Filmové premiéry: ikonický Klub Bitkárov aj paródia Stážista

V slovenských kinách sa od štvrtka 24. septembra premieta film Klub bitkárov, ktorý v 90. rokoch prekvapil svojim robrazením násilných scén a aj paródia Stážista či dramatický Everest.

24.09.2015 15:10
Klub bitkarov, Brad Pitt Foto:
Brad Pitt vo filme Klub bitkárov.
debata

Klub bitkárov

Filmová ikona konca deväťdesiatych rokov o absolútnej strate hodnôt, anarchistických hlbinách v každom z nás a živote v permanentnom déjà vu konzumnej spoločnosti. Mainstreamový film, ktorý úplne narušil pravidlá mainstreamu ukázal na veľkom plátne šokujúce násilné scény, obnažené pohlavné orgány a inteligentný terorizmus. Komplikovaná dejová skladačka adaptujúca rovnomenný a podobne prevratný román Chucka Palahniuka pracujúci s odvekým motívom dvojníka. Katalógy z IKEA, Meat Loafove poprsie, päste v tme, tučniaci, liposukcia a mydlo. Snímka, ktorý bude za sto rokov vo všetkých učebniciach o dejinách filmu.

Stážista

Robert de Niro hrá vo filme Stážista Bena Whittakera, 70-ročného vdovca, ktorý zistí, že na dôchodku to nie je také, ako si vysníval. Chopí sa príležitosti a vráti sa späť do pracovného kolobehu ako stážista online fashion stránky, ktorú vlastní Jules Ostin (Anne Hathaway).

Viac o filme

Everest

V letovej výške Boeingu nemá ľudské telo šancu prežiť. Napriek tomu sa ľudia do takej výšku šplhajú, aby pokorili Everest, najvyššiu horu sveta. Kašlú na nepohodlie, zimu, nástrahy počasia a aj na to, že sa dole už nemusia nikdy vrátiť. Everest v réžii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z najtragickejších expedícii, pri ktorej majestátny masív poslal svojim vyzývateľom mrazivé varovanie.

Píše sa polovica deväťdesiatych rokov a Himaláje sa stávajú obľúbenou turistickou destináciou. Na osemtisícovku už nešplhajú len skúsení horolezci, ale aj dobrodruhovia z celého sveta. Horskí vodcovia Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fisher (Jake Gyllenhaal) napriek tomu nič nepodceňujú a do svojej expedície berú iba ľudí, ktorí majú niečo za sebou. Všetci sú skvele pripravení a vybavení, splneniu snov klientov by nemalo nič brániť. Stačí však malá odchýlka v pláne, náhla zmena počasia a kľúčovú otázku ,„Podarí sa nám horu zdolať?“ vystrieda otázka omnoho zásadnejšia. „Dokážeme prežiť?“

Herecké obsadenie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéry #kiná #Everest #Stážista #Klub bitkárov