezentovať film Domácí péče

Dramédia režiséra Slávka Horáka sa stala českým uchádzačom o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

17.09.2015 16:00
Alena Mihulová a Bolek Polívka vo filme Domácí... Foto:
Alena Mihulová a Bolek Polívka vo filme Domácí péče.
debata

Dramédia Domácí péče (2015) sa stala českým uchádzačom o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Rozhodla o tom Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA), ktorá snímku režiséra Slávka Horáka vybrala spomedzi 39 hraných, animovaných a dokumentárnych filmov.

Snímka Domácí péče, ktorá získala dve ceny na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch, bude Českú republiku zastupovať v 88. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Nominácie na prestížne ocenenia vyhlásia 14. januára. Samotné ceny odovzdajú 28. februára v Los Angeles.

Film rozpráva príbeh zdravotnej sestry Vlasty v podaní Aleny Mihulovej, ktorá pri svojej práci na juhomoravskom vidieku ošetruje množstvo svojských miestnych pacientov. Keď sa však dozvie, že sama potrebuje pomoc, musí ju začať hľadať mimo tohto prostredia. Vďaka dcére (Tatiana Vilhelmová) jedného z pacientov a jej ezoterickej mentorke (Zuzana Krónerová) začína objavovať nový svet alternatívnej medicíny. K tomuto prístupu je však veľmi skeptický jej manžel Laďa (Bolek Polívka), a Vlastu preto čaká neľahký boj s chorobou ako aj s manželovým sedliackym rozumom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Domácí péče