Filmové premiéry: Husia koža plná príšer aj Legendy zločinu

Do slovenských kín prichádza od štvrtka 29. októbra komédia Fakju pán profesor 2 aj mafiánska dráma Legendy zločinu.

29.10.2015 09:00
jack Black Foto:
Herec Jack Black je ústrednou postavou dilmu Husia koža.
debata

Legendy zločinu

Skutočný príbeh o identických dvojčatách, gangstroch Ronaldovi a Reginaldovi Krayovcoch, ktorí terorizovali Londýn v 50-tych a 60-tych rokoch.

Fakju pán profesor 2

Byť úspešným lupičom vyžaduje mať pevné nervy. A keď ste k tomu aj učiteľom na strednej, potrebujete pevné nervy a vražednú bezohľadnosť. A presne vďaka tomu pri tabuli uspel bývalý zločinec a samozvaný učiteľ Zeki Müller (Elyas M'Barek) v bláznivej školskej komédii Fakju pán profesor 2.

Husia koža

Zacha vôbec neteší, že sa musel s mamou presťahovať do malého mesta, až do momentu, kým nestretne pôvabnú susedku Hannah. Jej otec R. L. Stine píše hororové knihy pre deti, na čom by nebolo nič zvláštne, keby všetkých duchov a príšery čo vytvoril, nedržal pod zámkom vo svojich rukopisoch. Zachovi sa však nedopatrením podarí tieto monštrá vypustiť do sveta ľudí. A tak Hannah, Zach a pán Stine spoja sily, aby nebezpečných votrelcov vrátili tam, odkiaľ prišli.

Východ slnka

Prvým záberom filmu je kreslený obrázok železničnej stanice s vlakom, cezeň je veľkými písmenami napísané „letný čas, čas dovoleniek“. Následne vidíme tú istú stanicu s tým istým vlakom, ako ožijú, sledujeme odjazd vlaku, vo viacnásobnej expozícii potom jazdu vlaku krajinou… Nejde ani tak o konkrétnu jazdu vlakom s konkrétnymi pasažiermi, ako skôr o základný pohyb, takpovediac všeobecnú trajektóriu smerujúcu von z mesta. Skrz tieto vysoko poetické obrazy sa dostávame na vidiek, kde žena z mesta (tak je postava označená v úvodných titulkoch) zvádza jedného z domácich, ktorý je však ženatý a má malé dieťa. Ba čo viac, žena z mesta ho hucká, aby svoju ženu zabil a odišiel s ňou do mesta. V mužovi, hoci sa spočiatku tejto myšlienke vehementne bráni, sa predsa len usadí vôľa poslúchnuť radu zvodnej ženy.

Celebrity s.r.o

Dej filmu nás zavedie do bližšie nemenovaného štúdia so všetkými typickými postavičkami tohto sveta rýchloobrátkovej zábavy. Mladí začínajúci herci sa tu stretávajú s neskutočne prudivými hereckými legendami, režisér prichádzajúci so svojimi nápadmi naráža na lakte ostrej producentky, ktorá sleduje vlastné záujmy, technici tu a tam niečo pokazia a všetko by bežalo vo svojich obvyklých koľajách, keby režisér Tomáš, hlavná postava filmu, neprišiel s odvážnym nápadom. Aby zdvihol sledovanosť seriálu, vloží do deja postavu, ktorá je inšpirovaná reálnou postavou lobbistu – mafiána. Tým síce prebudí divákov z letargie a sledovanosť len tak prekvitá, ale to však neujde pozornosti ani samotného mafiána, ktorý sa v seriáli spoznal a začne sa svojim spôsobom ozývať. Tomáš sa pomaly, ale iste začína ocitať vo veľkých problémoch…

Čakáreň

Dokument o veľkých a malých čakaniach. Príbeh zobrazujúci cez rôzne možnosti čakania kolobeh jedného života, ktorý vychádza z konkrétnych osudov reálnych žien, tak ako sa odohrávajú, alebo odohrali. Je to dokumentárna mozaika života, ktorá v niektorých chvíľach prerastá až do krutej sociologickej sondy dnešného sveta. Všetky príbehy spája čakáreň na Hlavnej stanici a fragmentárny pohľad na svet.

Victoria

Victoria (Laia Costa) je mladá čašníčka z Madridu, ktorá do Berlína prichádza pracovať a užívať si nočný život. Na konci jednej párty stretne milo vyzerajúceho Sonneho (Frederick Lau) a jeho trojlístok kamarátov z mokrej štvrte. Ale namiesto mátožného opileckého rána čaká mladú Španielku adrenalínová jazda metropolou, namiesto kocoviny boj o holý život. Sonne a jeho partia sú totiž okolnosťami donútení previesť narýchlo bankovú lúpež. A Victoria sa ocitne za volantom auta, ktorým unikajú…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #novinky #premiéry v kinách