True Štúr: Temná výprava za Ľudovítom Štúrom

Na hrob Ľudovíta Štúra padla posledná hruda hliny a chladný januárový večer zahalil modranský cintorín tmou.

24.10.2015 09:00
32 33 true stur Foto:
Televízny film True Štúr je postmoderne svieži.
debata (3)

Štúrov priateľ Samuel Hronský sa vydáva na nočnú cestu za pravdou. Sťažka sa mu prijíma myšlienka, že muž tak veľkého ducha a ideálov zomrel nešťastnou náhodou a vlastným pričinením. Kvôli nekompromisnej povahe a zápalu musel byť predsa tŕňom v mnohých očiach, priateľov nevynímajúc.

Štúr je cool

Národný buditeľ, jazykovedec, novinár, politik, spisovateľ, kodifikátor… Fádnym učebnicovým prívlastkom dáva filmové spracovanie animovaného Štúra sexi hipsterskú podobu. Nudný opar vznášajúci sa nad Štúrom je fuč, zatuchnutý naftalínový smrad dejín strieda vôňa sušienok a kávy.

Meno Ľudovít Štúr pre diváka mladšej generácie nie je práve najatraktívnejšie a pritiahnuť ho k obrazovkám, aby sa o slovenskej osobnosti dozvedel o čosi viac ako zo stredoškolských osnov, bolo obrovskou výzvou. Slovenská televízia dala priestor mladým tvorcom, ktorí najlepšie vedia, akému jazyku budú ich rovesníci rozumieť. Snímku True Štúr odvysiela v nedeľu 25. októbra o 21.10 h na Jednotke.

Tvorivá scenáristická trojica Marián Prevendarčík, Michal Baláž a Zuzana Šajgalíková sa pokúsili Štúrovi, z ktorého sa stal v súčasnosti marketingový nástroj, navrátiť hĺbku a vznešenosť. Svoju úctu mu vzdali bez pátosu a moderne. True Štúr pristupuje k tisíckrát počutému príbehu „mlado“ a vyvracia novodobé mýty. Film má navyše nenútený, skutočne vtipný humor. Inteligentná skrytá paródia tak okorenila osobnosť Štúra i nudné učebnicové fakty.

Vo filme si tyká dokument, hraný film i animák a dokonale sa dopĺňajú. „Historický eastern“ sa stretáva s filmom noir i detektívkou a koketujú so seriálom True detective (Temný prípad). V práci s rozprávačskou štruktúrou uplatnili autori výrazové prvky expresívnejších žánrov a obalili ich páčivým vizuálom.

True Štúr zosobňuje komiksovú estetiku v tom najlepšom zmysle slova. Výraz filmu Sin City, ktorého inšpiráciu priamo priznáva, kombinuje s animátorským rukopisom českého filmu Alois Nebel, vychádzajúc z čiernobielych kontrastov.

Herecky dominuje Robo Roth, no všetky herecké výkony sú rovnako podarené. Okrem minoritne zastúpenej staršej generácie hercov z divadla Skrat Víta Bednárika a Vlada Zboroňa, dostali priestor mladí slovenskí herci. Štylizovaná poloha im pristane, kamera sa hrá so svetlom a tieňom a sústredí sa na tváre.

Štúrovské Sin City

„Prevádzačom“ príbehom je Samuel Hronský, fiktívna postavička, vďaka ktorej postupne odhaľujeme mozaiku Štúrovho života. Informácie sú dávkované postupne, skladajú kapitoly. Hronský spovedá Štúrových spolupracovníkov, rodinu, známych i neznámych. Dozvedáme sa, kým bol a možno i nebol. Autori sa opierajú o archívne materiály a snažia sa podať spoľahlivú správu.

Štúr „vstáva z hrobu“ svieži a plný sily, film pripomína nadčasovosť jeho ducha, tvorby aj ideálov bez patetického heroizovania. Stelesňoval predsa moderné cnosti, bol stále nespokojný a odhodlaný hnať sa vpred. True Štúr zahŕňa nielen kľúčové udalosti Štúrovej kariéry a života, ale snaží sa priblížiť, aký bol vo vzťahu k priateľom, nepriateľom i ženám.

O Štúrovi sa nedá hovoriť bez toho, aby sa nezavadilo o kodifikáciu slovenčiny a „,pobyt“ mladých intelektuálov na fare v Hlbokom, či výlet na Devín, kde rozdal svojím druhom slovanské mená. Pre rozprávača je vďačná i rozprávkovo nešťastná love story s Adelou Ostrolúckou, ktorej sa, podľa „legendy“, kvôli slovenskej vlasti vzdal.

Film oprášil historické fakty a striasol z nich skostnatenú nudu. Osobnosti sú však zobrazené vo „všetkej počestnosti“. Netradičná poetika a podmanivý vizuál si zaiste nájdu svojho diváka. Šviháka s dokonalou bradou, ktorý nás chcel odbremeniť od ypsilonu, budú diváci zaručene hltať.

Hodnotenie Pravdy 4 hviezdičky z 5

  • True Štúr / Slovensko, 2015 / réžia: Michal Baláž, Noro Držiak / Scenár: Michal Baláž, Marián Prevendarčík, Zuzana Šajgalíková / hrajú: Robert Roth, Vlado Zboroň, Vít Bednárik, Kamil Kollárik, Táňa Pauhofová a ďalší / premiéra 25. októbra na Jednotke RTVS

Rok Štúra v októbri vyvrcholí

Ľudovít Štúr by tento rok oslávil dvesto rokov a práve na jeho narodeniny, v stredu 28. októbra, si RTVS pripravilo premiéru dvoch dokumentárnych filmov o ňom. Z filmu nazvaného príznačne Ľudovít Štúr by sa mali diváci dozvedieť viac o Štúrovej náboženskej a duchovnej povahe, pôvode, ale aj o jeho menej známom pôsobení v zahraničí.

Čo bol Ľudovít Štúr zač? Ako sa správal a vyzeral? Okrem týchto otázok sa autori krátkeho dokumentu Pravá tvár Ľudovíta Štúra snažili dopátrať, či jeho zaužívaná podobizeň bradatého krásavca s bystrými očami zodpovedá skutočnej tvári Ľudovíta Štúra.

Na Štúra sa programovo zamerali aj tri okruhy Slovenského rozhlasu. Rádio Slovensko odvysiela v sobotu 24. októbra fíčer s názvom Ľudovít Štúr – čo nás o ňom neučili. Priniesť by mal najčerstvejšie poznatky historikov a literárnych vedcov o Štúrovom živote.

Panoráma rádia Regina sprostredkuje trojhodinové vysielanie z národnej spomienky v Uhrovci. Rádio Devín od 8. augusta do 17. decembra premiéruje dvadsaťdielny cyklus dokumentov Najkrajšie štúrovské… Okrem rozhlasovej hry Labutia pieseň veľkého Slovana ponúkne aj pásmo poézie štúrovských básnikov. Od piatka 23. októbra do 28. februára bude v Slovenskom národnom múzeu výstava Divadelná tvár Ľudovíta Štúra skladajúca mozaiku jeho rôznorodých divadelných interpretácií. Štúra rockera, zvodcu, vedúceho revolucionára či buriča priblíži prostredníctvom fotografií a artefaktov z inscenácií, ale aj hudbou a obrazom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #True Štúr