Cenu Zlatý dudok získal Richard Labuda

Za najlepší chlapčenský výkon získal na Detskom filmovom a televíznom festivale Otu Hofmana v Ostrove Richard Labuda cenu Zlatý dudok. Vyniesla mu ju postava malého Petra v rodinnom filme Rukojemník.

19.10.2015 11:34
Richard Labuda, Milan Lasica Foto:
Milan Lasica a Richard Labuda vo filme Rukojemník.
debata

Príbeh chlapca, ktorého vychovávajú starí rodičia, pretože otec s matkou emigrovali, odohrávajúci sa v šesťdesiatych rokoch, získal aj Cenu za najlepšie dielo a Zvláštnu cenu poroty za film s najvýraznejším morálnym akcentom.

„Príbeh je Amarcordom malého chlapca, ktorý vyrastá v pohraničnej obci. Deti sa obyčajne zhlukujú do menších či väčších spoločenstiev a tie neraz spolu bojujú. Aj takého chvíle gombíkových vojen zažíva náš hrdina. Aj prvú lásku, aj prvú zradu, aj prvý prečin, aj prvý trest. Najdominantnejší vzťah príbehu je však medzi dedom a vnukom,“ povedal režisér Juraj Nvota.

Momentálne štartuje putovanie Rukojemníka, ktorého nakrútil podľa scenára Petra Pišťanka a Mariana Urbana, po zahraničných festivaloch. Najskôr sa predstaví na najväčšom európskom festivale filmov pre deti a mládež CINEKID v Amsterdame, kde bude súťažiť so štrnástimi ďalšími snímkami z celého sveta o hlavnú cenu. V Amsterdame film uvedie Richard Labuda s producentom Marianom Urbanom.

Ďalšou októbrovou festivalovou zastávkou filmu, skúmajúceho našu nedávnu minulosť detskými očami, bude Chemnitz, kde ho uvedú na prehliadke detských filmov Schlingel. Koncom novembra poputuje až do Indie na medzinárodný filmový festival Goa, potom sa zastaví v Poznani a napokon sa predstaví aj na festivaloch európskych filmov v Kanade – v Ottawe, Toronte a Vancouvri.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rukojemník #Richard Labuda #Zlatý dudok #Detský filmový a televízny festival Ota Hofmana