Ivan Mistrík - talent poznačený smútkom

Slovenský Gérard Philipe s mladistvým výrazom bol miláčikom publika na divadelných doskách, vo filme, ale aj rozhlasových poslucháčov. Keby sa nerozhodol predčasne opustiť svet, mohol sa 15. októbra dožiť 80. rokov.

10.10.2015 08:53
ivanmistrik Ivan Mistrík v televíznom filme... Foto:
Ivan Mistrík v televíznom filme Stôl pre štrnástich (1978)
debata (1)

Ivan Mistrík bol veľký slovenský herecký talent a citlivý človek. Kamaráti ho volali milosrdná sestra, pretože keď niekto potreboval podať pomocnú ruku, nikdy nezaváhal. Štartérom jeho hereckej kariéry bolo pôsobenie v Rozhlasovej hereckej družine, kam nastúpil ako jedenásťročný. Odhodlanie stať sa hercom ho priviedlo na štátne konzervatórium. Pravdepodobne mu však nedalo to, čo očakával, pretože už po dvoch rokoch z neznámych dôvodov zo školy odišiel v ústrety skutočnému herectvu a stal sa členom Dedinského divadla v Bratislave.

Na dosky Slovenského národného divadla, ktoré bolo jeho druhým domovom až do smrti, sa dostal vďaka ponuke režiséra Pavla Haspru, aby v roku 1965 hosťoval v hre Idiot. Bol to krok, ktorý mu otvoril brány ku sláve. „Kolegovia zo Slovenského národného divadla boli prekvapení tým, čo tam Ivan predviedol. Bolo to síce filmové herectvo – veľmi vnútorné a nepatetické, ale pritom čitateľné až do posledného radu balkóna. Bol to taký ohromujúci zážitok, že behom pár mesiacov dostal Ivan ponuku nastúpiť do stáleho angažmánu v Národnom divadle, a tým pádom sa mu otvorila akási nová kapitola,“ uviedol v relácii RTVS Herecké legendy brat Ivana Mistríka Ján.

Film objavil Ivana Mistríka v roku 1950, keď debutoval pre kamerou v snímke Ondreja Jariabka Kozie mlieko po boku hercov ako Hana Meličková a Ctibor Filčík. V televíznych filmoch stvárnil obľúbený herec viac ako sto postáv. Najviac sa zapísal do pamäti ľudí snímkami Romeo, Julie a tma (1959), Kapitán Dabač (1959) či Dvanásť nahnevaných mužov (1979). „Bolo tam dvanásť hviezdnych hercov a Ivan tam predviedol niečo neskutočné,“ uviedol Ján Mistrík na adresu účinkovania brata vo filme Miloša Pietora Dvanásť nahnevaných mužov.

V čase, keď sa malo začať nakrúcanie filmu Medená veža, Ivan Mistrík ochorel, dostal pneumotorax a musel podstúpiť operáciu pľúc. Režiséra Martina Hollého tlačili k tomu, aby sa nakrúcanie začalo a bol nútený namiesto neho obsadiť iného herca, ktorý vraj nebol vôbec zlý, no napokon sa režisér rozhodol nakrúcanie zastaviť s odôvodnením, že musí na Mistríka počkať. Medená veža, aj vďaka unikátnemu výkonu trojice hercov a kamarátov – Ivana Mistríka, Štefana Kvietika, Ivana Rajniaka – sa stala kultovým filmom slovenskej kinematografie.

Ivan Mistrík sa zastreli v roku 1982, keď mal len 46 rokov. Príčinou jeho nezvratného rozhodnutia mali byť rodinné problémy, depresie či alkoholizmus. Bola to však nečakaná rana pre celý slovenský kultúrny svet. Po jeho odchode sa umelecký šéf Činohry SND a herecký kolega Juraj Slezáček vyjadril. „Nahraditeľný je každý, ale Ivan Mistrík – neviem si predstaviť kým a čím.“

3× Ivan Mistrík

Bol vášnivý poľovník. Tomuto koníčku sa venoval spolu s kolegami Ivanom Rajniakom a Štefanom Kvietikom.

Vyrastal na vidieku v Tŕní pri Zvolene a uvažoval o kariére mlynárskeho pomocníka.

Filmovými úlohami si získaval srdcia žien, sám bol vraj extrémne žiarlivý.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Slovenské národné divadlo #Ivan Mistrík #Medená veža