Do nemeckých kín prišla satira o Hitlerovi

Filmové spracovanie satirického bestselleru o nacistickom vodcovi Adolfovi Hitlerovi A je tu zas prišlo tento týždeň do nemeckých kín.

10.10.2015 18:23
hitler Oliver Masucci Foto:
Oliver Masucci ako Adolf Hitler vo filme A je tu zas.
debata (15)

Na rozdiel od knižnej predlohy Timura Vermesa však film nie je len satirou na mediálnu a politickú scénu, ale snaží sa ukázať aj to, ako je súčasná nemecká spoločnosť náchylná na ovplyvňovanie populistami.

Vermesova kniha vychádza z predpokladu, že sa Hitler prebudí v súčasnom Berlíne, posledné spomienky má na udalosti krátko pred svojou samovraždou na konci druhej svetovej vojny. V neznámom prostredí sa rýchlo zorientuje a vracia sa k šíreniu nacistickej propagandy, ktorú časť divákov vníma ako komediálne vystúpenie. Protagonistovi knihy sa však vďaka popularite v televízii a na internete darí získavať nových stúpencov.

Filmová verzia sa väčšinou drží knižnej predlohy, režisér David Wnendt však do svojej snímky zaradil niekoľko improvizovaných pasáží. Pri nich predstaviteľ Hitlera Oliver Masucci hovoril s bežnými ľuďmi v berlínskych uliciach a vyjadroval sa v duchu nacistického vodcu, alebo prišiel na demonštrácie krajne pravicovej Národnodemokra­tickej strany (NDP).

„Mnoho ľudí malo nefalšovanú radosť, že Hitlera vidí,“ povedal režisér v televízii N24. Niektorí ľudia podľa neho dokonca aj pred kamerami vyjadrovali súhlas s tézami filmového Hitlera a neváhali sami dávať najavo rasistické a xenofóbne názory.

Podľa Wnendta je tak film predovšetkým výpoveďou o nemeckej spoločnosti. „Na začiatku sme chceli, aby sa ľudia tomuto zločincovi mohli zasmiať, aby sa ukázalo, aký bezvýznamný človek to v skutočnosti bol. Ale postupom času začína byť aj vo filme jasné, že by Hitler nikdy nemohol dosiahnuť svoj vplyv bez pomoci úplne normálnych nemeckých občanov a proti ich vôli,“ povedal režisér.

Už pred filmovým spracovaním sa Vermesova kniha dočkala divadelných verzií. Román vyšiel v roku 2012 a v Nemecku sa stal senzáciou. Za prvý rok sa ho predalo vyše 700-tisíc výtlačkov a tiež 300-tisíc audiokníh. Vermesova kniha bola preložená do viac ako 30 jazykov, po slovensky vyšla vlani.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #film #Adolf Hitler #Timur Vermes #A je tu zas #filmová satira #Oliver Masucci